https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7023087_epiheirisi-gkrizarismatos-toy-kastelorizoy-apo-tin-toyrkia
——————–
Αμφιλεγόμενο μέρος, χαρακτήρισε το Καστελόριζο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις «έρευνές» της στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Έχουμε πραγματοποιήσει 8 γεωτρήσεις εκεί», ισχυριζόμενος για μια ακόμη φορά ότι ο τουρκικός πολεμικός στόλος που συνόδευε τα ερευνητικά σκάφη εκινείτο σε «δικές μας περιοχές».
Ερωτηθείς για την την πιθανότητα να ανακαλυφθούν κοιτάσματα, είπε: «Έχουμε κάποια δεδομένα. Υπάρχουν περιοχές, όπου έχουμε ελπίδα. Όμως, δεν θέλουμε να κάνουμε μια ανακοίνωση έως ότου είμαστε σίγουροι».
Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε εγκαταλείψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εκεί. Προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματα όσο και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα της Κύπρου) και συνεχίζουμε τις ερευνητικές μας δραστηριότητες με τις άδειες που λάβαμε από εκεί. Καθώς επίσης και της Τουρκίας».
Όσον αφορά τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, πέρυσι επί σειρά μηνών, οι οποίες εξάλλου προκάλεσαν ακόμα και την δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων, είπε: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι προφανές ότι έχουμε απόλυτα δίκιο». Για, δε, το Καστελόριζο πρόσθεσε: «Το Καστελόριζο είναι ένα αμφιλεγόμενο μέρος».
Σχετικά με «έρευνες» δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει την Ρόδο, όταν ερωτήθη εάν «ο 28ος θεωρείται ως σύνορο, σαν να έχει γίνει τοίχος» που η Τουρκία «αποφεύγει να κάνει έρευνες για να μην υπάρχει ένταση», ο Φ. Ντονμέζ υποστήριξε: «Έχουμε πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες, καθώς και γεωτρήσεις σε αυτούς τους τομείς. Δεν έχουμε τέτοιους ενδοιασμούς».
Επιπλέον, ανέφερε:
-Για την ψευδεπίγραφη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για «κοινή» τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ. «Η συμφωνία περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη έλαβε υπόψη τα χωρικά ύδατα αυτών των νησιών (σ.σ. των ελληνικών)».
Στην πραγματικότητα ούτε τα χωρικά ύδατα που κανονικά έχουν, ούτε πολύ περισσότερο την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ τους έλαβε υπόψιν.
-Για το ενδεχόμενο αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου. «Συνεργασία μπορεί να υπάρξει εάν καθίσουμε μαζί, εάν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και εάν υπάρχει μία συμφωνία που θα είναι προς το βέλτιστο συμφέρον αμφότερων των μερών».
Κοντολογίς, προς το παρόν, ο Φ. Ντονμέζ απλά εκφράζει ευχολόγιο.
-Για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία είχε προτείνει ο Τ. Ερντογάν στην ΕΕ. «Η ΕΕ είναι θετικά διακείμενη επί του θέματος. Γίνονται επαφές, όπως για τη βελτίωση του σχήματος (σ.σ. των ενδιαφερομένων που ενδεχομένως θα μετάσχουν). Αλλά δεν έχει απαντήσει ακόμη και δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα. Ωστόσο, δεν είπαν "όχι". Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».
Όλα δείχνουν ότι, παρά την κατ’ αρχήν θετική γνώμη των Βρυξελλών, έως τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει προθυμία από χώρες της περιοχής, όπως Ισραήλ, Αίγυπτος, κ.ο.κ., για να λάβουν μέρος σε μια τέτοια Διάσκεψη.
-Για συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Τουρκίας με τον Λίβανο. Ο Φ. Ντονμέζ φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο για σενάριο αλα Λιβύη, δηλαδή μια εξίσου αυθαίρετη χάραξη. «Θα μπορούσε να υπάρξει με τον Λίβανο. Μπορεί να γίνει μια τέτοια συμφωνία (σ.σ. σαν αυτή με την προηγούμενη «κυβέρνηση» μαριονέτα της Τρίπολης). Αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία τέτοια προσπάθεια».
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#Ελλάδα
#Τουρκία
#Καστελόριζο