https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7043011_megaloideatismos-toy-soyltanoy-den-empisteyomaste-toys-s-400
———-
Σε διπλό ταμπλό φαίνεται να επιχειρεί να παίξει ο Ερντογάν, αφού από την μια μεριά ζητά την αγορά μεγάλου αριθμού μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ και από την άλλη, φαίνεται να μην έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ρωσικών S-400 και ανακοίνωσε, ότι η Τουρκία θα σχεδιάσει και θα παράξει δικό της αντιαεροπορικό σύστημα αεράμυνας.
Ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Izmail Demir, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να εμπιστευτεί πλήρως τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 .
«Οι δυνατότητες του S-400 είναι λίγες. Για το μέλλον της Τουρκίας, χρειαζόμαστε συστήματα αεράμυνας τόσο σε χαμηλά όσο και σε μεσαία υψόμετρα, καθώς και σε μεγάλα υψόμετρα. Σε αυτό το στάδιο, πολλή δουλειά πέφτει στο SİPER», δήλωσε ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Ντεμίρ, η Τουρκία διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς HİSAR A + και HİSAR O +, που αναπτύχθηκαν από εγχώριες εταιρείες. Είναι ικανά να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως 20 χλμ. Το επόμενο βήμα της τουρκικής βιομηχανίας, θα είναι η ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού συγκροτήματος με εμβέλεια έως 100 χιλιόμετρα. Στο μέλλον, η Άγκυρα θέλει να έχει το δικό της ανάλογο του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει το «Hisar-A+», το οποίο είναι μια ενημερωμένη έκδοση του «Hisar-A», η δοκιμή του οποίου ξεκίνησε το 2013, αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε μαζική παραγωγή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, η τουρκική βιομηχανία κατάφερε να υποκαταστήσει τα εισαγόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, το HISAR-O μεσαίου εύρους SAM, με εμβέλεια έως και 25 χλμ. τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2020 και αναπτύχθηκε, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ της Συρίας.
Οι εργασίες για τη δημιουργία της οικογένειας HISAR ξεκίνησαν το 2007, όταν το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, έστειλε αίτημα σε αμυντικές εταιρείες να δημιουργήσουν μια οικογένεια SAM. Ως αποτέλεσμα, η Aselsan κέρδισε ένα συμβόλαιο ανάπτυξης μαζί με την Roketsan.