https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7035055_aytoktonia-toyrkon-oi-s-400-einai-panetoimoi-idoy-poy-tha
——–
Πέρυσι, η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα S-400, παρά τις έντονες αντιρρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο συνταξιούχος στρατηγός Beyazıt Karataş, τονίζει ότι οι S-400 είναι έτοιμοι για πόλεμο!
”Τα συστήματα αεράμυνας, διαθέτουν κατάσταση αναμονής όσον αφορά τον αριθμό των αεροσκαφών, των συστημάτων και των όπλων και του χρόνου, σύμφωνα με τις καταστάσεις ειρήνης-έντασης-πολέμου σύμφωνα με τα δηλωμένα επίπεδα συναγερμού» είχε δήλωσει.
Στην πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή τον Νοέμβριο του 2019, τα ραντάρ των S-400 στόχευαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 και F-4 σε μια επίθεση «εξομοίωσης», καθώς πέταξαν πάνω από την Άγκυρα.
Τον Αύγουστο, υπήρχαν ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου.
Μάλιστα, φαίνεται ότι το γεγονός αυτό έκρουσε και τον κώδωνα κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και έκαναν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο να επισκεφθεί με διαφορά λίγων ημερών, τόσο την Κύπρο (12 Σεπτεμβρίου) όσο και την Ελλάδα (27-29 Σεπτεμβρίου), όπου και βρέθηκε σε Θεσσαλονίκη και Κύπρο.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να καλύψει και το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας. Μια μπαταρία τοποθετημένη στα σύνορα κοντά στο Γκαζιαντέπ, η Τουρκία θα μπορούσε να «κλειδώσει» αεροσκάφη τόσο μακριά όσο η Δαμασκός και η Βηρυτός και θα μπορούσε σίγουρα, να φτάσει σε οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος που απογειώνεται ή προσγειώνεται, στη ρωσική βάση στο Khmeimim κοντά στα Λατάκια της Συρίας.
Ένα σύστημα πυραύλων που κυριαρχεί στον εναέριο χώρο του αντιπάλου, είναι ένα ισχυρό όπλο και μπορεί να συμβάλλει στη στρατηγική ισορροπία, καθιστώντας κάθε στρατιωτική δράση στο έδαφος πιο δελεαστική. Έτσι, οι S-400 ανησυχούν τους γείτονες της Τουρκίας.
Είτε στη βόρεια Συρία είτε στην κεντρική Λιβύη, αυτό το όπλο θα έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει τους εχθρούς του με ευκολία, αλλά θα γίνει πρωταρχικός στόχος για κάθε αντίπαλο”, αναφέρει το άρθρο των Τούρκων.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι σε ποια στρατηγικά σημεία θα στήσει η Τουρκία τους 400, με τα στόματα να παραμένουν ερμητικά κλειστά και κάθε πρόταση στο παρελθόν για την εναπόθεσή τους να απορρίπτεται.
Η τουρκική πρόταση περί εγκατάστασης των S-400 στα κατεχόμενα, απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι θα δημιουργούσε επιπλοκές στις σχέσεις με την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προσέγγιζε θετικά την ιδέα της εγκατάστασης των S-400 στην βάση Ίντζιρλικ, όπου ο αμερικανικός στρατός θα είχε την δυνατότητα να επιτηρεί την χρήση τους.
Εναλλακτικά, προτάθηκε τα S-400 θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Τουρκία, στο Ναχιτσεβάν, από όπου θα παρέχουν ασπίδα προστασίας σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.
Εν ολίγοις, οι S-400 δεν είναι κάποιο «υπερόπλο» που «κλειδώνει» τον τουρκικό εναέριο χώρο ή που θα είναι σε θέση να απειλεί σοβαρά τα ελληνικά μαχητικά με το που απογειώνονται από τις βάσεις τους στην ενδοχώρα, (άλλωστε για να συμβεί κάτι τέτοιο ακόμη και θεωρητικά, θα έπρεπε οι συστοιχίες να βρίσκονται σε σημεία, όπου θα ήταν ούτως ή άλλως ιδιαίτερα ευάλωτες σε προσβολή).
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#S400
#ΤΟΥΡΚΙΑ