https://www.pentapostagma.gr/kosmos/kina/7042368_oloi-enantion-olon-i-gallia-rihnei-ladi-stin-fotia-zitontas-anagnorisi-tis
———
ΗΤαϊβάν αποτελεί για την Κίνα μήλον της έριδος και κεντρικός πυλώνας καθορισμού της ιδιάζουσας διασυνοριακής σχέσης, μεταξύ των δύο αποτελεί το ιδιαίτερο status quo της πρώτης, με την κινεζική κυβέρνηση να διατείνεται πως η Ταϊβάν αποτελεί απομακρυσμένη επαρχία της ηπειρωτικής χώρας και τους ταϊβανούς – μερικούς εξ αυτών, καθότι υπάρχει γενικότερη εσωτερική παραφωνία – να αποζητούν την ανεξαρτησία τους.
«Η Ταϊβάν πρέπει να αποκαλείται χώρα», δήλωσε ανώτερος Γάλλος γερουσιαστής την Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στην Ταϊπέι. Ο Alain Richard, επικεφαλής της ομάδας φιλίας της Ταϊβάν της Γερουσίας και πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, και άλλα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας, παρευρέθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊπέι εξοργίζοντας το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί το νησί ως μια από τις επαρχίες του και όχι ως χώρα.
Στο Πεκίνο, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το να χαρακτηρίσει την Ταϊβάν χώρα, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση της καθολικής συναίνεσης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας».
«Η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις της Κίνας και θα υπερασπιστεί το δημοκρατικό της σύστημα», δήλωσε σήμερα η πρόεδρός της Τσάι Ινγκ-γουεν, έπειτα από την είσοδο αριθμού ρεκόρ κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών, στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της νήσου τις τελευταίες ημέρες. “Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα και να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε, ότι κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει την Ταϊβάν να πάρει τον δρόμο που έχει χαράξει για μας η Κίνα”, τόνισε η Τσάι σε ομιλία της για την εθνική εορτή της Ταϊβάν, κατά την οποία υπογράμμισε, ότι η νήσος βρίσκεται “στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας”.
“Κι αυτό διότι ο δρόμος που έχει χαράξει η Κίνα, δεν προσφέρει ούτε έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής στην Ταϊβάν, ούτε κυριαρχία στους 23 εκατομμύρια πολίτες μας”, πρόσθεσε. “Ελπίζουμε σε μια χαλάρωση στις σχέσεις (με το Πεκίνο) και δεν θα ενεργήσουμε με απερίσκεπτο τρόπο, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι ο λαός της Ταϊβάν θα υποχωρήσει στις πιέσεις”, σημείωσε εξάλλου η Τσάι, επαναλαμβάνοντας πρότασή της για συνομιλίες με την Κίνα σε ισότιμη βάση. Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Πεκίνο στην ομιλία της.
Θα παραμείνει, άραγε, παγωμένος ο διάλογος μεταξύ των δύο ή θα επιταχυνθούν οι διπλωματικές πιέσεις από πλευράς Πεκίνου, στην αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της Ταϊπέι; Η αμερικανική εμπλοκή θα συνεισφέρει στη βελτίωση ή την επιδείνωση των διασυνοριακών σχέσεων; Το μόνο σίγουρο είναι πως το παρόν, πως το status quo της νήσου αποτελεί δυνάμει σημείο ανάφλεξης της ασιατικής ηπείρου, με την κλιμάκωση της έντασης στο στενό της Ταϊβάν να βρίσκεται προ των πυλών.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΤΑΙΒΑΝ
#ΚΙΝΑ
#ΓΑΛΛΙΑ
————–
-Videos animations, maps, used:
1)BBC News(https://www.youtube.com/watch?v=Mbg4YvJp88k)
2)The Sun(https://www.youtube.com/watch?v=yDEbNohHUKs)
3)NBC News(https://www.youtube.com/watch?v=QCCI36gtPgg)