https://www.pentapostagma.gr/kosmos/mesi-anatoli/7026511_thriler-me-ta-katariana-rafale-den-dinei-prasino-fos-parisi
———
Το Κατάρ περιμένοντας άδεια από το Παρίσι, για να μετασταθμεύσει τα Rafales και τα Mirages της Πολεμικής του Αεροπορίας στην Τουρκία, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επάνδρωσης ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, που θα είναι ικανό μετά από εκπαίδευση να χειριστούν τα δεκάδες αεροσκάφη που έχει αγοράσει.
Ένα σχέδιο φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση του Κατάρ να σκοπεύει να μετασταθμεύσει περίπου 36 πολεμικά αεροσκάφη και μεταγωγικά της στην Τουρκία, βάσει πενταετούς συμφωνίας «προσωρινής ανάπτυξης».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κατάρ και τουρκικού Τύπου, περίπου 12 μαχητικά Rafale του Κατάρ και 10 πολεμικά αεροσκάφη Mirage 2000, μαζί με μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Super Hercules και C-17 , θα αναπτυχθούν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας. (Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες, για το πότε προτίθεται το Κατάρ να αναπτύξει τα αεροπλάνα του στην Τουρκία.)
Η συμφωνία, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε επίσημα, αλλά διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι το Κατάρ, θα κατασκευάσει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει τα μαχητικά, μαζί με τους πιλότους και τα πληρώματα υποστήριξής του.
Η Breaking Defense, επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας(MOD), ζητώντας σχόλια σχετικά με το σύμφωνο Τουρκίας-Κατάρ. Το Γαλλικό Υπουργείο, αναγνώρισε την επίγνωση της συμφωνίας και επεσήμανε, ότι «μόνο η παράγραφος 15 του άρθρου 4, αφορά μαχητικά αεροσκάφη και ότι αναφέρεται μόνο ότι σε περίπτωση πτήσης μαχητικών αεροσκαφών (Κατάρ), ένα τουρκικό αεροσκάφος μπορεί να αποτελεί μέλος σχηματισμού της πτήσης."
Η σχέση της Τουρκίας, με πολλούς από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ έχει γίνει τεταμένη τα τελευταία χρόνια, αλλά ιδιαίτερα οι σχέσεις της με την Γαλλία, σημειώνουν κατακόρυφη πτώση, κάτι που συνιστά δύσκολη μια θετική απόφαση για την μεταστάθμευση των Καταριανών αεροσκαφών σε στρατιωτικά αεροδρόμια της Τουρκίας.
«Φαντάζομαι, ότι δεν θα είναι εύκολο για τον (Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ) Μακρόν, να έχει ανοιχτά, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη στην Τουρκία, λόγω των εσωτερικών του αγώνων γύρω από το Ισλάμ και τους Άραβες στη Γαλλία. Σίγουρα το να θεωρείται ότι πλησιάζει τον Τούρκο ηγέτη, δεν θα ήταν καλό για αυτόν σε μια εκλογική χρονιά», δήλωσε ο Πιτ Μουρ, στο Paris School of International Affairs.
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το Κατάρ, έχει σοβαρό πρόβλημα στην απορρόφηση των μεγάλων ποσοτήτων πολεμικών αεροσκαφών και ναυτικών πλοίων, που αγόρασε αμέσως μετά την κρίση του 2017, με τους Άραβες γείτονές του Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτο, που διέκοψαν τις σχέσεις και επέβαλαν τον αποκλεισμό του.
Με άλλα λόγια: ο αριθμός των σύγχρονων αεροσκαφών επίθεσης στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, θα αυξηθεί εννέα φορές σε διάστημα επτά ετών, με περίπου 108 νέα πολεμικά αεροσκάφη και οι στόλοι των ελικοπτέρων τους θα υπερδιπλασιαστούν σε μέγεθος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κατάρ υπέγραψε συμβόλαιο με την Boeing, για την εκπαίδευση των πιλότων του στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας, για την αγορά προηγμένων εκπαιδευτικών M-346 από την Leonardo και την εκπαίδευση πιλότων στην Ιταλία.
Το Κατάρ θα μπορούσε επίσης, να καταλήξει σε αξιωματικούς από το εξωτερικό να υπηρετήσουν στην Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό του, για να καλύψουν τα πιθανά μεγάλα κενά στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Η ανάθεση ξένων αξιωματικών, ιδίως από τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό στρατό και πρώην στρατιωτικούς από ορισμένες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, είναι συνηθισμένη στα αραβικά κράτη του Κόλπου.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#ΚΑΤΑΡ
#ΤΟΥΡΚΙΑ
#RAFALE
————–
-Videos animations, maps, used:
1)NewWeapons Update(https://www.youtube.com/watch?v=vBvxgP1RsZM)