https://www.pentapostagma.gr/kosmos/balkania/7009540_balkania-kazani-etoimo-na-ekragei-sta-kagkela-serbia-kroatia
——————
Σφοδρότατες αντιδράσεις έχουμε από την ανώτατη σερβική πολιτική ηγεσία για την απόφαση της δημιουργίας στρατοπέδου με παράλληλη μεταφορά Κροατών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο Σέρβος ΥΠΑΜ μίλησε προχθές περί αναπόφευκτης ένωσης όλων των σερβικών πληθυσμών.
Ο Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσις μίλησε σήμερα Παρασκευή περί προσπάθειας “ ταπείνωσης” της Σερβίας από την Κροατία, ενώ αναμένονται αντιδράσεις και από Μόσχα μεριά.
"Φυσικά, θέλουμε δίκαιες σχέσεις με όλους στην περιοχή, ειδικά με την Κροατία. Αυτές οι δηλώσεις των Κροατών ( περί δημιουργίας στρατοπέδου στο Κοσυφοπέδιο) δεν αποτελούν έκφραση σεβασμού για τη Σερβία, θα προσπαθήσω να είμαι ήπιος. Όταν το λένε αυτό, δεν μπορούν να προσποιούνται (οι Κροάτες) ότι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για δικό μας έδαφος (Κοσσυφοπέδιο), και ότι σε αυτό υπάρχουν Σέρβοι που ζουν εκεί και έχουν περάσει τραγικά δεινά», δήλωσε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους.
Η Κροατία ετοιμάζει την αποστολή δυνάμεως εντός της KFOR, ξεσηκώνοντας σφοδρότατες αντιδράσεις εντός Σερβίας.
"Ήταν ευκολότερο για αυτούς να πουν ότι δεν ήθελαν να συμμετάσχουν όταν έλαβαν την πρόσκληση. Δυστυχώς, δέχτηκαν σκόπιμα προσπαθώντας να εξευτελίσουν τη Σερβία. Λοιπόν, καταλάβαμε το μήνυμα", είπε ο Βούτσις προσθέτοντας ότι "όλοι όσοι πιστεύουν ότι θα υπάρξουν νέες " επιχειρήσεις καταιγίδα", πογκρόμ, και εκδιώξεις του σερβικού πληθυσμού, το μήνυμά μου είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί. Και όταν το λέω αυτό, σημαίνει ότι το εγγυώμαι", είπε ο Σέρβος πρόεδρος.
Ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Μάριο Μπάνοζιτς, μετά από συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Κοσσυφοπεδίου Άρμεντ Μεχάι, δήλωσε ότι η Κροατία ήταν έτοιμη να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο να μετατρέψει τις δυνάμεις ασφαλείας σε τακτικό στρατό.
"Ήταν μια ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία της μετατροπής της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε τακτικό στρατό. Η Κροατία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαδικασία ", δήλωσε ο Μπάνοζιτς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η συνεργασία θα συνδέσει περαιτέρω την Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο με πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς όρους.
Διευκρίνισε ότι τα υπουργεία άμυνας της Κροατίας και του Κοσσυφοπεδίου θα υπογράψουν σύντομα ένα νέο μνημόνιο συμφωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκλίτ Ράντμαν, ανακοίνωσε ότι η Κροατία θα δημιουργήσει στρατιωτικό στρατόπεδο στο Κοσσυφοπέδιο για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας.
Σφοδρές αντιδράσεις στην Σερβία
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Κροατών, ο πρόεδρος της συνέλευσης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς, αποκάλεσε τους Κροάτες και τους Αλβανούς «αδελφούς που βρέθηκαν ξανά».
"Για πολλά χρόνια και δεκαετίες, υπήρξε συνασπισμός μεταξύ Κροατών και Αλβανών αυτονομιστών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ χιλιάδες όπλα αγοράστηκαν μέσω αυτών των καναλιών ", δήλωσε ο Ντάτσιτς, προσθέτοντας ότι “πολλοί Αλβανοί πολιτικοί και αυτονομιστές ήταν στον κροατικό στρατό, ειδικά ο Κοσοβάρος Άγκιμ Τσέκου. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Είναι αδέρφια, ήταν σε κάθε πόλεμο, τόσο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν στην αντίθετη πλευρά της πλειονότητας της ανθρωπότητας. Δεν έχασαν πάντως τίποτα ακόμα και όταν πολέμησαν εναντίον της Αμερικής, της Βρετανίας, της Γαλλίας".
Στο θέμα αυτό αντέδρασε και ο Σέρβος εθνικιστής Β.Σέσελι με μεγάλη σφοδρότητα.
“Οι Κροάτες θέλουν να δημιουργήσουν μια στρατιωτική βάση με στόχο να κάνουν στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, ότι έκαναν στους Σέρβους στη δημοκρατία της σερβικής Κράινα. Οι Κροάτες πρέπει να προειδοποιηθούν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι νόμιμο.
Ας μην εκπλαγούν αν κάποια μέρα τους ξυπνήσουν απότομα από τις ρουκέτες μας με τις οποίες θα καταστρέψουμε τα πάντα εκεί. Το διεθνές δίκαιο δεν τους προστατεύει”, τόνισε ο Σέσελι.
Η Βοσνία πηγή κινδύνων στα Βαλκάνια αναφέρουν Γερμανοί ειδικοί
Ενώ οι Σέρβοι “βράζουν” με την απόφαση της Κροατίας να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Κοσσυφοπέδιο, γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η Βοσνία έχει αποτύχει ως μοντέλο κράτους και μαζί με το Κοσσυφοπέδιο αποτελώντας ίσως την μεγαλύτερη πηγή κινδύνου στα Βαλκάνια.
“Τα Βαλκάνια και η Νοτιοανατολική Ευρώπη εξαφανίστηκαν από τον διεθνή πολιτικό χάρτη. Υπάρχουν προφανώς πολύ πιο σημαντικά προβλήματα και κρίσεις που πρέπει να φροντίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ ", αναφέρει η ανάλυση του γερμανικού περιοδικού International Politics.
Αν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαμάχη σε Κοσσυφοπέδιο ή Βοσνία, η κρίση αυτή θα επεκταθεί ταχύτατα σε Σκόπια, Σερβία, Κροατία και Μαυροβούνιο με μεγάλες συνέπειες όμως για ολόκληρη την περιοχή.
——————-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
——————
#Κόσοβο
#Σερβία
#Κροατία