https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7035318_diasyrmos-toyrkon-apo-diethni-mme-i-ellada-tha-gonatisei-tin
———–
Η Τουρκία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τον πολεμικό αεροπορικό της στόλο, αφού σύμφωνα με το eurasiantimes.com, «προσανατολίζεται να αλλάξει τον στρατηγικό σχεδιασμό χρήσης των αμερικανικών αεροσκαφών F16 και να τα δώσει τον ρόλο του φύλακα εν πτήση στα Akinci UCAV».
Πολεμικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας
Η Τουρκία αναζητά επίσης προηγμένα μαχητικά, για να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των F-16. Αυτό προϋποθέτει μια επείγουσα λύση, δεδομένου ότι οι αντίπαλοί της, ενισχύουν γρήγορα τις εναέριες δυνατότητές τους. Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα F-16 της Ελλάδας στη διαμόρφωση Viper, κάτι που θα τα κάνει τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η Αθήνα έχει παραγγείλει ένα μικρό στόλο από γαλλικής κατασκευής μαχητικά Rafale 4,5 γενιάς και είναι επίσης πιθανό, να αποκτήσει F-35A στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Η Αίγυπτος έχει επίσης αποκτήσει το Rafales και φέρεται, να έχει αρχίσει να παραλαμβάνει Su-35 4,5 γενιάς από τη Ρωσία.
Η ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα BlueMelange με έδρα την Άγκυρα, αναφέρθηκε πρόσφατα από το Forbes ότι υπάρχουν περίπου 236 τουρκικά F-16, που αποτελούνται από παραλλαγές Block 30, Block 40, Block 50 και Block 50+, με φθίνουσα πολεμική ετοιμότητα λόγω την ηλικία τους και τα ακραία ρεκόρ ωρών πτήσης τους.
Περιττό να πούμε, ότι η Άγκυρα δέχθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την απόκτηση των ρωσικών S-400 SAM, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να μην είναι σε θέση να αναβαθμίσει τα αμερικανικής κατασκευής F-16 στο εγγύς μέλλον και ως γνωστόν, «έφαγε πόρτα» από τον Μακρόν για το Rafale. Και η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να παροπλίσει αυτά τα αεροσκάφη.
Αυτό είναι ίσως το κίνητρο της κυβέρνησης Ερντογάν, να αναπτύξει F-16 για την προστασία των UCAV, για τα οποία η χώρα έχει δαπανήσει τεράστιο χρηματικό ποσό και έρευνα.
Τα F16 συνοδοί των UCAV Akinci
Τα πολυδιαφημισμένα προηγμένα UCAV (είναι θέμα υπερηφάνειας για την Τουρκία), συμμετείχαν σε τεράστιες επιχειρήσεις για τη χώρα και η Τουρκία, θέλει να εκμεταλλευτεί την ασφάλεια αυτών των drones.
Τα πρόσφατα δρομολογημένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Akinci, θεωρούνται κατά τους Τούρκους, ως ένα από τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης (UCAV). Μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, δεν έχει άλλη λύση παρά την συμπερίληψή τους στο αεροπορικό πλέγμα της και αυτό θεωρούν, ότι αναμένεται να οδηγήσει την τουρκική αεροπορία σε ένα ολοκαίνουργιο στάδιο, στα δόγματα πολέμου αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.
Με ανώτατο όριο εξυπηρέτησης 40.000 πόδια και 24 ώρες αντοχής, το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα είναι απρόσβλητο από συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας. Θα έχει επίσης ακτίνα λειτουργίας 600 χιλιόμετρα (373 μίλια).
Το Akinci θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 4,5 τόνους και ωφέλιμο φορτίο 1.350 κιλά, διαιρούμενο μεταξύ 900 κιλών εξωτερικής χωρητικότητας και 450 κιλών εσωτερικής χωρητικότητας. Θα τροφοδοτείται από δύο ουκρανικούς στροβιλοκινητήρες Ivchenko-Progress AI-450C με ισχύ 550 ίππων.
Η Τουρκία έχει εισάγει μέχρι στιγμής 12 τέτοιους κινητήρες από την Ουκρανία, τον κύριο εταίρο της στον τομέα της τεχνολογίας drone. Έξι μονάδες, έχουν προγραμματιστεί για παράδοση στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TAF) έως το τέλος του 2021.
Το Akinci UCAV έκανε την πρώτη εμφάνιση αφού έσπασε το τουρκικό ρεκόρ υψομέτρου της αεροπορίας, για 25 ώρες και 46 λεπτά στα 38.000 πόδια ενώ μετέφερε φορτίο 1.360 κιλών σε απόσταση 7.500 χιλιομέτρων.
Υπάρχει ανάγκη προστασίας των πολύτιμων drones. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άφιξη του Ακιντζί θα οδηγήσει την τουρκική αεροπορία, στον εκσυγχρονισμό των κανόνων εναέριου πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια νέα ιδέα εξετάζεται ότι προβλέπει μαχητικά αεροσκάφη F-16, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος να παρέχουν κάλυψη στα drones Akinci, καθώς πετούν προς τους στόχους τους.
«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci, θα ενισχύσει την τουρκική αεροπορία, παρουσιάζοντας μια νέα εναλλακτική λύση για αποστολές μεγάλου βεληνεκούς σε συγκρούσεις χαμηλής έντασης και ανακουφίζοντας έτσι το βάρος των F-16», σημειώνουν οι ειδικοί.
Πολεμική αεροπορία
Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας αποδυναμώθηκε σημαντικά, σε ποιοτικό επίπεδο ανδρών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 κατά του προέδρου Ερντογάν, αφού πολλοί πιλότοι «ξηλώθηκαν» από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή θεωρήθηκαν οπαδοί του πολιτικού αντιπάλου, πρώην ιμάμη και συγγραφέα Φετουλάχ Γκιουλέν. Κύριο μαχητικό αεροσκάφος και των δύο χωρών είναι το αμερικανικό F-16, του οποίου εμείς διαθέτουμε τη νεότερη έκδοση (F-16 Block52+).
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Τουρκία
#F16
#ΠολεμικήΑεροπορία