https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7010474_gallikos-seismos-lepen-stratos-enonoyn-dynameis
——————–
Σε μείζων πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται η ανοικτή επιστολή των Γάλλων εν ενεργεία στρατιωτικών στο συντηρητικό περιοδικό Valeurs Actuelles, στην οποία μέχρι την Δευτέρα είχαν υπογράψει 229,431 άτομα στο διαδίκτυο, προκαλώντας μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.
“Σε αντίθεση με την προηγούμενη επιστολή, αυτή είναι ανοικτή στο κοινό, με την αρχισυνταξία του περιοδικού Valeurs Actuelles, να δηλώνει ότι περισσότεροι από 229,431 το είχαν κάνει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί.
«Δεν μιλάμε για επέκταση των εντολών σας ή για κατάκτηση άλλων. Μιλάμε για την επιβίωση μας και την επιβίωση της χώρας σας», ανέφερε η επιστολή, η οποία απευθύνθηκε στον Μακρόν και στο υπουργικό συμβούλιό του.
Ένας ανώτερος αξιωματικός του γενικού επιτελείου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα αφήσουν αναπάντητη την επιστολή.
"Θα γίνει μια σταθερή υπενθύμιση των κανόνων σχετικά με το σεβασμό των καθηκόντων", δήλωσε ο Γάλλος ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι μη ενασχόληση με την πολιτική στις ΕΔ είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του στρατού.
«Μπορούμε να έχουμε προσωπικές πεποιθήσεις, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις δεν ασχολούνται με αυτήν ενεργά και έχουν απόλυτη πίστη στον εκλεγμένο πρόεδρο. Αν κάποιος νιώθει άσχημα, μπορείτε να παραιτηθεί από το στρατό με καθαρή συνείδηση », είπε ο αξιωματικός.
Γάλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι για αυτό τον λόγο ο Μακρόν στράφηκε προς τα “δεξιά” τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την Λε Πεν και το κόμμα της, να εκμεταλλευτούν μια σειρά επιθέσεων στα τέλη του 2020, κατηγορώντας τους Ισλαμιστές εξτρεμιστές.
“Ο εμφύλιος πόλεμος "ψήνεται", απάντησε η Λε Πεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη δυτική Γαλλία.
«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος. Φυσικά, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου», είπε η ίδια προσθέτοντας ότι χαιρέτισε την δεύτερη επιστολή όπως και την πρώτη.
"Αυτή σαφώς και δεν είναι έκκληση για εξέγερση, διαφορετικά, δεν θα την υποστήριζα”, κατέληξε η ίδια.
Ο Γάλλος Α/ΓΕΕΔ, στρατηγός François Lecointre, δήλωσε ότι όσοι υπέγραψαν την επιστολή θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, που θα ξεκινούν με αναγκαστική αποστρατεία έως και απόταξη από τις τάξεις του γαλλικού στρατού.
Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν περισσότεροι υποστηρικτές της Λεπέν εντός του στρατού παρά στον πληθυσμό στη Γαλλία, εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Μπρουνό Κοτρές.
«To αίσθημα της παρακμής της Γαλλίας και μιας εξωτερικής απειλής είναι έντονο στον στρατό», δηλώνει ο Κοτρές, μιλώντας για εξαιρετικά κακές επιδόσεις του προέδρου Μακρόν στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του καναλιού LCI, αναφέρει ότι το 58% των ερωτηθέντων βλέπουν με συμπάθεια την έκκληση των απόστρατων στο «Valeurs Actuelles», ενώ ανάμεσα στους υποστηρικτές της Λεπέν το ποσοστό αγγίζει το 86%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ξεκίνησε από την περίοδο που ο γαλλικός στρατός περιπολούσε στους δρόμους της χώρας, διαπιστώνοντας πολλά περιστατικά ανομίας και βίας, τα οποία πολλοί αξιωματικοί δεν μπορούν να αποσιωπήσουν.
Το θέμα είναι ότι η πολιτική ατζέντα το γαλλικών προεδρικών εκλογών έχει ήδη αλλάξει και αφορά την παρουσία του ισλαμικού εξτρεμισμού στην χώρα, καθώς και τις επικίνδυνες προεκτάσεις της.
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#Γαλλία
#Μακρόν
#Λεπέν