https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7044669_i-pio-megali-ora-einai-tora-giati-i-ellada-prepei-na
———–
Το χρονικό διάστημα μετά την υπογραφή του Ελληνογαλλικού Συμφώνου και ιδιαίτερα και μετά την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, οι Τούρκοι νιώθουν ότι χάνουν τη γή κάτω από τα πόδια τους
Αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο από μέρους τους αφού για πρώτη φορά στέκονται "δίπλα στη χώρα μας" δύο υπερδυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Οι προβλέψεις των Συμφώνων με Γαλλία και ΗΠΑ
Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι η Γαλλία με το άρθρο 2 του Συμφώνου της με την Ελλάδα, δεσμεύεται έναντι της χώρας μας αφού σύμφωνα με αυτό, οι δύο χώρες παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Συνεπώς όλη η ηπειρωτική έκταση της Ελλάδας, όλα τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες της, τα χωρικά της ύδατα (ΧΥ) (6νμ) και ο Εθνικός εναέριος χώρος (10νμ) (ΕΕΧ) , τα οποία αποτελούν την ελληνική επικράτεια, υπόκεινται στις παραπάνω διατάξεις.
Όχι όμως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ
Άρα αν η Τουρκία επιχειρήσει οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος της επικράτειας μας, όπως την αποσαφηνίσαμε παραπάνω, θα αντιμετωπίσει εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις Γαλλικές.
Στο προοίμιο της πενταετούς Αμυντικής Συμφωνίας με άμεση δυνατότητα χρονικής αλλά και εδαφικής επέκτασής της, η Αθήνα και η Ουάσινγκτον επισημαίνουν τη απόφασή τους «να φρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαία την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».
Αυτή η αναφορά περί προστασίας της Ελλάδας από τις ΗΠΑ σε περίπτωση απειλής επίθεσης που μνημονεύσαμε παραπάνω είναι εκείνη που "ακουμπάει" το τουρκικό casus belli σε βάρος της Ελλάδας.
Αυτό εκπηγάζει από την απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 8 Ιουνίου 1995, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια αποτελεί «αιτία πολέμου» (casus belli). Μάλιστα με αυτή εξουσιοδοτήθηκε η τότε τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα
Επιπλέον, ο Αμερικανός ΗΠΕΞ Μπλίνκεν στην βαρυσήμαντη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό μας, τονίζει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα «στον σεβασμό της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
Οι τουρκικές αντιδράσεις
Αυτά ηχούν ως καμπανάκι στα αυτιά των Τούρκων, μεταξύ αυτών και του Αντιναύαρχου εν αποστρατεία Cem Gürdeniz, ο εμπνευστής της "Γαλάζιας Πατρίδας" ο οποίος σπεύδει να συγκρίνει την επέκταση των ΧΥ μας πέραν των 6νμ με την "κατάληψη της Σμύρνης το 1919, εξεγείροντας τους Τούρκους κατά των ΗΠΑ, τις οποίες θεωρεί ότι είναι εναντίον τους και πως υποκινούν την Ελλάδα να προβεί σε αυτήν την ενέργεια, ενώ λέει στο τέλος ότι δεν μπορεί να είμαστε τόσο απερίσκεπτοι, αφού οι Τούρκοι θα αντισταθούν ολοκληρωτικά σε μια τέτοια ενέργεια.
Σε twitter του αναφέρει:
️ "Επέκταση των χωρικών υδάτων σε απόσταση πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο σημαίνει επιστροφή στην κατάληψη της Σμύρνης στις 15 Μαΐου 1919. Αυτή η ενέργεια φυλακίζει την Τουρκία στην ξηρά."
"Όχι οι ΗΠΑ, αν όλος ο κόσμος ερχόταν εναντίον μας, η Τουρκία θα είχε το δικαίωμα να αντισταθεί και να αμυνθεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι τόσο απερίσκεπτη."
Γιατί όμως προβαίνει σε αυτή τη δήλωση ο απόστρατος Τούρκος Αντιναύαρχος τώρα; Είναι μόνο στα πλαίσια της πίεσης που αισθάνεται η Τουρκία όπως προαναφέραμε ή διαβλέπει και κάτι άλλο;
Εκτός όμως από τον εν λόγω Τούρκο Ναύαρχο έχουμε ένα κρεσέντο της τουρκική επιθετικότητας με δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, όπως αυτές των ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ και άλλων, αλλά και κινήσεις από τουρκικής πλευράς, με τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων καταμεσής του Αιγαίου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται από Ελληνικής πλευράς μια έμφαση στην προσπάθεια καταγγελίας διεθνώς του τουρκικού casus belli (αιτία πολέμου), με την οποία μας απειλεί η Τουρκία
Αυτό είναι όντως απαράδεκτο, μια χώρα , η Τουρκία, να απειλεί μια άλλη, την Ελλάδα, αν η τελευταία ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και αυτό αναδεικνύει η χώρα μας διεθνώς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7044669_i-pio-megali-ora-einai-tora-giati-i-ellada-prepei-na
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΗΠΑ
#ΓΑΛΛΙΑ
#ΤΟΥΡΚΙΑ
#ΕΛΛΑΔΑ
————–