https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7020921_apokalypsi-ayto-einai-neo-toyrkiko-dogma-diexagogis-hersaion
———————-
Από το 1974 και μετά οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας διαρκώς αναβαθμίζονται, με αποτέλεσμα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαρκώς να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας συνεχώς.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι δύο χώρες έχουν εντάξει στο δυναμικό τους διάφορα οπλικά συστήματα και μέσα, αναβαθμίζοντας διαρκώς την στρατιωτική τους ισχύ.
Όπως είναι εύλογο η ένταξη ενός νέου οπλικού συστήματος, αναλόγως της τακτικής χρησιμοποιήσεως του, διαφοροποιεί από λίγο έως πολύ την διάταξη στο πεδίο της μάχης αλλά και το δόγμα διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Συνέπεια όλων αυτών είναι Τουρκία και Ελλάδα να διαφοροποιούν συνεχώς το δόγμα τους σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο.
Για να γίνουν αντιληπτά τα παραπάνω θα αναφέρουμε ως παράδειγμα, ότι άλλη ήταν η τουρκική σχεδίαση για διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας την δεκαετία του 1980 και άλλη τώρα, αφού στο μεσοδιάστημα η Τουρκία απέκτησε επιθετικά ελικόπτερα, drone, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, πυραύλους εδάφους-εδάφους όπως πχ οι WS1 και αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς.
Στον αντίποδα και η Ελλάδα απέκτησε πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς όπως πχ τα MLRS, επιθετικά ελικόπτερα Appache, αντιαρματικά Kornet και Tow2 και άλλα οπλικά συστήματα αναβαθμίζοντας την αποτροπή των Ενόπλων της Δυνάμεων.
Εμείς μετά από αυτήν τη σύντομη πλην όμως αναγκαία εισαγωγή θα αναλύσουμε τί συμβαίνει σήμερα από πλευράς δόγματος διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων της Τουρκίας και τι έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με 5 χρόνια πρίν.
Μισθοφόροι-UAV-συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου-διαλειτουργικότητα μέσων
Η Τουρκία για πρώτη φορά στην ιστορία της χρησιμοποιεί μισθοφόρους και UAV σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αρχικά στη Συρία, στη συνέχεια στη Λιβύη και στη συνέχεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αυτούς δεν τους χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι μεμονομένα και ανοργάνωτα, αλλά σε συγκερασμό με τις ένοπλες δυνάμεις τους αρχικά στη Συρία όπως είπαμε, υιοθετώντας ένα νέο δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων το οποίο εστιάζει στην διαλειτουργικότητα των μέσων, για βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων, και η οποία αναλύεται ως εξής:
Νέο τουρκικό δόγμα διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων
α. Προώθηση συνεχώς Μονάδων μηχανοκίνητου πεζικού, τεθωρακισμένων, Ειδικών Δυνάμεων και Πυροβολικού εντός του idlib, δημιουργώντας έτσι έναν «εδαφικό υπερκορεσμό δυνάμεων».
β. Προώθηση του Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) πλησίον των τουρκοσυριακών συνόρων για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.
γ. Προσβολή των συριακών δυνάμεων με πυρά πυροβολικού και πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς αλλά και με πυραύλους αέρος- εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και πολύ μεγάλης ακρίβειας, τους οποίους εκτόξευαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη (F-16) τα οποία πετούσαν εντός τουρκικού εναέριου χώρου λόγω της non fly zone που είχαν επιβάλει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
δ. Μαζική χρήση UAV σε αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης αλλά και καταστροφής στόχων του συριακού στρατού.
Από τα παραπάνω θα σταθούμε στην προώθηση του Koral για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου, την μαζική χρήση UAV και την διάδραση που είχε η χρησιμοποίησή τους αναφορικά με τη χρήση του τουρκικού πυροβολικού και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Το Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) είναι «οπλικό σύστημα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου». Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Asselsan, έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα και λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -30 έως 50 βαθμούς Κελσίου και υγρασία έως 95%.
Αποτελείται από 2 οχήματα 8χ8. Το ένα φέρει το Electronic Radar Support (ES) και το άλλο το Multi Radar Electronic Attack (EA).
Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό σύστημα άμυνας και επίθεσης ταυτόχρονα. Σχεδιάστηκε για να εντοπίζει-ανιχνεύει, αναλύει αυτόματα, δημιουργώντας τράπεζα πληροφοριών και να μπλοκάρει-παρεμβάλει άμεσα τα σήματα των εχθρικών ραντάρ εδάφους-αέρος-θαλάσσης.
Η χρήση του Koral είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα:
(1) Στο Idlib ο Συριακός στρατός είχε παραλάβει το Almar-Antey IL271 Aistynok ραντάρ αντιπυροβολικού το οποίο λειτουργεί στην Χ-Band μεταξύ 8.5-10.68 GHZ. Αυτό το φάσμα συχνοτήτων ήταν εντός των δυνατοτήτων παρεμβολής του Koral και έτσι οι Τούρκοι κατάφεραν να το παρεμβάλουν. Αποτέλεσμα το συριακό πυροβολικό να αδυνατεί να εντοπίσει με το παραπάνω ραντάρ τις θέσεις του τουρκικού πυροβολικού και να βάλλει εναντίον του βολές αντιπυροβολικού.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7020921_apokalypsi-ayto-einai-neo-toyrkiko-dogma-diexagogis-hersaion
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#Ελλάδα
#Τουρκία
#ΈνοπλεςΔυνάμεις