https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7015907_kanoniobolismoi-roson-o-erntogan-thelei-na-dimioyrgisei-ton-strato-toy-toyran
—————————–
Σφοδρή ενόχληση επικρατεί στα μεγαλύτερα ρωσικά ΜΜΕ, με τις κινήσεις της Τουρκίας σε Καύκασο και Α. Ευρώπη. Το σχέδιο του Ερντογάν πλέον είναι ξεκάθαρο, με τους Ρώσους να βγάζουν στη ”φόρα” τα σχέδιά του.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν την έκφραση ”το σχέδιο για το Μεγάλο Τουράν”. ”Κατά κάποιο τρόπο, οι Πολωνοί χριστιανοί συντηρητικοί έχουν μετατραπεί σε λομπίστες που υποστηρίζουν τα συμφέροντα των Τούρκων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.”
”Πολλοί αναλυτές και δημοσιογράφοι επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στη στρατιωτική πλευρά της αγοράς των Bayraktar από την Βαρσοβία. Η ιστορία των συμμαχικών σχέσεων της Τουρκίας με την Πολωνία χρονολογείται πριν από έξι αιώνες. Η πρόσφατη επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου Duda στην Τουρκία θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Πρόσφατα, η Άγκυρα ήταν πολύ δραστήρια στο ρόλο της ως αντιπάλου της Ρωσίας στον Καύκασο και τη Συρία. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίχτης στη διεθνή πολιτική. Οι πολωνικές αρχές άρχισαν επίσης να υποστηρίζουν τακτικά την Τουρκία στον ΟΗΕ. Ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα αυτού, είναι η σύσταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για μια "επιτροπή για τη διερεύνηση ρωσικών επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές στο Idlib". Οι Πολωνοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχή αυτής της διαδικασίας.
Τόσο η Άγκυρα όσο και η Βαρσοβία, αποφάσισαν σχεδόν ταυτόχρονα να αποσυρθούν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα της Γυναίκας της Κωνσταντινούπολης με το επιχείρημα ότι «συμβάλλει στην προώθηση μη παραδοσιακών αξιών».
Ένα παράδειγμα εξέλιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε από το Αζερμπαϊτζάν «να απελευθερώσει αμέσως τους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου». Ο κατάλογος των βουλευτών που ψήφισαν κατά αυτού του ψηφίσματος έχει ως εξής:
– Richard Czarnecki,
– Beata Mazurek;
– Joachim Brudzinsky.
– Άννα Ζαλέβσκα
– Ντομίνικ Ταρκίνσκι.
Εάν ρωτάτε ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, η απάντηση είναι αρκετά απλή: Αυτοί οι βουλευτές είναι Πολωνοί και μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης, το οποίο κυβερνά στη Πολωνία. Έτσι, αντιμετωπίζαμε μια πολύ παράξενη και αβέβαιη εικόνα. Για κάποιο λόγο, οι Πολωνοί "χριστιανοί συντηρητικοί" υποστηρίζουν ανοιχτά τους μουσουλμάνους Αζέρους και όχι τους Αρμένιους αδελφούς τους.”
To τουρκικό σχέδιο για τον Καύκασο
Σύμφωνα με μερίδα Ρώσων εθνικιστών που εδρεύει στο Κρεμλίνο, και η οποία δεν επιθυμεί “συμμαχίες” με τον Ερντογάν για πολιτικο-θρησκευτικολύς λόγους, η Τουρκία υλοποιεί στον Καύκασο ένα τρομερό σχέδιο του ΝΑΤΟ που αφορά την προώθηση ισλαμιστών ανταρτών και την δημιουργία βάσεων κατά της Ρωσίας.
Η Τουρκία άρχισε να επεκτείνει την παρουσία της στην Κεντρική Ασία και στον Καύκασο αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ήταν μία από τις πρώτες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία αυτών των κρατών.
Οργανώθηκαν επίσης: το Τουρκικό Συμβούλιο, η Παγκόσμια Συνέλευση των Τουρκογενών πληθυσμών, ο Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA) και δημιουργήθηκε το τηλεοπτικό κανάλι της Ευρασίας στην τουρκική γλώσσα.
Βάσει του σχεδίου «σύγχρονος δρόμος του μεταξιού», η Άγκυρα θέλει να γίνει ένα είδος γέφυρας μεταξύ της Κεντρικής Ασίας και της Ευρώπης. Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα διεξάγεται στο πλαίσιο του αγωγού πετρελαίου Baku-Tbilisi-Ceyhan και του αγωγού φυσικού αερίου Baku-Tbilisi-Erzurum, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από την κεντρική Ασία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Anatolian.
Η Άγκυρα έχει συνάψει στενή αμυντική σχέση με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι στρατηγικός και σημαντικός οικονομικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ η χώρα αυτή διατηρεί σχέσεις ήδη με τη Μόσχα.
Ρώσοι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν σε ειδική συζήτηση για την κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου, πιστεύουν ότι η Ρωσία έχασε πολλά επιτρέποντας στην Τουρκία να κερδίσει σταθερά έδαφος στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Η Τουρκία, η οποία κυριαρχεί στους οργανισμούς της Κεντρικής Ασίας, προκάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να συρθεί σε μια στρατιωτική διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο και μετά μέσω των οργανισμών που ελέγχονται από αυτήν, ωθεί τώρα τα μέλη τους, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιζιστάν να εμπλακούν σε κάτι πολύ πιο μεγάλο και σοβαρό, όπως είναι η δημιουργία ενός "τουρκικού ΝΑΤΟ" με την ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων τους κάτω από τουρκική διοίκηση όπως έκαναν οι Αζέροι για παράδειγμα στο Ναγκόρνο.
Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, τα οποία η Άγκυρα θεωρεί μέρος του «Μεγάλου Τουράν», συνδέονται μεταξύ τους από μια σειρά υποχρεώσεων μέσω της συνθήκης που έχουν υπογράψει με τους Τούρκους.
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#Τουρκία
#Ρωσία
#ΜεγάλοΤουράν