https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7046128_neo-teihos-sto-aigaio-xernaei-i-oyasingkton-toxiko-migma-toy
———–
Η ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, δημιουργεί ένα "τείχος" στο Αιγαίο έναντι των βλέψεων της Τουρκίας αλλά της Ρωσίας στην περιοχή αναφέρουν αμερικανικές πηγές.
Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Αθήνα ανησυχούν για τις ολοένα και αυξανόμενες πολεμικές ενέργειες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά μετά το σήριαλ με τους 10 πρέσβεις.
Για την πλευρά των ΗΠΑ, η συμφωνία επεκτείνει τη στρατιωτική πρόσβαση των ΗΠΑ σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, παρέχοντας στην Ουάσιγκτον ένα “τείχος” έναντι της Μόσχας και της Άγκυρας, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να βάλει την Τουρκία να διαδραματίσει κακόβουλο ρόλο εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο fdd.org.
Το ίδιος συνεχίζει : οι Έλληνες, από την πλευρά τους, ελπίζουν ότι η ισχυρότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα τους βοηθήσει να αποτρέψουν τις τουρκικές προκλήσεις.
Η Άγκυρα ασκεί την διπλωματία των κανονιοφόρων και της αλυτρωτικής ρητορικής της κυβέρνησης Ερντογάν με στόχο την αλλαγή των συνόρων που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.
Σε όλα αυτά, ο Ερντογάν παρακινείται από ένα τοξικό μείγμα ισλαμιστικών, υπερεθνικιστικών και αντιδυτικών ιδεολογιών.
Το αγκάλιασμα του Ερντογάν με τις υπερεθνικιστικές και φιλορωσικές φατρίες στο εσωτερικό του έχουν στόχο την πολιτική επιβίωση, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της Τουρκίας το 2016, έχοντας φέρει Αθήνα και Άγκυρα σε πορεία σύγκρουσης.
Η εγκατάλειψη από τον Τούρκο πρόεδρο των συμβατικών θέσεων εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και οι επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις του στο Αιγαίο και στην Α. Μεσόγειο, που αναπτύχθηκαν από αρκετούς φιλορώσους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, προκάλεσαν τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, ενώ επίκεινται και νέες κυρώσεις.
Η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά φιλική προς τη Ρωσία, κυρίως λόγω των ισχυρών πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών.
Όμως, οι δύο χώρες είχαν μια διαμάχη το 2018, όταν η Αθήνα εκδίωξε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες για τις προσπάθειες τους να δωροδοκήσουν Έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων πριν την συμφωνία των Πρεσπών.
Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει τον προσανατολισμό της Ελλάδας προς τη Δύση, και στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής όπως λιμάνια, ναυπηγεία και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της Αθήνας από τα κινεζικά κεφάλαια.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η νέα αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα παρέχει πολύτιμες πρόσθετες ευκαιρίες σε αντιστάθμισμα των ρωσικών δραστηριοτήτων στον Εύξεινο Πόντο και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία στον στρατό των ΗΠΑ.
Οι αυξημένες στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ κοντά στην είσοδο του Εύξεινου Πόντου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα διλήμματα στους Ρώσους στρατιωτικούς στρατιωτικούς, ενισχύοντας την αποτροπή του ΝΑΤΟ.
Η αυξανόμενη πολεμική του Ερντογάν είναι ένας λόγος που η Ελλάδα έχει κάνει μια σημαντική στροφή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η συμφωνία παρέχει στον στρατό των ΗΠΑ πρόσβαση σε βάση στην Αλεξανδρούπολη, μια πόλη-λιμάνι κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Αυτό ενισχύει τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και παρέχει ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Αυτές οι χερσαίες γραμμές επικοινωνίας ενισχύουν την υπάρχουσα θαλάσσια σύνδεση μέσω του Βοσπόρου και θα μπορούσαν ενδεχομένως να την αντικαταστήσουν σε περίπτωση κρίσης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες στερηθούν την πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο, είτε από την Τουρκία είτε από τη Ρωσία.
Η παρατεταμένη διάρκεια της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα δώσει κίνητρο για πρόσθετες επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αυξήσει τη χωρητικότητα και τη στρατιωτική χρησιμότητα του λιμανιού. Για τη Ρωσία, ο Εύξεινος Πόντος, παρέχει ένα κρίσιμο ναυτικό δίαυλο προς τη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν.
Πρόσθετη πρόσβαση των ΗΠΑ στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου μέσω Ελλάδας, και ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ…
Διαβάστε τη συνέχεια:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7046128_neo-teihos-sto-aigaio-xernaei-i-oyasingkton-toxiko-migma-toy
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΗΠΑ
#Ελλάδα
#Τουρκία
————–
-Videos animations, maps, used:
1) euronews (στα ελληνικά) – https://www.youtube.com/watch?v=8xKg4gAfkHo