https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7031672_erhetai-armageddon-rosia-kina-ta-dinoyn-ola-stoys-talimpan-etoimi
————
H αστραπιαία κατάρρευση της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, και η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τελικά αποτελεί και είναι, το πιο μεγαλοπρεπές στρατιωτικό και εξωτερικό πολιτικό φιάσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, από το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.
Η συλλογική ανησυχία της Δύσης είναι κατανοητή, καθώς υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενοι παίκτες που παρατάσσονται στην περίμετρο του Αφγανιστάν και μπορούν να του προσφέρουν, πολύ περισσότερα από τη στρατιωτική κατοχή και τον έλεγχο μέσω μιας κυβέρνησης-μαριονέτας, όπως καλώς ή κακώς έβλεπε ένα μεγάλο μέρος του αφγανικού λαού προηγούμενη κυβέρνηση.
Μόσχα και Πεκίνο έχουν κάθε λόγο να λοξοκοιτούν προς το Αφγανιστάν, στοχεύοντας στον ορυκτό του πλούτο, δελεάζοντας τους Ταλιμπάν με επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Το Αφγανιστάν είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ορυκτά και κοιτάσματα, συμπεριλαμβανομένων πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, χαλκού, σιδήρου, πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων.
Η Αμερική και η Ευρώπη παρακολουθούν αμήχανοι τις εξελίξεις, ενδεικτικό είναι δε ότι, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, σε μια απρογραμμάτιστη συνεδρίαση των επιτροπών εξωτερικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι πρέπει να εμποδιστούν η Ρωσία και η Κίνα να «πάρουν τον έλεγχο της χώρας και να γίνουν χορηγοί της Καμπούλ».
Πρώτον, υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα σιδηρομεταλλεύματος στην επαρχία Hajigak του Αφγανιστάν. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι, ότι το μετάλλευμα βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια, γεγονός που του επιτρέπει να εξορύσσεται απλά με τη βοήθεια εκσκαφέων.
Ταυτόχρονα, στις γειτονικές περιοχές Shabashak και Dar-l-Suf, υπάρχουν βιομηχανικά κοιτάσματα άνθρακα, δηλαδή η ίδια η φύση έχει δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της μεταλλουργίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις βέβαια δεν συνέφεραν ιδιαίτερα το Ν. Δελχί, καθώς είδε τις προσπάθειες ετών να βρίσκουν εμπόδια στην κατάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Πακιστάν, τον ”αιώνιο εχθρό” της Ινδίας. Η Ινδία, για αυτό το λόγο, ενισχύει διπλωματικά και στρατιωτικά την αφγανική αντίσταση του Αχμάντ Μασούντ, οι οποίοι πέρα από τους Ταλιμπάν, έχουν να αντιμετωπίσουν και Πακιστανούς στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό των ισλαμιστών.
Προς θλίψη της Ουάσινγκτον, η Κίνα έχει τα μάτια της στην περιοχή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2011, η Καμπούλ συμφώνησε με την κρατική China National Petroleum Corporation. Η εταιρεία έλαβε μια παραχώρηση για την ανάπτυξη τριών πεδίων και σε αντάλλαγμα, ανέλαβε να κατασκευάσει τρία διυλιστήρια, τα οποία έγιναν τα επόμενα τρία χρόνια.
Το κύριο ενδιαφέρον της Κίνας εδώ είναι το λίθιο. Πριν από δέκα χρόνια, η ίδια Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ δημοσίευσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει, ότι αποθέματα λιθίου αξίας τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων κρύβονται στα σπλάχνα του αφγανικού εδάφους.
Για την Κίνα, τον κορυφαίο κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο και τεχνολογία μπαταριών, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό.
Εάν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η Ρωσία μπορεί όχι μόνο να γίνει ο κύριος προμηθευτής σωλήνων, αλλά και να αυξήσει τον εφοδιασμό καυσίμων ανακατευθύνοντας, τουλάχιστον τα πεντέμισι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τουρκμενικού αερίου που αγοράζονται ετησίως προς το νότο.
Το εγγύς μέλλον θα δείξει, πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα στην περιοχή, αλλά η δεδομένη τάση υποδηλώνει ότι το μοτίβο της παρουσίας των κύριων παγκόσμιων δυνάμεων εκεί, είναι πιθανό να αλλάξει.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
#ΚΙΝΑ
#ΡΩΣΙΑ
————–
-Videos animations, maps, used:
1)CCTV English(https://www.youtube.com/watch?v=SX2HpTn-fYg)
2)Al Jazeera English(https://www.youtube.com/watch?v=izO6opy0LqE)
3)Battlefield Sources(https://www.youtube.com/watch?v=IVXzGr2h_NQ)
4)euronews(https://www.youtube.com/watch?v=YpS2Az0HoDI)