https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7038833_ypostratigos-ea-kolokoyris-sto-pentapostagma-gia
—————
Ανατριχιαστικά επίκαιρος ο λόγος του Υποστράτηγου ε.α Κωνσταντίνου Κολοκούρη στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Με αφορμή τις μνήμες για το Πάσχα του 1997 και τα πυρά στο τουρκικό υποβρύχιο ξετυλίγει το κουβάρι των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξιστορεί τα αληθινά γεγονότα εκείνης της μέρας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το σήμερα χωρίς να μασάει τα λόγια του για τις πολιτικές που ακολουθούνται….
Ακολουθεί απόσπασμά της συνέντευξης:
-Στρατηγέ, έχουν περάσει 24 χρόνια από το Πάσχα του 1997 και το περιστατικό στο Φαρμακονήσι όταν Έλληνες καταδρομείς γάζωσαν και έτρεψαν σε φυγή τουρκικό υποβρύχιο. Εσείς λοχαγός τότε υπήρξατε εκ των πρωταγωνιστών. Θέλετε να μας θυμήσετε όσα έγιναν και πώς τα βιώσατε;
H Επάνδρωση της Νήσου Φαρμακονησίου άρχισε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων. Η πρώτη αποστολή ήταν από Καταδρομείς της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών. (Ενημερωτικά θα αναφέρω ότι ο Λοχαγός που πήγε με την πρώτη αποστολή στο Φαρμακονήσι, ήταν ο Σάββας Κολοκούρης δίδυμος αδελφός μου, αποστρατεύτηκε προσφάτως ως Αντιστράτηγος).
Στη συνέχεια η επάνδρωση αυτή ανατέθηκε στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, οπότε τα 3 Τάγματα της εκ περιτροπής έστελναν έναν μεικτό Λόχο (αποτελείτο από προσωπικό όλων των Μονάδων και στο Φαρμακονήσι παρέμενε περίπου 40 ημέρες).
Ειδικότερα για την αποστολή όπου έλαβε χώρα στις αρχές Απριλίου του 1997 και μεταξύ των άλλων αφορά και περιστατικό, με την εκτέλεση πυρών κατά Τουρκικού υποβρυχίου σας ενημερώνω ότι:
Λόχος Πεζοναυτών με επικεφαλής τον Λοχαγό Κωνσταντίνο Κολοκούρη, ανέλαβε την Διοίκηση του Φαρμακονησίου τις πρώτες ημέρες του μηνός Απριλίου του 1997, αντικαθιστώντας άλλο Λόχο Πεζοναυτών, που ‘’τυπικά’’ ανήκε σε άλλο Τάγμα. Η μεταφορά του προσωπικού από και προς την Μικρόνησο (νήσο Φαρμακονήσι) γινόταν με αερομεταφορά των Πεζοναυτών , από αεροπορικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της συγκεκριμένης αποστολής υπηρετούσε στο 521 Τάγμα Πεζοναυτών. Η συνολική δύναμη του ήταν περίπου 70 άνδρες. Ακόμα στην επάνδρωση του Φαρμακονησίου συμμετείχαν με μικρό αριθμό και Μονάδες από τα γύρω νησιά, όπως η Λέρος η Κως κλπ.
Αποστολή των Πεζοναυτών ήταν, η επιτήρηση και ο έλεγχος του νησιού και της πέριξ αυτού θαλάσσιας περιοχής , η αποτροπή προσέγγισης λαθρομεταναστών στο νησί και η απαγόρευση- αποτροπή ακόμα και με την χρήση πυρών, προσέγγισης στο νησί οποιουδήποτε τουρκικού στρατιωτικού τμήματος.
Προς υλοποίηση της αποστολής αυτής το τμήμα ήταν εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα υλικά , πυρομαχικά , οπλισμό και μέσα όπως παρακάτω:
Διόπτρες νυχτερινής παρακολούθησης , διόπτρες ημέρας, πάσης φύσεως οπλισμό και οπλομηχανήματα , βαρέα όπλα πεζικού, αντιαρματικά ,πυρομαχικά σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, υγειονομικό υλικό, υλικά επικοινωνιών, κλπ. Άπαντες έφεραν μαζί τους πλήρη ατομικό οπλισμό και πυρομαχικά.
Στο νησί δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό. Η σίτιση του προσωπικού γινόταν κυρίως με ξηρά τροφή , κονσερβοειδή κλπ . Ανεφοδιασμός γινόταν αεροπορικώς κάθε 3 ή 4 ημέρες, εφόσον οι καιρικές συνθήκες επέτρεπαν. Υπήρχε Ιατρός πεζοναύτης και νοσοκόμος με το απολύτως απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.
Η Διαμονή των Πεζοναυτών γινόταν με την χρήση ατομικών σκηνών. Υπήρχαν 14 παρατηρητήρια περιμετρικά της Νήσου για τον έλεγχο της και του θαλάσσιου χώρου . Το κάθε παρατηρητήριο επάνδρωναν 4 πεζοναύτες που εκτελούσαν βάρδια, το κάθε ζευγάρι ανά 4ώρο, όλο το 24ωρο.
Στο νησί υπήρχε μεγάλο πλήθος τρωκτικών, ποντικιών ιδιαίτερα μεγαλόσωμων που έκαναν έντονα αισθητή την παρουσία τους, ιδίως κατά την διάρκεια της νύκτας.
Στις 27 Απριλίου 1997 ,ημέρα εορτής του Αγίου Πάσχα και περί ώρα 1010 ο Διοικητής του Λόχου Λοχαγός Κωνσταντίνος Κολοκούρης , ευρισκόμενος στο Σταθμό Διοικήσεως (στο κέντρο της Νήσου, μαζί με τον Δόκιμο Έφεδρο Αξιωματικό Ανδρεάδη Νικόλαο, τον Πεζοναύτη Αγγελιαφόρο- Διαβιβαστή Ευαγγέλου Σωτήριο και τον Ιατρό), λαμβάνει αναφορά από το νοτιοανατολικό παρατηρητήριο Νο7, ότι αναδύθηκε ένα υποβρύχιο και πλέει με πορεία κίνησης από νότο προς βορά με κατεύθυνση προς τον όρμο Θόλου (είναι ο κεντρικός και ανατολικά της νήσου ευρισκόμενος όρμος) του Φαρμακονησίου.
Ο Λοχαγός ζήτησε επιβεβαίωση, από το Παρατηρητή του Παρατηρητηρίου…
Διαβάστε ολόκληρη την αποκαλυπτική συνέντευξη:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7038833_ypostratigos-ea-kolokoyris-sto-pentapostagma-gia
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Ελλάδα
#Τουρκία
#Φαρμακονήσι