https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7045502_ftohopoiisi-ta-spasmena-toy-soyltanoy-tha-plirosei-o-toyrkikos-laos
————
Η τελευταία διπλωματική διαμάχη της Τουρκίας μπορεί να έδωσε έναν άλλο λόγο για υποτίμηση της τουρκικής λίρας, επισημαίνουν αναλυτές.
Η ήδη ευρισκόμενη υπό πίεση τουρκική λίρα μετά από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νέα υποτίμηση, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι οι πρεσβευτές 10 ξένων κρατών δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτοι.
«Εάν γίνει επίσημο και αυτοί οι 10 πρεσβευτές κηρυχθούν persona non grata, αυτό θα χτυπήσει τη λίρα», δήλωσε ο Haydar Acun, διευθύνων συνεργάτης της Marmara Capital στην Κωνσταντινούπολη.
«Μοιάζει με πολιτική κίνηση για να αναζωπυρωθεί η διεθνής ένταση και να ενισχυθούν οι δημοσκοπήσεις υπέρ του Τούρκου Προέδρου», συνέχισε.
Ο Ερντογάν προσπαθεί εδώ και καιρό να παρουσιάσει τον εαυτό του ως το προπύργιο της χώρας του ενάντια στις εχθρικές ξένες δυνάμεις για να προσελκύσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους.
Η κίνησή του να απελάσει τους πρέσβεις χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που απαιτούν την απελευθέρωση ενός εξέχοντος επικριτή της κυβέρνησης Οσμάν Καβάλα, συμπίπτει με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η βάση υποστήριξής του διαβρώνεται καθώς το κόστος ζωής εκτοξεύεται στα ύψη.
Ο κίνδυνος είναι ότι η ρητορική του μπορεί να καταλήξει να επιδεινώσει αυτό το εύθραυστο οικονομικό σκηνικό.
"Η απόφασή του είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση πώλησης στη λίρα που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον πληθωρισμό", δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην InTouch Capital Markets.
Το νόμισμα έχει χάσει το 23% της αξίας του φέτος, καθιστώντας το με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μήνα της λίρας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο την Παρασκευή.
Προηγούμενες κρίσεις έντασης μεταξύ της Τουρκίας και άλλων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ, έχουν επηρεάσει τα περιουσιακά στοιχεία της λίρας, οδηγώντας σε άγριες διακυμάνσεις στις τοπικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Η χώρα υπέστη νομισματική κρίση το 2018 για την τύχη ενός Αμερικανού πάστορα, του Μπάνσον, που φυλακίστηκε στη χώρα.
Η τελευταία διπλωματική έξαρση επικεντρώνεται στον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα, ο οποίος έχει φυλακιστεί για τέσσερα χρόνια σε μια υπόθεση που εξελίχθηκε σε δοκιμασία της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου στα μάτια ορισμένων ξένων κυβερνήσεων.
Η διαμάχη έρχεται μόλις μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G- 20 χωρών στη Ρώμη, όπου ο Ερντογάν ελπίζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Καμία συνάντηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει στην εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν που συχνά δεν πυροδοτεί μια πλήρη διπλωματική κρίση.
Ωστόσο, οι τοπικές αγορές είναι αναμφισβήτητα πιο ευάλωτες τώρα καθώς η ξένη ιδιοκτησία των τουρκικών ομολόγων και μετοχών έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα.
Κατέχουν λιγότερο από το 5% του κρατικού χρέους σε τοπικό νόμισμα, από σχεδόν 30% το 2013, και οι τοπικοί επενδυτές μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις διακυμάνσεις της πολιτικής διάθεσης.
Ωστόσο, τα τελευταία σχόλια του Ερντογάν δεν θα ενοχλήσουν τόσο τους ξένους επενδυτές όσο οι πρόσφατες κινήσεις των επιτοκίων, δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής έρευνας της Tellimer Research με έδρα το Ντουμπάι.
« Ο σχεδόν 20% πληθωρισμός και αρνητικό πραγματικό επιτόκιο είναι τα πραγματικά προβλήματα, όχι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», είπε ο Malik.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι τις αλλοπρόσαλλες τακτικές του Ερντογάν προκειμένου να ανέβει δημοσκοπικά θα την πληρώσει ο φτωχός τουρκικός λαός, αφού νέα υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα κάνει ακόμη ελαφρύτερο το καλάθι της νοικοκυράς
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν διστάζει να τα βάλλει με όλες τις μεγάλες Δυτικές χώρες, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο επικίνδυνα απρόβλεπτος αλλά και καιροσκόπος είναι.
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Τουρκία
#Οικονομία
#ΤουρκικήΛίρα
————–
-Videos animations, maps, used:
1) Marmara Capital – https://www.youtube.com/watch?v=7wdWHIRQ81k
2) BloombergHT – https://www.youtube.com/watch?v=J87bNYOM4PM
3) DW Türkçe – https://www.youtube.com/watch?v=pQi_O4lxuyY