https://www.pentapostagma.gr/oikonomia/7038156_boytia-sta-hrimatistiria-apo-hongk-kongk-eos-ti-nea-yorki
———
Η «βουτιά» στις χρηματιστηριακές αγορές, από το Χονγκ Κονγκ έως τη Νέα Υόρκη, σηματοδοτεί μια πρώτη ένδειξη των -αγνώστου μεγέθους- ενδεχόμενων επιπτώσεων της κρίσης γύρω από τον κινέζικο όμιλο ακινήτων Evergrande ο οποίος αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.
Σήμερα, βέβαια ,υπάρχουν όλα τα συστατικά για μια κρίση στην Κίνα : Οχι μόνο οικονομική, αλλά πολιτική και συστημική: Έχουμε μια μια τεράστια ακίνητη περιουσία που χάνεται, οργισμένους επενδυτές που απαιτούν τα χρήματά τους και τον κίνδυνο μετάδοσης της «μόλυνσης» σε ολόκληρο τον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει μεταξύ 16% και 25% του κινεζικού ΑΕΠ.
Αν και η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτή την τεράστια «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, η επαπειλούμενη πτώχευση της Evergrande ,δύσκολα θα συμβεί.
Ο Φεντερίκο Ραμπίνι, επί χρόνια ανταποκριτής της ιταλικής «La Repubblica», στο Πεκίνο και συγγραφέας ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο "Stop Beijing", προειδοποιεί πάντως ότι «αν έρθει το Κινεζικό 1929, όλοι θα υποφέρουμε».
Σύμφωνα με τον Ραμπίνι, ο Κινέζος πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει το κακό. Οι εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας τον επιβεβαιώνουν άλλωστε: Αν και ο «όμιλος» GAFAM ( Google,Amazon, Facebook,Apple και Microsoft ) ,κυριαρχούν επί χρόνια στον τομέα της τεχνολογίας, η εμφάνιση των Κινέζων αντιπάλων τους, των BATX, μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ηγεμονίας τους.
Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους, οι δύο κινεζικές υπηρεσίες messaging της Tencent, η QQ και η WECHAT, έχουν 1,1 δισεκατομμύρια χρήστες ,κυρίως Κινέζους, ενώ οι υπηρεσίες του ομίλου Ζάκερμπεργκ-Facebook, Instagram ,WhatsApp και Messenger, έχουν περισσότερο από 2 δις χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Η χρεοκοπία ενός κολοσσού σαν την Evergrande θα προκαλέσει τριγμούς στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας και ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για τη μετάδοση του διεθνώς.
Ο Ιταλο-Αμερικανός αναλυτής Ραμπίνι εκτιμά ότι «βιώνουμε μια περίπλοκη και επικίνδυνη μετάβαση. Οι κολοσσοί αυτοί -ισχυρίζεται ο Ραμπίνι- εξακολουθούν να αποτελούν μια φιλοκινεζική πέμπτη φάλαγγα στην καρδιά της Αμερικής , και αντιτίθενται στην αποσύνδεση ή το διαζύγιο των οικονομιών.
Από τότε που εισήλθε στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν , «ο πλανήτης έχει εισέλθει σε μια θερμή φάση της αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών» , εκτιμά ο Λούτσιο Καράτσιολο, διευθυντής της ιταλικής Επιθεώρησης για την Γεωπολιτική, Limes.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΚΙΝΑ
#ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
————–
-Videos animations, maps, used:
1)Al Jazeera English(https://www.youtube.com/watch?v=UkAVSqVtNeo)
2)How Money Works(https://www.youtube.com/watch?v=vq4n3DXD7z0)
3)FRANCE 24(https://www.youtube.com/watch?v=1vCd8yQi_SU)
4)Al Jazeera English(https://www.youtube.com/watch?v=y2Xm0LC3hKg)