https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7046489_eyropaistan-arate-pylas-gia-perissoteroys-metanastes-i-ee-psahnei-talenta-sta
———–
Ενώ οι ανησυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολλαπλασιάζονται για την αλλοίωση του γηγενούς πληθυσμού της “Γηραιάς Ηπειρού” κορυφώνονται, με τελευταίο παράδειγμα τον γαλλικό λαό, ο οποίος με βάση νέα δημοσκόπηση φοβάται την εξαφάνιση του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οι εντεταλμένοι των Βρυξελλών σχεδιάζουν νέα μέτρα ενίσχυσης των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Παρόλο που η ΕΕ δέχεται νέα “επίθεση” στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας όπως στον δικό μας Έβρο πέρυσι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν αντιλαμβάνονται το εύρος του προβλήματος κι είναι έτοιμοι να μετατρέψουν όχι στο πολύ μακρινό μέλλον την ήπειρό μας σε Ευρωπαϊστάν!
Συγκεκριμένα, λοιπόν, η Ευρώπη συζητά νέους κανόνες για την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των μεταναστών με την αγορά εργασίας. Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν χθες πώς να ανταποκριθούν στις δημογραφικές προκλήσεις της ηπείρου μέσω της νόμιμης μετανάστευσης εργατικού δυναμικού. Κάτι που ασφαλώς θα αποτελέσει κάλεσμα σε περισσότερους μετανάστες!
Σύμφωνα με έκθεση που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με 50 ψήφους υπέρ, 14 κατά και δύο αποχές, νέους τρόπους για να επιτραπεί στους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν στις χώρες της ηπείρου να βρεθούν σε νόμιμη κατάσταση, με την εγγύηση για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, που θα έδιναν τέλος στην εκμετάλλευση της μεταναστευτικής εργασίας και, μαζί με αυτήν, στην παράτυπη κατάστασή τους. Αυτά τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να αποφέρουν πολύ θετικά οφέλη, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν μακροπρόθεσμα για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, λένε οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, γι’ αυτό ζητούν από την Επιτροπή να παρουσιαστούν αυτοί οι νέοι νόμοι και κανόνες πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να διευκολυνθεί η νόμιμη ασφαλής μετανάστευση και προώθηση της εργασίας.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από ευρωβουλευτές, συντάσσεται επί του παρόντος ως πρωτοβουλία και έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην Ολομέλεια, να συζητηθεί και να ψηφιστεί στις 22-25 Νοεμβρίου, επομένως χρειάζεται για να περάσει η πλειοψηφία των βουλευτών να είναι υπέρ των νέων νόμων.
Ο Σουηδός ευρωβουλευτής Abir al-Sahlani (σ.σ. Είναι προφανές από το όνομα πως είναι …Σουηδός από τα γενοφάσκια του) δήλωσε: “Μια ισχυρή και ανταγωνιστική Ευρώπη πρέπει να έχει καλή μετανάστευση εργατικού δυναμικού για να αντιμετωπίσει σωστά τις δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση. Πρέπει να διευκολύνουμε τους μετανάστες εργαζομένους να εισέλθουν στην Ευρώπη και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε να βάλεουμε σε τάξη αυτό το σύστημα”.
Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι οι ισχύοντες νόμοι για τη μετανάστευση πρέπει να τροποποιηθούν για να διευκολυνθεί η κινητικότητα εντός της ΕΕ, επιτρέποντας σε άτομα από άλλες χώρες που διαμένουν σε ένα κράτος μέλος να έχουν τις ίδιες συνθήκες με τους πολίτες που γεννήθηκαν σε ευρωπαϊκή χώρα και να μπορούν να διαμένουν αλλού όταν η βίζα τελειώνει. Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι ότι οι άδειες μακροχρόνιας διαμονής θα πρέπει να μειωθούν σε τρία χρόνια, αντίθετα όπως είναι σήμερα δηλαδή πενταετία. Συζητήθηκε επίσης η τροποποίηση που επιτρέπει στους ανθρώπους να υποβάλλουν αίτηση για άδεια τόσο από χώρα μέλος όσο και από τρίτη χώρα εκτός ΕΕ, και να καταστήσει τη διαδικασία λιγότερο εντατική για τα έγγραφα. Μια άλλη πρόταση ήταν να αλλάξει ο κανόνας ότι οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αναζητήσουν νέα δουλειά αφού εγκαταλείψουν την προηγούμενη και να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε εταιρείες που εκμεταλλεύονται την εργασιακή εκμετάλλευση και την κατάσταση των μεταναστών για δική τους χρήση και απόλαυση.
“Δεξαμενή ταλέντων”
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές έκαναν απολογισμό της δημιουργίας μιας «δεξαμενής ταλέντων» ώστε να μπορούν να δοθούν σε αυτούς τους μετανάστες συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, ανάλογα με το τι έχουν εργαστεί ή σπουδάσει στις χώρες καταγωγής τους, όπως συνήθως, λόγω της παράτυπης κατάστασής τους,
Οι ξένοι στην παρούσα φάση πρέπει να επιλέξουν «μαύρες» δουλειές που δεν έχουν καμία σχέση με την εργασιακή τους εμπειρία. Αυτό το νέο εργαλείο της «δεξαμενής ταλέντων» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και θα διαδοθεί μέσω των πρεσβειών των κρατών μελών της ΕΕ και των γραφείων αντιπροσωπειών που υπάρχουν σε ξένες χώρες εκτός ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης….