https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7038690_kinoymeni-ammos-mellon-tis-libyis-pame-se-anaboli-eklogon
——–
Οι εξελίξεις τρέχουν με γοργούς ρυθμούς στη Λιβύη, με αυτές να παίρνουν άσχημη τροπή για την Τουρκία, η οποία δέχεται το ένα χαστούκι μετά το άλλο, αλλά και για τον "εκλεκτό της" στη Λιβύη, τον μεταβατικό Πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα.
Συγκεκριμένα ο Νταμπάιμπα, δήλωσε ότι θα καταρρίψει τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να σώσει τη χώρα», αρνούμενος να αναγνωρίσει την ψήφο δυσπιστίας του κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ στην κυβέρνησή του.
Απευθυνόμενος σε διαδηλωτές, είπε ότι το κοινοβούλιο «θα πέσει και δεν είναι με αυτόν τον τρόπο που συμπεριφέρεται αντιπροσωπευτικό των Λίβυων, και θα φτάσουμε στις εκλογές υποσχόμενοι ότι αυτές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες».
Το κοινοβούλιο υποστήριξε την ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση Νταμπάιμπα με πλειοψηφία 89 ψήφων από τους 113 που παρευρέθηκαν την Τρίτη και κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της ως υπηρεσιακού χαρακτήρα μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από τους νόμους που υποτίθεται ότι διέπουν τις εκλογές.
Ενώ το κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο για τις προεδρικές εκλογές, το «Υπατο Συμβούλιο της Επικρατείας» με επικεφαλής τον φιλο-ισλαμιστή Khaled al-Mishri, αν και μόνο συμβουλευτικό όργανο, ενέκρινε έναν εναλλακτικό εκλογικό νόμο.
Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση της ημερομηνίας των εκλογών και να λήξει η εντολή του ΟΗΕ στην κυβέρνηση, οδηγώντας σε μια επανάληψη της σύγκρουσης για τη νομιμότητα που έφερε τον πρώην πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj ενάντια στη Βουλή των Αντιπροσώπων για πέντε χρόνια.
Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι αφού έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο, έχει επίσης το δικαίωμα να την αποσύρει τώρα.
Με τα δύο κόμματα στην αναμέτρηση να θεωρούν το ένα το άλλο αντίθετο με την πολιτική διαδικασία, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση για τις νομικές βάσεις και μηχανισμούς διεξαγωγής εκλογών χωρίς εξωτερικές πιέσεις.
Αυτό θέτει την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών μπροστά στην ευθύνη να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση ή να αναζητήσει ξανά το ρόλο του Καΐρου.
Τα σενάρια για τη Λιβύη είναι τρία: η διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο, με λίγες πιθανότητες πάντως, η επανάληψη εχθροπραξιών και τέλος το ενδεχόμενο τριχοτόμησης της χώρας σε τρία κρατίδια με οικονομική αυτοτέλεια, αφού το καθένα θα έχει τα δικά του έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτω από μια πολύ χαλαρή Ομοσπονδία.
Εκτίμησή μας είναι πάντως ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τις αξιώσεις της για παραμονή των στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της στη Λιβύη, παρά την διεθνή πίεση που της ασκείται, προσπαθώντας παρασκηνιακά να οδηγήσει εκ νέου τη χώρα σε περιπέτειες.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΛΙΒΥΗ
#ΤΟΥΡΚΙΑ
————–
-Videos animations, maps, used:
1)Al Jazeera English(https://www.youtube.com/watch?v=AAp8BxAZn6Y)
2)FRANCE 24 English(https://www.youtube.com/watch?v=jwSwd6wdjaM)
3)Al Jazeera English(https://www.youtube.com/watch?v=FQHOe1t3yVw)