https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7044830_olokliromeni-apotropi-logariasmos-kyroseon-ena-prostheto-ergaleio
————-
Η στρατηγική « ολοκληρωμένης αποτροπής» της κυβέρνησης Μπάιντεν ενάντια στην Κίνα, έχει λάβει δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω περισσότερης στρατιωτικής συνεργασίας και διευρυμένων ναυτικών ασκήσεων, με βασικούς περιφερειακούς συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους.
Μόνο αυτόν τον μήνα, έγιναν δύο μεγάλες ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων στον Ινδο-Ειρηνικό. Πρώτα, ήρθαν οι κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ δύο ομάδων κρούσης αερομεταφορέων των ΗΠΑ, καθώς και της ομάδας Carrier Strike Group 21 (CSG21) του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με ένα ιαπωνικό πολεμικό πλοίο μεγάλου καταστρώματος, στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών του νομού Οκινάουα της Ιαπωνίας.
Μια εβδομάδα αργότερα, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη δεύτερη φάση των μαζικών ασκήσεων Malabar 2021, με τις δυνάμεις του Τετραπλού Διαλόγου Ασφαλείας (Τετραπλή) Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία στον κόλπο της Βεγγάλης.
Λίγο μετά από αυτό, οι Φιλιππίνες, σύμμαχος των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν επίσης την αποκατάσταση των κοινών ασκήσεων «πλήρους κλίμακας» Balikatan , με χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές να αναμένεται να συμμετάσχουν σε μεγάλες πολεμικές ασκήσεις, εν μέσω αυξανόμενων θαλάσσιων εντάσεων στην περιοχή.
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), είναι σαφώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν, διπλασιάζεται σε αμυντική συνεργασία υψηλού κινδύνου με συμμάχους και άλλες ομοϊδεάτες δυνάμεις στον Ινδο-Ειρηνικό.
Η Κίνα απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να σταματήσουν τις επιχειρήσεις της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κατηγόρησε τις ΗΠΑ, για ένα «ανόητο λάθος», όταν ένα από τα πυρηνικά υποβρύχιά τους συγκρούστηκε με αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο αυτόν τον μήνα.
Είναι η τελευταία και ισχυρότερη απάντηση, που έδωσε η Κίνα στο περιστατικό της 2ας Οκτωβρίου που δημοσιοποίησε ο αμερικανικός στρατός, αρκετές ημέρες μετά το συμβάν. Οι παρατηρητές δήλωσαν, ότι η σκληρή ρητορική θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στην πρόσφατα ανακοινωθείσα αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας.
Συμπίπτει επίσης, με μια ομάδα γερουσίας των ΗΠΑ, που εγκρίνει τη νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε κινεζικές δραστηριότητες, στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Στο Πεκίνο την Τρίτη, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι «η Κίνα ανησυχεί σοβαρά», για τη σύγκρουση του USS Connecticut (SSN-22) στις 2 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια καταδυτικής επιχείρησης, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.
Ο ανώτερος συνταγματάρχης Tan Kefei, φέρεται να είπε ότι "οι ΗΠΑ, ως υπεύθυνο μέρος, έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να επεξεργαστούν τις συνθήκες του συμβάντος".
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, είπε ότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αμερικανικός στρατός έχει αποστείλει συχνά αεροπλανοφόρα, στρατηγικά βομβαρδιστικά, πυρηνικά υποβρύχια και άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα για να δείξει πυγμή και να προκαλέσει προβλήματα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας στο όνομα της« ελευθερίας » πλοήγησης και υπερπτήσεων».
Είπε ότι αυτές οι δραστηριότητες, «απειλούν την περιφερειακή εθνική ασφάλεια και επιδεινώνουν τις περιφερειακές εντάσεις» και είναι «ακριβώς η βασική αιτία και η ζημιά αυτού του περιστατικού».
Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, προώθησε νομοσχέδιο που θα επιβάλει κυρώσεις σε κινέζους ιδιώτες και οντότητες, που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με εδαφικές διαφορές της Κίνας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και της Ανατολικής Κίνας. Ο νόμος περί κυρώσεων, για τη θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας του 2021, θα υποβληθεί τώρα για πλήρη έγκριση της Γερουσίας.
Λίγα βήματα από την υπογραφή του νόμου, το νομοσχέδιο θα απαιτούσε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις αποκλεισμού ιδιοκτησίας και άρνησης βίζας σε κινέζους και οντότητες που εμπλέκονται σε εδαφικές διαφορές στις δύο θάλασσες.
Θα απαγορεύσει επίσης, στις αμερικανικές οντότητες να επενδύουν ή να ασφαλίζουν έργα, που αφορούν οντότητες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε οποιαδήποτε θάλασσα.
Ως άμεσα διεκδικητικό κράτος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ένας αιώνιος σύμμαχος των ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες, είναι επίσης ένας σημαντικός κόμβος στη στρατηγική «ολοκληρωμένης αποτροπής» των ΗΠΑ.
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΗΠΑ
#Κίνα
#ΙνδοΕιρηνικός
————–
-Videos animations, maps, used:
1) British Armed Forces Daily – https://www.youtube.com/watch?v=_BRmsAyiFLE
2) South China Morning Post – https://www.youtube.com/watch?v=4WkVpL44XWY