Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Σύμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα αποπληρώσει για το 2020 τους τόκους για τα Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (Contingent Convertible Securities- CoCos), αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά τα Ομόλογα μετατρέπονται σε μετοχές του ΤΧΣ. Η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς θα ανέλθει πλέον στο 61,34%, γεγονός που σημαίνει ότι το Δημόσιο πλέον κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας. Μόνο που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε όλο αυτό.
Σύμφωνα με όσα προέβλεπε η σχετική σύμβαση από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το φθινόπωρο του 2015, η τιμή των μετοχών που αγοράζει ξανά το Δημόσιο από την τράπεζα είναι προσυφωνημένη και ανέρχεται στα 6 ευρώ ανά μετοχή. Αυτήν τη στιγμή στο Χρηματιστήριο η τιμή μίας μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς αξίζει 1,09 ευρώ.
Παράλληλα, οι μετοχές αυτές, όπως και πάλι προέβλεπε η σύμβαση του 2015, επιστρέφουν στο Δημόσιο χωρίς δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.
Ενώ, με την ακύρωση του συγκεκριμένου δανείου, ακυρώνεται ουσιαστικα, (καθώς οι μετοχές έχουν πολύ μικρότερη αξία από την προσυμφωνημένη το 2015 τιμή) ένα χρέος 2 δισεκατομμυρίων της Τράπεζας προς το ελληνικό Δημόσιο, με χρήματα του οποιου ανακεφαλαιοποιήθηκε, μέσω της τρόικας, το φθινόπωρο του 2015, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου. Μια ανακεφαλαιοποίηση που ακολούθησε αυτές του 1ου και του 2ου μνημονιου, με 46 δισ. κρατικού χρήματος να πηγαίνουν στις Τράπεζες, χωρίς σε αυτό να υπολογιστούν οι εγγυήσεις.