https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7008074_kentriki-asia-enas-neos-polemos-xespaei-metaxy-toy-plirexoysioy
———–
Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το Τουρκικό Συμβούλιο και τα κράτη μέλη του ιδίως την Τουρκία, να παραμείνουν ουδέτερα στη σύγκρουση αυτή", δηλώνει ο ΓΓ του Τουρκικού Συμβουλίου.
Οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ αμάχων, συνοριοφυλάκων και στρατευμάτων των εθνών της Κεντρικής Ασίας Κιργιζιστάν και Τατζικιστάν για μια μακροχρόνια διαμάχη για τα ύδατα είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 30 ανθρώπων, τον τραυματισμό 150 και τον εκτοπισμό περισσότερων από 10.000.
Το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν είναι μέλη του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) υπό την ηγεσία της Ρωσίας, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να υπερασπιστεί το μέλος του την Αρμενία στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι.
Ακολουθώντας την ίδια λογική, η Ρωσία δεν θα έπρεπε να είχε παρέμβει όταν η Γεωργία εισέβαλε στη Νότια Οσετία το 2008, ούτε να εκφράσει καμία ανησυχία για την τύχη του λαού των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στο Ντομπάς. Η Νότια Οσετία και οι δημοκρατίες Donbass επίσης δεν είναι μέλη του CSTO.
Αν και μπορεί κανείς να αναμένει ότι το CSTO θα είναι ο ιδανικός μηχανισμός για τη συζήτηση-επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο κρατών μελών του, ο μόνος οργανισμός που έχει εκδώσει δήλωση σχετικά με τη σύγκρουση είναι το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκικών ομιλούμενων κρατών, γνωστότερο ως τουρκικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Το Κιργιστάν θεωρεί τον εαυτό του Τουρκικό έθνος. Το Τατζικιστάν μιλά μια ιρανική γλώσσα που σχετίζεται με τα Farsi και Dari.
Ο γενικός γραμματέας του Τουρκικού συμβουλίου, Baghdad Amreev, κάλεσε σήμερα και τις δύο πλευρές να σταματήσουν την βία, επικαλούμενος το Ραμαζάνι.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το τουρκικό συμβούλιο θα συνεχίσει να διατηρεί στενή επαφή με το αδελφό κράτος του Κιργιστάν, το οποίο είναι ιδρυτικό μέλος του. " Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το Τουρκικό Συμβούλιο και τα κράτη μέλη του ιδίως την Τουρκία, να παραμείνουν ουδέτερα στη σύγκρουση αυτή"
Στις αρχές του έτους, οι ηγέτες του τουρκικού συμβουλίου πραγματοποίησαν μια ανεπίσημη τηλεδιάσκεψη και εξέδωσαν μια δήλωση που διακήρυξε την πόλη του Τουρκιστάν στο Καζακστάν, ως την « πνευματική πρωτεύουσα του τουρκικού κόσμου» και ότι «άλλες σημαντικές αρχαίες πόλεις του.
Επίσης " οι συμμετέχοντες επικρότησαν επίσης την προετοιμασία του εγγράφου Turkic World Vision – 2040. του οποίου ο τίτλος και μόνο είναι ενδεικτικός των προθέσεων των συμμετεχόντων κρατών.
Φυσικά αναφερόταν στον πόλεμο κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι. Ένας πόλεμος 44 ημερών που γιορτάστηκε σε τελετή νίκης στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, τον Δεκέμβριο όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος .
Επίσης τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ, πόζαρε στο λεγόμενο "Πάρκο Πολεμικών Τροπαίων" ανάμεσα στα κράνη των νεκρών υπερασπιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Το Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο γιόρτασε την επιτυχία του εναντίον ενός σε μεγάλο βαθμό ανυπεράσπιστου αντιπάλου, αλλά αποκάλυψε το παντουρκικό κίνητρο του πολέμου με τα εξής λόγια: «Η νίκη μας δεν είναι μόνο η νίκη του λαού μας, ολόκληρος ο τουρκικός κόσμος είναι περήφανος γι ‘αυτό».
Αν κάποιος στο Τατζικιστάν πιστεύει διαφορετικά, μπορεί αν θέλει να διαβάσει αυτά τα λόγια του εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ πριν από δύο ημέρες:
«Η δέσμευση της Τουρκίας για την ανεξάρτητη πορεία ανάπτυξής της είναι θέμα ανησυχίας των ΗΠΑ και ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αντιδράσουν στην Άγκυρα, δείχνει ότι στην Ουάσινγκτον δεν αρέσει το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν οδηγεί με σιγουριά την Τουρκία προς τα εμπρός Οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν μια πιο συμμορφούμενη Τουρκία. "
Διαφαίνεται ότι ο ευρύτερος τουρκικός σχεδιασμός είναι ο ακόλουθος:
Μετά από επιτυχημένες στρατιωτικές ενέργειες στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, τους πολέμους μέσω εκπροσώπων στις ένοπλες συγκρούσεις στον Νότιο Καύκασο και την Υεμένη τις συνεχιζόμενες διαφορές με την Ελλάδα και την υποστήριξη του ψευδοκράτους στη Βόρεια Κύπρο εναντίον της κυπριακής κυβέρνησης στη Λευκωσία, γιατί να μην μετακινηθούμε πιο ανατολικά στην Κεντρική Ασία;
Οι νεοοθωμανικές φιλοδοξίες πραγματοποιούνται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ενώ οι παντουρκικές βρίσκονται στην Κεντρική Ασία , κοντά στα σύνορα με την Κίνα και τη Ρωσία.
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
#ΤΟΥΡΚΙΑ
————–
-Videos animations, maps, used:
1)Al Jazeera English(https://www.youtube.com/watch?v=SzoVqGXuLj8)