https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7041855_dolio-shedio-toy-erntogan-na-spasei-tin-kyriarhia-tis-pa-sto
————
Ο γερασμένος στόλος των μαχητικών αεροσκαφών της, αλλά και η προοπτική αγοράς ή ανάπτυξης μαχητικών πέμπτης γενιάς, που θα απαιτήσει τουλάχιστον μία δεκαετία, αναγκάζουν την Τουρκία να αναζητήσει μια εμβαλωματική λύση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes , υπάρχουν περίπου 236 τουρκικά F-16, που αποτελούνται από εκδόσεις Block 30, Block 40, Block 50 και Block 50+, με μειωμένη όμως ετοιμότητα μάχης λόγω της ηλικίας τους. Λόγω λειτουργικών δυσκολιών, απομένουν μόνο 9 ενεργές μοίρες μετά το κλείσιμο και τη συγχώνευση ορισμένων αεροπορικών βάσεων και μοιρών για επιχειρησιακούς λόγους.
Η Τουρκία θέλει να καλύψει το κενό που διαμορφώνεται μετά την συμφωνία της Ελλάδας για την απόκτηση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale αλλά και τις φρεγάτες Belh@rra, και τον εκσυγχρονισμό των F-16 της. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ, με το οποίο ζητάει 40 F-16 Block 70 ότι πιο σύγχρονο υπάρχει διαθέσιμο στα συγκεκριμένα μαχητικά, ενώ ζητά και την αναβάθμιση για 80 μαχητικά F-16 που έχει ήδη, Block 40, 50, 52, καθώς θέλει να τα φέρει στο επίπεδο Viper, δηλαδή στο αντίστοιχο που αναβαθμίζονται τα ελληνικά F-16.
Η Άγκυρα επιδιώκει δηλαδή την απόκτηση συνολικά 120 σύγχρονων μαχητικών. Η επιστολή έχει φτάσει στους παραλήπτες της, αλλά σύμφωνα με τη διαδικασία για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα, θα περάσει από το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.
Οι εξελίξεις στο εξοπλιστικό μέτωπο των ελληνοτουρκικών είναι πλέον ραγδαίες.
Στο επίπεδο των αεροπορικών στόλων των δυο χωρών, η απόκτηση μαχητικών Rafale και η αναβάθμιση 83 F-16 στο επίπεδο “V”, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι διώξεις Ερντογάν, δημιούργησαν μια κατάσταση στην οποία ήταν νομοτελειακό η Τουρκία να αντιδράσει. Και ως συνήθως, έκανε την έκπληξη.
Ενώ η συμβατική σοφία αλλά και οι δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν, ήθελαν την Τουρκία να μελετάει εναλλακτικές πηγές προμήθειας για την ενίσχυση της Αεροπορίας της, καθώς είχε εξοβελιστεί από το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, η Άγκυρα κινείται με μια πρόταση που βρίθει ορθολογισμό και πραγματισμό, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Ασφαλείς πληροφορίες, σύμφωνα με το defence-point.gr, αναφέρουν, ότι έχει φύγει από τουρκικής πλευράς “LoR for LOA” (Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance / Επιστολή Κατάθεσης Αιτήματος με την προοπτική παραλαβής Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής) για τις ΗΠΑ, για 40 ολοκαίνουργια F-16 Block 70/72 (δηλαδή την κορυφαία διαμόρφωση “V”) με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), καθώς επίσης και για την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών F-16 που βρίσκονται στον τουρκικό στόλο στο ίδιο επίπεδο! Σύνολο 120.
Στόχος του Εντογάν:
1) Είναι απόλυτα ορθολογικός, εάν αναλογιστεί κανείς το κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία ενός νέου άγνωστου στην Αεροπορία της χώρας μαχητικού, πολλώ δε μάλλον αν δεν προέρχεται από κάποια δυτική χώρα.
2) Είναι σωστή (γεω)πολιτικά, διότι σαν στόχο έχει να κάνει ένα βήμα στην κατεύθυνση “λιωσίματος των πάγων” στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες πετάει “το μπαλάκι”, διαμηνύοντας εμμέσως ότι η μη ικανοποίηση της απαίτησης θα έχει κόστος για το οποίο θα ευθύνονται οι Αμερικανοί. Η Τουρκία, αποδέχεται τον εξοβελισμό της από το πρόγραμμα του F-35 και ζητά την αμέσως επόμενη κορυφαία επιχειρησιακά επιλογή από τις ΗΠΑ, τα F-16 Block 70/72.
3) Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την έγγραφη πρόθεσή της αυτήν, με σκοπό να ενισχύσει τα φιλοτουρκικά αντανακλαστικά πολλών στην Ουάσιγκτον, που θα θεωρήσουν ότι δικαιώνονται, διότι η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν έχει χαθεί οριστικά για τη Δύση!
Ίσως θα μπορούσε μάλιστα να διακινδυνεύσει κανείς την πρόβλεψη, ότι το αίτημα της Τουρκίας στο τέλος θα γίνει δεκτό, με επιχειρηματολογία που θα αποτελείται από ένα μείγμα των ανωτέρω παρατηρήσεων. Οι ΗΠΑ θα σπεύσουν στο επίπεδο του Πενταγώνου και του State Department, να εκμεταλλευτούν αυτό που θα θεωρήσουν ως “παράθυρο ευκαιρίας” για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία.
4) Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν, θα χρησιμοποιήσει (γεω)πολιτικά την κατάσταση, σε μια προσπάθεια να διαμηνύσει στους Ρώσους και τον Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά, ότι δεν είναι και τόσο απομονωμένος όσο φαντάζονται στη Μόσχα! Θα επιχειρήσει να καταφέρει να δημιουργήσει πλειοδοσία ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, με τη μορφή κινήτρων επιλογής της πλευράς που εκπροσωπούν!
5) Η κίνηση είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμη και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Όντας σε πτωτική δημοσκοπική πορεία, με την Τουρκία να “τρώει ξύλο” διπλωματικό σε πολλά μέτωπα, θα περάσει την εικόνα ότι έχει απολύτως τον έλεγχο.
—————
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
————–
#Τουρκία
#Ελλάδα
#Αιγαίο