https://www.pentapostagma.gr/kosmos/afriki/6989163_poios-einai-metabatikos-filotoyrkos-proedros-tis-libyis-paihnidia-tis-agkyras
———————————-
Η κατάσταση στην Λιβύη ευρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο και τα πολιτικά παίγνια της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων δίνουν και παίρνουν, για αυτό καλό θα ήταν να κρατάμε “πολύ μικρό καλάθι” στην Αθήνα για ότι βλέπουμε στην χώρα αυτή το τελευταίο διάστημα.
Πολλοί εντός Ελλάδος έσπευσαν να στηλιτεύσουν την εκδίωξη του τότε πρέσβη και σήμερα μεταβατικού προέδρου Mohammad Younes Menfi, ενός φιλότουρκου Λίβυου πολιτικού που εκτελεί όλες τις εντολές του Τούρκου προέδρου.
Τονίζουμε ότι η προώθηση του εν λόγω κυρίου στην προεδρία μιας μεταβατικής και άνευ ουσιαστικής δύναμης στο ανατολικό κομμάτι της χώρας αφορά ξεκάθαρα και μόνο τουρκικά σχέδια, ειδικά μετά την απόφαση δικαστηρίου της Λιβύης που ακυρώνει το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Οι Τούρκοι αυτό έχουν στο νου τους και μόνο αυτό αφού ορέγονται και τα λιβυκά κοιτάσματα και την χώρα από την οποία όμως δεν θα αποχωρήσουν "οικειοθελώς" αλλά μόνο μετά από ξένη στρατιωτική παρέμβαση.
Στο λιβυκό έδαφος έχουμε δύο ουσιαστικά χώρες με τους δικούς τους ηγέτες, ένοπλες δυνάμεις, αρχές και “πρωτεύουσες”, την Τρίπολη και την Βεγγάζη.
Οι δύο ηγέτες της μεταβατικής εκτελεστικής αρχής στη Λιβύη που επελέγησαν την Παρασκευή από εκπροσώπους της Λιβύης στην Ελβετία είναι πρόσωπα γνωστά για την πίστη τους στην Τουρκία, αναφέρει σύσσωμος ο αραβικός τύπος.
Οι δύο προσωρινοί ηγέτες που προέκυψαν από την ψηφοφορία είναι ο επιχειρηματίας, Abdul Hamid Mohammed Dbeibah, ο οποίος είναι κοντά στην Άγκυρα, και θα εκτελέσει τα καθήκοντα του προσωρινού πρωθυπουργού έως ότου διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη έως το τέλος του έτους… και αν όλα πάνε καλά και δεν ξεκινήσει δεύτερος γύρος πολεμικών αντιπαραθέσεων.
Ο "πρόεδρος" της Λιβύης ταν πρώην πρέσβης στην Ελλάδα πριν κάποιο διάστημα, ο οποίος απελάθηκε ορθώς μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
Ο Mohammad Younes Menfi θα ηγηθεί του λιβυκού προεδρικού συμβουλίου.
Η ψηφοφορία των μελών του Φόρουμ Διαλόγου της Λιβύης, που χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και πραγματοποιήθηκε στο Chavannes de Bogis, κοντά στη Γενεύη, είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ενός καταλόγου ονομάτων που περιλάμβανε τον Abdul Hamid Mohammed Dbeibah, ως πρωθυπουργό, και τον Mohammad Younes Menfi, ως επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου.
Στη λίστα των υποψηφίων που επικράτησε περιλαμβάνονταν επίσης ο Musa Al Kouni, ο οποίος είναι μέλος του παραιτηθέντος προεδρικού συμβουλίου, και ο Abdullah Hussein al-Lafi. Και οι δύο θα λειτουργήσουν ως μέλη του νέου συμβουλίου.
Ο κατάλογος των υποψηφίων του Dbeibah κέρδισε 39 ψήφους έναντι 34 ψήφων της λίστας που περιελάμβανε την Aguila Saleh, ο οποίος διεκδίκησε την ηγεσία του προεδρικού συμβουλίου, με τον Osama al-Juwaili και τον Abdul Majeed Saif al-Nasr, οι οποίοι έθεσαν υποψηφιότητα, ενώ ο Fathi Bashagha ήταν υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Η λίστα των υποψηφίων που επικράτησε ικανοποίησε και πάλι κατά τύχη την Άγκυρα, η οποία διαθέτει Τρεις στρατιωτικές βάσεις στην χώρα και συμπεριφέρεται σαν να κινείται σε “επαρχία” της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας
Οι περισσότερες φυλές της Λιβύης εξέφρασαν την έντονη κριτική τους για την επιλογή αυτών των προσώπων, αναφέροντας ότι οι υπεύθυνοι δεν έλαβαν υπόψη τις πολιτικές και γεωγραφικές ισορροπίες στη χώρα, θεωρώντας ότι ο Μένφι θα είναι εκτοπισμένος από την Κυρηναϊκή, ενώ είναι γνωστός για την αντίθεσή του στον Χαφτάρ.
Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Muhammad al-Jarih, ο οποίος αντιτάχθηκε στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, δήλωσε ότι «κάθε εκπρόσωπος που ζητά από τους Λιβύους να αποδεχθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που προέρχονται από το φόρουμ διαλόγου ακολουθεί τα προσωπικά του συμφέροντα ή επηρεάζεται από ιδεολογικούς λόγους ή από μια παρανόηση για την κατάσταση και την αδυναμία να τα διαβάσει σωστά, γιατί αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν το τέλος της Λιβυκής εθνικής ανεξαρτησίας όπως την γνωρίζαμε, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όλοι πρέπει να απορρίψουν αυτά τα αποτελέσματα (της εκλογής φιλότουρκου προέδρου)».
Ο πολιτικός ακτιβιστής Nevin Al-Swehli, ο οποίος υποστηρίζει τον Fathi Bashagha, δήλωσε ότι ο Μένφι δεν εκπροσωπεί το ανατολικό μπλοκ και τον Χαφτάρ, τονίζοντας ότι " αυτή η μεταβατική ηγεσία θα αυξήσει τον ρυθμό πρόσληψης μισθοφόρων και θα αποτύχουν οι συνομιλίες της επιτροπής 5 + 5”.
Διαβάστε τη συνέχεια:
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/afriki/6989163_poios-einai-metabatikos-filotoyrkos-proedros-tis-libyis-paihnidia-tis-agkyras
—————————
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
——————————–
#Τουρκία
#Λιβύη
#ΟΗΕ