https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/polemiki-aeroporia/7040999_panishyra-ta-rafale-me-toys-pyrayloys-scalp-eg-se
——–
Με το που ανακοινώθηκε επισήμως, η απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία, η αντίδραση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ήταν στην αρχή αμήχανη και στη συνέχεια σπασμωδική. «Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τίποτα με τους εξοπλισμούς. Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν, δεν αρκούν», επαναλαμβάνει ανά τακτά διαστήματα από τότε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
Η υπεροπλία όμως, που σύμφωνα με αναλυτές εξασφαλίζει η Ελλάδα στον αέρα με τα 18 + 6 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, προκαλεί ανησυχία στη γείτονα (η οποία εν τω μεταξύ προσπαθεί να καλύψει το κενό σε έμψυχο δυναμικό -λόγω εκκαθαρίσεων «γκιουλενιστών»- με drones και εκπαιδεύσεις νέων πιλότων).
Τα τρέμουν, διότι ως γνωστό τα αεροσκάφη Rafale που αγοράστηκαν από την Ελλάδα, αποτελούν «σοβαρό κίνδυνο» λόγω των δυνατοτήτων των όπλων και των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου που φέρουν, καθώς και της ικανότητας διεξαγωγής κοινών επιχειρήσεων με τη Γαλλία.
Ο πύραυλος Scalp κατασκευάζεται από τον ευρωπαϊκό αμυντικό κολοσσό MBDA. Έχει σχεδιαστεί για να χτυπά στόχους υψηλής αξίας, με ισχυρή προστασία μέσα σε βαθιά εχθρικά εδάφη. Πρόκειται για έναν πύραυλο stealth και έχει σχεδιαστεί για να ξεφεύγει από τα ραντάρ που ανιχνεύονται, και να πετάει σε χαμηλό επίπεδο.
Ο πρόσθετος λόγος, που η Τουρκία δεν θα έχει κανένα όφελος να συρθεί σε εχθροπραξίες με την ελληνική πλευρά, λέγεται «SCALP EG». Πρόκειται για κατευθυνόμενα βλήματα τύπου cruise (οριζόντιας πλεύσης αέρος–εδάφους μεγάλων αποστάσεων), η απόκτηση των οποίων προσέδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία, που ξεφεύγει από τα επίπεδα του τακτικού.
Κύρια αποστολή του SCALP EG, είναι η προσβολή επίγειων στόχων υψηλής αξίας του αντιπάλου. Τυπικά μεταξύ αυτών των στόχων περιλαμβάνονται στρατηγεία, αεροδρόμια, ναύσταθμοι και εγκαταστάσεις ελλιμενισμού, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και στόχοι υποδομής (ηλεκτροδότηση, γέφυρες κλπ).
Το SCALP EG είναι ένα υποηχητικό όπλο φιλοσοφίας «fire and forget» βάρους 1230 κιλών, μέγιστης διαμέτρου 630 εκατοστών και ανοίγματος πτερυγίων τριών μέτρων. Ο σχεδιασμός του SCALP ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth). Η άτρακτος είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε, να ανακλά το μεγαλύτερο μέρος της προσπίπτουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά RAM (Radar Absorbing Materials), οπότε ο συνδυασμός καθιστά τον εντοπισμό και την αναχαίτιση του όπλου εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Πέρα από τη χειρουργική ακρίβεια του, ως δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα θεωρείται η εμβέλεια του. Η ακτίνα δράσης της ελληνικής διαμόρφωσης είναι επτασφράγιστο μυστικό. Απαγορεύεται να είναι πάνω από 500 χλμ. βάσει της συνθήκης για τον περιορισμό των όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, αλλά οι καλά γνωρίζοντες… υποψιάζονται ότι «μπορεί να είναι και μεγαλύτερη…».
Η ανάσχεση του πυραύλου, είναι τρομερά δύσκολη από ένα σύστημα που λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς προστασία δηλαδή από μέση και χαμηλή ζώνη αντιαεροπορικών όπλων, όπως θα είναι οι τουρκικοί S-400, που δεν θα είναι διασυνδεδεμένοι με το υπόλοιπο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας λόγω περιορισμών του ΝΑΤΟ.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#SCALP
#RAFALE
#ΠΟΛΕΜΙΚΗΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
————–
-Videos animations, maps, used:
1)MBDA(https://www.youtube.com/watch?v=Xmo_rKuZKQc)
2)MBDA(https://www.youtube.com/watch?v=hLcn6YBcboo)
3)MBDA(https://www.youtube.com/watch?v=AvEsQ11Z58s)