https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/6993631_geopolitikos-seismos-askisi-gallias-indias-iae-me-tin-symmetohi-kai-tis
———————–
Τεράστιες γεωπολιτικές εξελίξεις από την δράση του Παρισιού θα παρασύρουν και την Αθήνα σε μια νέα συμμαχία με στόχο την Τουρκία.
Οι Γάλλοι έχουν αρχίσει εδώ και μερικούς μήνες διεθνείς ασκήσεις με στόχο την επίδειξη αεροπορικής ισχύος σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έτσι έχουν ήδη διεξάγει ασκήσεις στην Ινδία, στην Αίγυπτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ελλάδα. Η δυναμική αυτής συμμαχίας Ινδίας-Γαλλίας προχώρησε με ταχύ ρυθμό τα τελευταία χρόνια, βρίσκοντας κοινούς στόχους σε παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου της περιοχής του Ινδικού ωκεανού, αλλά και άλλες περιοχές.
Στόχος της Γαλλίας η διείσδυση στην περιοχή, ενώ οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν και η αυξανόμενη κινεζική επιρροή στις χώρες του Κόλπου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που θα φέρει νέες εξελίξεις. Τα ΗΑΕ φαίνεται ότι γίνονται οι καλύτεροι εταίροι στη Δυτική Ασία, αποφεύγοντας το χρήση του πολιτικού Ισλάμ και την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή δράσης τους.
Για την Ινδία όμως, ΗΑΕ και Γαλλία έχουν μεγάλη σημασία διότι:
Πρώτον, επειδή ΗΑΕ και Γαλλία έχουν ήδη στενές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων των δύο χωρών στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και το κοινό τους ενδιαφέρον για την υποστήριξη του στρατηγού Χαφτάρ.
Η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και την Ινδία, δηλαδή ανάμεσα σε δυο χώρες που κατατάσσονται από άμεσου έως πολύ σημαντικού ενδιαφέροντος για την ελληνική διπλωματία, ταιριάζει απόλυτα με τη νέα ελληνική οπτική των γεωστρατηγικών ισορροπιών που αφορούν την ασφάλεια χώρας μας.
Η άσκηση-”μαμούθ”
Σύμφωνα με ινδικές πηγές, η Ινδία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια μεγάλη αεροπορική άσκηση, η οποία θα λάβει χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
H Ινδία θα στείλει έξι μαχητικά Sukhoi-30MKI, δύο αεροσκάφη C-17 Globemaster-III και περίπου 125 άτομα για την άσκηση «Desert Flag», στην οποία θα συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.
Για πρώτη φορά όμως και εδώ είναι το πιο σημαντικό, η Ελλάδα, η Ιορδανία, το Κουβέιτ και η Αίγυπτος, με τη σειρά τους, θα είναι «παρατηρητές» σε αυτές τις ασκήσεις. Με λίγα λόγια, Ελλάδα και Ινδία έρχονται κοντά. Το ζήτημα είναι βέβαια να διεξαχθούν και άμεσα ασκήσεις μεταξύ τους!
Η Ινδία έχει οικοδομήσει επιμελώς ισχυρού αμυντικούς δεσμούς με τα έθνη του Κόλπου μέσωτων στρατιωτικών εκπαιδεύσεων.
————————