Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό υπερψηφίστηκε μόνο με κυβερνητικές ψήφους και στον πυρήνα του υπάρχει η μετατροπή του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Δεν είναι απλώς μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά μια μεγάλη ανατροπή. Από τις σημαντικότερες που έχουν υπάρξει στην κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας. Αντί ενός γενικού «κορβανά» για τις επικουρικές, στον οποίο σήμερα τοποθετούνται οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων και κατευθύνονται στην πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, υιοθετείται η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα συμμετάσχει στο νέο σύστημα. Oι εισφορές των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.
Οι κίνδυνοι είναι προφανείς: σε κάθε οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση (οι οποίες είναι ενδημικές το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα) κινδυνεύουν να υποτιμηθούν σε μεγάλο βαθμό οι επενδυμένες αποταμιεύσεις μια ζωής. Ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός, αλλά υπαρκτός. Το 2008 ξεκίνησε η μεγάλη παγκόσμια κρίση στις ΗΠΑ με τα subrimes (ομόλογα τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων, τη Lehman Brothers κ.λπ.). Οι συνολικές απώλειες των ιδιωτικών κεφαλαιοποιητικών συντάξεων άγγιξαν παγκοσμίως τα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2008. Σήμερα ενδέχεται να παρουσιαστούν αντίστοιχα προβλήματα με την πανδημία της Covid-19.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τα golden boys που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στις αγορές τις εισφορές των ασφαλισμένων προβλέπεται ακαταδίωκτο, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για το σύστημα που θα εφαρμοστεί.
Όλα αυτά τα συζητάμε με έναν από τους καλύτερους γνώστες του όλου ζητήματος, τον Κώστα Τσουκαλά, δικηγόρο-εργατολόγο.