https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7023630_epikindyna-shedia-tis-toyrkias-apo-tin-galazia-patrida-stin-pyriniki-patrida
——–
Το Πενταπόσταγμα εδώ και χρόνια γράφει για τις φιλοδοξίες Ερντογάν. Είναι το μοναδικό ΜΜΕ στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παγκοσμίως που έχει κάνει δεκάδες αναλύσεις επί του ζητήματος. Το καθεστώς του Ερντογάν πιστεύει ότι τα πυρηνικά όπλα θα προσφέρουν την ευκαιρία στην Τουρκία να αναλάβει πρωταρχικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο.
Τον Φεβρουάριο μάλιστα επιβεβαιώθηκε και από ένα άρθρο-προειδοποίηση του Economist σύμφωνα με το οποίο Η Τουρκία ετοιμάζεται να αποκτήσει πυρηνικά!”
Οι νέοι λόγοι ανησυχίας έρχονται από μια ανάλυση στην ημερήσια εφημερίδα PÚBLICO υπό τον τίτλο «Η επικίνδυνη πυρηνική εμμονή της Τουρκίας». Όσα αναφέρει στην ανάλυσή του ο José Pedro Teixeira Fernandes, ερευνητής του Πορτογαλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙPRI) του Πανεπιστημίου NOVA της Λισσαβώνας είναι άκρως ανησυχητικά…
Ακόμα κι αν είναι μόνο για πολιτικούς σκοπούς, η πυρηνική εμμονή της Τουρκίας είναι επικίνδυνη όσον αφορά την ανθρώπινη και περιβαλλοντική ασφάλεια. Εάν στο μέλλον είναι επίσης στρατιωτική – που δεν είναι παράλογη υπόθεση – η Ευρώπη θα έχει ένα άλλο σοβαρό πυρηνικό πρόβλημα στο κατώφλι της, αναφέρει εξα αρχής ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον José Pedro Teixeira Fernandes εάν ρωτήσουμε τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εάν επιθυμούν να δουν άλλα κράτη στον κόσμο με πυρηνική-στρατιωτική δύναμη, σίγουρα η ομόφωνη απάντηση θα είναι ένα ηχηρό όχι. Αν και η διεθνής πολιτική είναι ένας τομέας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ειλικρίνειας και από διφορούμενες και μεταβαλλόμενες δηλώσεις μια τέτοια απάντηση είναι πιθανό να προκαλέσει πραγματική αντίθεση. Επομένως, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διάφορα κράτη – η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα – κατάφεραν να μετατραπούν σε πυρηνικές-στρατιωτικές δυνάμεις εκτός της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.
Ο αναλυτής εστιάζει στο πως μπορεί μια χώρα να ξεπεράσει τα εμπόδια και, αργά ή γρήγορα, να μεταβεί σε πυρηνικό-στρατιωτικό επίπεδο.
Τέσσερις στρατηγικές αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής σύμφωνα με τον ειδικό:
1) Κρίσιμες προόδους σε κατάλληλο πολιτικό χρόνο
2) Εκμετάλλευση στην εγγύτητα με μια καθιερωμένη πυρηνική ενέργεια και να εκμεταλλευτείτε παράλληλα τις αντιπαλότητες μεταξύ μεγάλων δυνάμεων
3) Απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερης πυρηνικής τεχνολογίας διπλής χρήσης πολιτικού-στρατιωτικού επιπέδου ·
4) Εμπόριο για να κερδίσετε χρόνο και να κερδίσετε πλεονεκτήματα σε αντάλλαγμα
Όσον αφορά την πρώτη στρατηγική, η κλασική περίπτωση είναι αυτή της Βόρειας Κορέας. Όταν το 2003 ο κόσμος αποσπάστηκε από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, η Βόρεια Κορέα έκανε τα αποφασιστικά βήματα, για την επίτευξη του πυρηνικού-στρατιωτικού στόχου της.
Η δεύτερη στρατηγική είναι επίσης μία από τις πιο συνηθισμένες. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποίησε την εγγύτητά του με τη Γαλλία μετά την κρίση της διώρυγας του Σουέζ του 1956 και, αργότερα, με τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την τρίτη στρατηγική, εκμεταλλεύεται τη διπλή πολιτική στρατιωτική χρήση της τεχνολογίας πυρηνικής σχάσης, η οποία για μη στρατιωτικούς σκοπούς είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα.
Στην περίπτωση της τέταρτης και τελευταίας στρατηγικής, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δείχνουν πώς μπορούν να κερδίσουν χρόνο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και να αποκτήσουν πλεονεκτήματα σε αντάλλαγμα.
Η Τουρκία είναι μέρος της NPT και έχει επικυρώσει τη Συνολική Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών.
Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει ξεκινήσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά για πολιτικούς σκοπούς. Προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών: έναν στο Akkuyu. Έναν άλλο στην Σινώπη στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στα βόρεια και τον τρίτο στην Igneada (Θυνιάς) στην Ανατολική Θράκη, επίσης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ακόμα πιο αλλόκοτο είναι πως, ο πυρηνικός σταθμός στο Akkuyu κατασκευάζεται σε μια τουριστική μεσογειακή παράκτια ζώνη που βρίσκεται μεταξύ της ανατολικής ζώνης της Ανατολίας και της κεντρικής ζώνης της Ανατολίας. Ο κίνδυνος οικολογικών ζημιών επιδεινώνεται κι από το λιγότερο καθησυχαστικό ιστορικό σοβαρών σεισμών της χώρας.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
Tweets by pentapostagma
—————–
#ΤΟΥΡΚΙΑ
#ΠΥΡΗΝΙΚΑ
————–
-Videos animations, maps, used:
1)Military Mind(https://www.youtube.com/watch?v=9gQW_HPSp_0)
2)Documentaries 2u(https://www.youtube.com/watch?v=Qrze43Uchm8)
3)TurkHaber(https://www.youtube.com/watch?v=fmgWWTUmJOk)
4)ÜLKE TV(https://www.youtube.com/watch?v=1h6Kswv3zuw)