https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/kypriako/7016079_tsaboysogloy-na-anagnoristei-i-kyriarhia-ton-toyrkokyprion
————————
Η κατοχική Τουρκία θέτει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη συνομιλιών την αναγνώριση του ίσου διεθνούς καθεστώτος και της κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων και τούτο να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".
Αυτό τον όρο επαναλαμβάνει με επιστολές του προς του ομολόγους τους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ( με κοινοποίηση προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη δισέλιδη επιστολή του, ημερομηνίας 24 Μαΐου, ο Τούρκος αξιωματούχος, ζητά εν πολλοίς ανατροπή της υφιστάμενης βάσης συνομιλιών και επιμένει σε λύση δυο κρατών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιστολή του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, προς τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ημερομηνίας 18 Μαΐου. Η επιστολή Τατάρ, έκτασης έξι σελίδων, καταπιάνεται με το παρελθόν και την ιστορία του Κυπριακού με μπόλικο 1963 ενώ σε ό,τι αφορά το διά ταύτα, επαναλαμβάνει τη θέση για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Είναι σαφές πως εκείνο που θέλει η τουρκική πλευρά να αναδείξει μέσα από τις επιστολές, που ακολουθούν εκείνες που διαβίβασε η Λευκωσία διά του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, είναι το "όραμα" της. Εκείνο, δηλαδή, που έχει εκφρασθεί μέσα από το έγγραφο, που κατατέθηκε από τον Τατάρ στη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη ( 27-29 Απριλίου). Ένα "όραμα", το οποίο περνά μέσα από την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Εκείνο που συζητά η τουρκική πλευρά μετά που θα αναγνωριστεί "ίσο διεθνές καθεστώς" είναι οι μελλοντικές σχέσεις των "δυο ανεξαρτήτων κρατών" σε θέματα περιουσιακού, ασφάλειας, συνοριακών διευθετήσεων καθώς και τις σχέσεις με την Ε.Ε.
Στην επιστολή Τσαβούσογλου, που σαφώς και έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, σημειώνεται πως "η αμοιβαία αναγνώριση της ίσης κυριαρχίας θα βοηθούσε τις πλευρές να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τους, να δημιουργήσουν προσδοκίες για το μέλλον, παρέχοντας μια σταθερή αφετηρία σε μια νέα διαδικασία προς μια διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση". Υπό αυτήν την έννοια, σημειώνεται, υποστηρίζεται "αλλαγή παραδείγματος και ένα νέο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, που θα βασίζεται σε μια προσέγγιση ‘’από τη βάση προς τα πάνω’’ και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί".
Υπενθυμίζεται συναφώς, ότι η αναφορά από "τη βάση προς τα πάνω" (bottom-up approach), στην οποία αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας στη Γενεύη, αποτελεί αγγλικής προέλευσης ιδέα, που διαμορφώθηκε και κατατέθηκε πριν την Γενεύη, σε συνεννόηση προφανώς με την κατοχική δύναμη. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται βασικά ως εργαλείο για προώθηση ενός συνομοσπονδιακού μοντέλου λύσης. Εκείνο που εξηγούν είναι πως η κυριαρχία θα ξεκινά από κάτω, από τις κυρίαρχες κοινότητες, και κτα αποθέματα να πηγαίνουν στην κεντρική εξουσία. Μια προσέγγιση, η οποία παραπέμπει σε συνομοσπονδία.
Αναφορά που προδίδει και τις τουρκικές προθέσεις είναι και η εξήγηση, που διατυπώνεται για τους λόγους που ζητούν υιοθέτηση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
"Οι Τουρκοκύπριοι διασφαλίζονται μέσω ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η νέα βάση θα διαφυλάξει το καθεστώς και των δύο πλευρών σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ή εάν καταρρεύσει οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί". Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει ποτέ να μείνουν ξανά μετέωροι, αναφέρεται στην επιστολή και σημειώνεται πως "αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το τουρκοκυπριακό όραμα για μια βιώσιμη διευθέτηση, η οποία όχι μόνο θα φέρει μια win-win λύση στο νησί, αλλά και θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία προς όφελος όλων στην Ανατολική Μεσόγειο". Κοντολογίς, προετοιμάζουν το έδαφος για απόσχιση έχοντας κάλυψη την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία επιδιώκουν. Με την αναγνώρισή τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας, τα δυο κράτη θα λειτουργούν… αυτόνομα.
Όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή Τσαβούσογλου, πέραν από το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται και αναδεικνύεται η "νέα" θέση της τουρκικής πλευράς, εντάσσεται και στη διπλωματική προσπάθεια, που έχει αναλάβει η Άγκυρα να προωθήσει το θέμα της αλλαγής βάσης στο Κυπριακό. Η επιστολή αποτελεί μέρος της εκστρατείας της τουρκικής πλευράς για να πείσει πως οι μέχρι τώρα οι συζητήσεις έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και πως τώρα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πλεύσης, στη βάση των πραγματικοτήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα έχει αρχίσει τις προσπάθειες αυτές προσεγγίζοντας διάφορους διεθνείς παίκτες.
Διαβάστε όλο το άρθρο:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/kypriako/7016079_tsaboysogloy-na-anagnoristei-i-kyriarhia-ton-toyrkokyprion
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#Κύπρος
#Κατεχόμενα
#Τουρκία