https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7046102_toyrkokratia-erntogan-aligief-enonoyn-ton-toyrkiko-kosmo-toy
———–
Ερντογάν και Αλίεφ εγκαινίασαν το αεροδρόμιο στο Φουζούλι, το οποίο απελευθερώθηκε μετά από 27 χρόνια, και θεμελίωσαν νέα έργα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Αζερμπαϊτζάν μετά από πρόσκληση του Προέδρου του για τον σκοπό αυτό.
Ήταν μάλιστα ο πρώτος που προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Fuzuli, το πρώτο αεροδρόμιο που κατασκεύασε το Αζερμπαϊτζάν στα εδάφη που απελευθερώθηκαν από την Αρμενία, μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τουρκικές εταιρείες συμμετείχαν στην κατασκευή του αεροδρομίου, το οποίο κατασκευάστηκε σε οκτώ μήνες και είναι η πύλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον κόσμο.
Η πλακέτα θεμελίωσης ανέφερε:
«Τα θεμέλια του αυτοκινητόδρομου Horaziz-Gabrayil-Zengilad-Aghbend (Διάδρομος Zengezur) τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 26 Οκτωβρίου 2021» .
Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες προχώρησαν στο χωριό «Αγάλη», όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο έργο με την επωνυμία «Έξυπνο Χωριό» στο Καραμπάχ. Μετά την επίσημη τελετή, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τετ α τετ και δίνοντας το μήνυμα ότι «Η αδελφοσύνη και η συντροφικότητά μας θα συνεχιστεί».
Ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε: "Είμαστε τόσο χαρούμενοι όσο και οι αδελφοί και οι αδελφές μας από το Αζερμπαϊτζάν με την επιτυχία τους .Ως Τουρκία, είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτά τα έργα."
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι "τόσο εσείς όσο και ο κ. Αλίεφ καλέσαμε την Αρμενία να έρθει στο τραπέζι για διαρκή ειρήνη και μάλιστα προτείνατε μια 6μερή επιτροπή. Θα συμπεριληφθούν επίσης το Ιράν και η Γεωργία. Επαναλάβατε αυτήν την κλήση προς την Αρμενία σήμερα. Όμως το Ιράν απείλησε πρόσφατα σοβαρά το Αζερμπαϊτζάν με τη δικαιολογία ότι «έφερες το Ισραήλ εδώ». Από την άλλη, φαίνεται σαν να προσπαθούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες σας και του κ. Αλίεφ επιδιώκοντας νέα συνεργασία με την Αρμενία. Πώς το ερμηνεύετε αυτό; " ο Ερντογάν, είπε.
Το θέμα αυτό το συζητήσαμε και με τον κ. İlham. Ο κ. İlham είπε, «Δεν έχουμε κάνει καμία παραχώρηση στο Ισραήλ. Ακριβώς όπως έχουμε σχέσεις με άλλες χώρες, έχουμε παρόμοιες σχέσεις με το Ισραήλ και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».
Σε αυτά τα θέματα, οι χώρες δεν πρέπει και δεν μπορούν να επηρεάσουν η μία τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της άλλης. Ελπίζουμε ότι εάν το Ιράν ενεργήσει με κοινή λογική εδώ, δεν θα υπάρξουν προβλήματα μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν.