https://www.pentapostagma.gr/kosmos/kina/6993444_antio-erntogan-se-dysi-rosia-toyrkia-pakistan-kinas-enonontai-oikonomika-kai
——————–
ΗΤουρκία επεκτείνει την αναζήτηση τεχνολογίας αιχμής για την κατασκευή του νέου μαχητικού αεροσκάφους TFX, καθώς και την δημιουργία βαλλιστικού πυραύλου με εμβέλεια άνω των 3000 χλμ. χρησιμοποιώντας αυτήν την φορά ως “ενδιάμεσο” το Πακιστάν, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα.
Μετά το φιάσκο με τις ΗΠΑ για την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-35, η Τουρκία πιέζει τους Πακιστανούς για συνεργασία με στόχο την κατασκευή του νέου της μαχητικού αεροσκάφους και βαλλιστικών πυραύλων, έχοντας σκοπό την απόκτηση κινεζικής βοήθειας, με ταυτόχρονη πρόσβαση σε πολύτιμη πολεμική τεχνολογία από το Πεκίνο.
Τούρκοι αμυντικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διεξήγαγαν περιοδικές συνομιλίες με Πακιστανούς ομολόγους τους τον Ιανουάριο, σχετικά με την ανάπτυξη και κατασκευή στρατιωτικού υλικού με το Πακιστάν, σύμφωνα με πηγές και των δύο χωρών που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.
Οι πηγές δεν ανέφεραν το πότε θα συναντηθούν ξανά ή πόσο κοντά βρίσκεται η συμφωνία, αλλά σίγουρα είναι φυσικό ότι αυτή διεξάγεται κάτω από άκρα μυστικότητα.
Μια συμφωνία τέτοιου τύπου θα φέρει την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, πολύ κοντά στην στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας.
Ως γνωστόν το Πακιστάν κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη τύπου JF-17 με την Κίνα και λέγεται ότι έχει προσαρμόσει κινεζικά σχέδια για το βαλλιστικό πύραυλο του Shaheen.
Η Τουρκία επιδιώκει εκτός της απόκτησης πυρηνικής τεχνολογίας, την κατασκευή βαλλιστικού πυραύλου μακράς εμβέλειας μαζί με το μαχητικό TF-X με το Πακιστάν, αναφέρει καναδικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο πηγές του.
Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό του θέματος τηρώντας σιγή ιχθύος.
Το Πακιστάν όπως όλα δείχνουν θα δώσει πιθανότατα νέα ώθηση στα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί νέο μαχητικό, βαλλιστικό πύραυλο και πυρηνική τεχνολογία ταυτόχρονα, για να εδραιωθεί στο εσωτερικό του, αλλά και για να εκβιάσει την δύση από ισχυρή πλέον θέση για μια σειρά ζητημάτων στην Α.Μεσόγειο.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Μιχάιντ Χιλάλ Χουσεΐν συναντήθηκε με κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, το Δεκέμβριο και συζήτησε τη συνεργασία στον αμυντικό κλάδο.
Ο Ακάρ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό άμυνας του Πακιστάν, τον αρχηγό του στρατού και τον αρχηγό της αεροπορίας, και συνόδευσε τον Ερντογάν σε μια επίσκεψη στο Πακιστάν τον τελευταίο χρόνο.
Οι δύο χώρες έχουν ήδη συνεργασία στον αμυντικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της συμπαραγωγής πολεμικών πλοίων που η Τουρκία έχει πουλήσει το Πακιστάν.
Ειδικοί εκτιμούν όμως ότι η υιοθέτηση της κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας από την Τουρκία, θα μπορούσε να προκαλέσει νέες τριβές με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να δουν την Άγκυρα να απομακρύνεται περισσότερο από τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Η Ουάσιγκτον ήδη επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία, ενώ έχει αναστείλει την συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών από τη συμμετοχή τους στην κατασκευή του αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin Corp.
Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν για τις επαφές τους με το Πακιστάν, δήλωσαν ότι η προσέγγιση συνδέεται με την φιλοδοξία της Άγκυρας να γίνει κέντρο ισχύος σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο.
Έτσι γίνεται απολύτως κατανοητό ότι η Άγκυρα θέλει τρομερή ισχύ στα “χέρια της” για να επιβάλλει τα σχέδια της, πριν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οτιδήποτε σχετικό με την δημιουργία Κουρδικού κράτους ( Συρία-Ιράκ), ή αποτρέψουν πιθανές τουρκικές κινήσεις στην Α.Μεσόγειο, από την οποία θα διέλθουν οι αγωγοί από Ισραήλ και Κόλπο.
———————-