https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/energeia/6996132_eghoria-kentra-torpilizoyn-ton-eastmed-o-agogos-den-tha
———————
”Τορπιλισμό” του αγωγού EastMed φαίνεται πως θέλουν κάποια κέντρα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στι εξωτερικό. Και κάπου εδώ εμπλέκεται και το ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο ”χτυπάει” για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.
Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, όπως σας είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα, ο κ. Θ. Βερέμης, δεν δίστασε να προβλέψει, δημοσίως, ότι στο άμεσο μέλλον η Τουρκία θα επιτεθεί και όχι μόνο θα καταλάβει ελληνικά νησιά -και συγκεκριμένα το Καστελλόριζο-, αλλά θα βάλει και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους κατοίκους του, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία.
Το δημοσίευμα
Στο ένα άρθρο της εφημερίδας , περιλαμβάνεται η άποψη του Ισραηλινού ακαδημαϊκού Νταν Ραμπίνοβιτς, που είναι επίσης πρόεδρος της Greenpeace Μεσογείου.
«Το Ισραήλ μόλις ανέστειλε την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το φυσικό αέριο που όλοι γιόρταζαν πριν από 10 χρόνια ανήκει πλέον στο παρελθόν. Είναι σαν να προσπαθείς να μεγαλώσεις έναν δεινόσαυρο» υποστηρίζει ο Ραμπίνοβιτς.
«Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μειωθούν επειδή θα αντικατασταθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» προσθέτει ο Ισραηλινός ακαδημαϊκός.
Στο άλλο άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή ο Δρ. Μ.Λ. Μυριάνθης που από το 2003 είναι ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ υποστηρίζει πως ο αγωγός EastMed θα έχει την ίδια τύχη με τον αγωγό Nabucco, δηλαδή δεν θα κατασκευαστεί.
Ο Δρ. Μυριάνθης παραθέτει 7 λόγους που θα εμπόδιζαν την κατασκευή του EastMed.
1. Οι πολιτικές της ΕΕ που θέλουν μείωση των τύπων κατά 55% ως το 2030 και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα ως το 2050.
2. Οι απαιτήσεις της ΕΕ συνεπάγονται περιορισμό της χρηματοδότησης έργων όπως οι αγωγοί.
3. Ο EastMed φαίνεται πως δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου προς εξαγωγή, ώστε το έργο να είναι χρηματοδοτήσιμο.
4. Λόγω της πανδημίας οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έπεσαν, ενώ υπάρχουν οικονομικές συστάσεις προς τις εταιρείες να υιοθετήσουν άλλο οικονομικό πρόγραμμα.
5. Η ανάκαμψη των τιμών δεν αναμένεται πριν το 2023, άρα ως τότε δεν θα υπάρχει διάθεση για επενδύσεις σε αγωγούς, ενώ οι εταιρείες στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
6. Ακόμη και αν κατασκευαστεί άμεσα ο EastMed, είναι δύσκολο να αποσβέσει τα έξοδά του ως το 2050.
7. Ο EastMed δεν είναι οικονομικά βιώσιμος, αλλά αποτελεί πολιτικό έργο.
Για τους λόγους αυτούς, ο Δρ. Μυριάνθης υποστηρίζει πως γίνονται συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου για την μεταφορά του φυσικού αερίου των δύο χωρών, αλλά και αυτό της Κύπρου στην Αίγυπτο. Από εκεί, θα μπορούσαν να αναλάβουν την μεταφορά του στην Ευρώπη, κυρίως στην Ελλάδα, οι Έλληνες εφοπλιστές που διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων ικανών για την μεταφορά αερίου, ή την κατασκευή ενός μικρότερου αγωγού, μεταξύ του 26 και 28 μεσημβρινού, από την Αίγυπτο στην Κρήτη. Ο αγωγός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος και πολύ φθηνότερος, καθιστώντας τον βιώσιμο.
Όμως και πάλι υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση του έργου, που προέρχονται από την ΕΕ και κυρίως από την Γερμανία.
«Η Γερμανία έχοντας εξασφαλίσει για τον εαυτό της απεριόριστη ενεργειακή τροφοδοσία από τη Ρωσία μέσω Nord Stream I & II, έκλεισε πίσω της τις πύλες σε μελλοντικές διασυνδέσεις άλλων κρατών – μελών, εν ονόματι της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Μυριάνθης.
«Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές δεν θα καθοδηγούνται στο εξής από τις επιταγές της αγοράς, αλλά από πολιτικές που θα υπερκεράσουν εμπόδια επίτευξης του στόχου μηδενικών ρύπων το 2050. Μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας αερίου δημιουργούν δεσμεύσεις που αντιστρατεύονται τους παραπάνω στόχους» υποστηρίζει ο Γερμανός αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Klaus – Dieter Borchardt.
Στο άρθρο του Δρ. Μυριάνθη αναπτύσσεται και ο τρόπος υλοποίησης του EastMed από Ελληνικής πλευράς, που όμως δείχνει τόσο πολύπλοκος για την Ελληνική πραγματικότητα, που για να επιτευχθούν όλα όσα προτείνονται θα περάσουν 20 χρόνια Ελληνικής γραφειοκρατίας, αναβλητικότητας και καθυστερήσεων, συν του ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν άμεσα η Ελλάδα, το Ισραήλ, τα λόμπυ τους στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ…
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων προσπαθεί να δελεάσει πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στην εύρεση και εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσω της παράλληλης παραγωγής «πράσινης ενέργειας» από πλωτά αιολικά πάρκα, με την παραγωγή «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου (ναι, αυτό αναγράφεται στο άρθρο) και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
——————-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
——————–
#ΕΛΙΑΜΕΠ
#EastMed
#Καστελλόριζο