https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/kypriako/7024749_diethnis-katakraygi-gia-tis-proklitikes-energeies-tis-toyrkias
—————
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει αποφασίσει να προσφύγει η Λευκωσία καταγγέλλοντας τις εξαγγελίες της Άγκυρας και του ψευδοκράτους για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια.
Το πιθανότερο είναι να επιδιωχθεί μία ισχυρή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας και όχι ένα νέο ψήφισμα καθώς τα ψηφίσματα 550 και 789, που αφορούν την Αμμόχωστο είναι σαφή και στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να επαναβεβαιωθούν. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν και αυτό να μην είναι προς όφελος της Λευκωσίας.
Πάντως η δήλωση καταδίκης της Τουρκίας φαίνεται να είναι εφικτή στην παρούσα συγκυρία, αφού ήδη και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις.
Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε επί δίωρο από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για το περιεχόμενο δύο εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες. Η κυρία Σπέχαρ μετά την ενημέρωση ανέφερε πως εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Γραμματείας για τις πρόσφατες εξελίξεις και την αρνητική επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ των μερών και την πιθανότητα επιστροφής σε βιώσιμες συνομιλίες διευθέτησης.
Σημείωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέχιζε χθες να διαβουλεύεται για το θέμα των Βαρωσίων και αναμενόταν ανακοίνωση της Γραμματείας. Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ όπως η ίδια είπε, υπενθύμισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς δράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».
Χωρίς αναφορά σε Ερντογάν-Τατάρ
Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Νέα Υόρκη, το σχέδιο προεδρικής δήλωσης (του Συμβουλίου Ασφαλείας) το οποίο παρουσίασε η Βρετανία και προσπάθησε να εγκριθεί με διαδικασίες επείγοντος, δεν κάνει αναφορά στα ονόματα του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ, και περιορίζεται απλώς «στις εξαγγελίες που έγιναν».
Η Βρετανία, η οποία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει πάρει θέση με τον υπουργό εξωτερικών Ντμινίκ Ράαμπ να εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για την κίνηση της Τουρκίας, ενώ εκδόθηκε και ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του Foreign Office στην οποία τονίζεται πως η εξαγγελία της τουρκικής πλευράς «είναι αντίθετη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 8ης Οκτωβρίου 2020 που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει και να αναστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια».
Προστίθεται ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων και καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με αυτά. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συζητήσει το θέμα επειγόντως με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί».
Τα βρετανικά… τερτίπια
Σύμφωνα πάντως με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Νέα Υόρκη, η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει τι σκέφτεται επ’ αυτού η Γραμματεία.
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξη στη βάση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ιδιαίτερα θερμή από τη Ρωσία. Η τοποθέτησή τους ενισχύει όλα τα μόνιμα μέλη που αντέδρασαν σε νέα ορολογία που συμπεριέλαβε στο τέταρτο άρθρο του προοιμίου του σχεδίου ψηφίσματος η Βρετανία, σε σχέση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (στο διατακτικό δεν υπήρξε αλλαγή). Παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων 4 μονίμων μελών, αντί να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο «5», η Βρετανία έστειλε το σχέδιο ψηφίσματος σε όλα τα μέλη και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις.
Σε σχέση με το Βαρώσι, έντονη ήταν η ανησυχία που εκφράστηκε από όλα τα μέλη, ενώ διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα έντονες τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας, της Κίνας και Ινδίας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/kypriako/7024749_diethnis-katakraygi-gia-tis-proklitikes-energeies-tis-toyrkias
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#Κύπρος
#Τουρκία
#ΟΗΕ
————–
-Videos animations, maps, used:
1) ANT1 comcy – https://www.youtube.com/watch?v=0LPCCCaF4M0