https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/7043486_bentalia-asfaleias-kai-synergasias-ta-20-simeia-poy-symfonisan-athina
————
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν τον τρίτο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον, DC στις 14 Οκτωβρίου 2021. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken ξεκίνησαν τον Στρατηγικό Διάλογο, ο οποίος περιελάμβανε υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση και από τις δύο χώρες.
Ο Στρατηγικός Διάλογος υπογραμμίζει τη βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όπου τα δύο έθνη αναδεικνύουν τις ολοένα και ισχυρότερες διμερείς και διατλαντικές τους σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και συμφέροντά τους και επιβεβαιώνουν τη βούληση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν κατά τομέα είναι τα εξής:
Περιφερειακή Συνεργασία
1.Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των χωρών με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, με σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών και παράλληλα με αποφυγή αποσταθεροποιητικών ενεργειών.
Τα παραπάνω ικανοποιούν πλήρως την Ελλάδα και τις θέσεις της και αντιδιαστέλλονται την τουρκική επιθετικότητα και αυθαιρεσία. Ειδικά η μνεία στο Δίκαιο της θάλασσας αποτελεί παρακαταθήκη για τις αμερικανικές θέσεις σε θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των νησιών μας.
2.Επιθυμούν οι ΗΠΑ συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μέσω της μορφής 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, συν τις Ηνωμένες Πολιτείες) σε ενεργειακά θέματα, οικονομική ανάπτυξη, αντιτρομοκρατική και κλιματική κρίση και συναφείς ανθρωπιστικές προκλήσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή.
Σηματοδοτείται η επιθυμία από τις ΗΠΑ η συνέχιση και εμβάθυνση της συμμαχίας του Ελληνισμού με το Ισραήλ, σε μια σειρά θεμάτων με έμφαση στα ενεργειακά και την οικονομία. Συνεπώς Ελλάδα και Κύπρος που είναι φίλες και σύμμαχες με το Ισραήλ, θα πρέπει να επιταχύνουν τις κινήσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρώτος σύμμαχος των ΗΠΑ παγκοσμίως είναι το Ισραήλ, ενώ το ελληνοαμερικανικό λόμπυ συνεργάζεται άψογα με το εβραϊκοαμερικανικό λόμπυ στις ΗΠΑ.
3. Η Ουάσιγκτον θέλει πλήρη συνεπή και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θέλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το Κόσσοβο να μπουν στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Εδώ αποτυπώνεται πλήρως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και οι επιδιώξεις τους στην περιοχή, όπου ειδικότερα για τα θέματα ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία καλείται η Ελλάδα να βοηθήσει, καθώς και για την ένταξη των παραπάνω κρατών στο ΝΑΤΟ.
Αναφορικά δε με τη Συνθήκη των Πρεσπών το θέμα θεωρείται λήξαν από τις ΗΠΑ , οπότε δεν θέλουν και να τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα γύρω από αυτή από την Ελληνική κυβέρνηση
4. Επίδειξη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των προσφύγων και συζητήθηκαν προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν.
Άμυνα και Ασφάλεια
5. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών και αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη, εμβάθυνση και επέκταση, στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας, καθώς και τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στη συμβολή για τη σταθερότητα της περιοχής.
Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την αμοιβαία τους αποφασιστικότητα για τη διαφύλαξη και την προστασία της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των αντίστοιχων χωρών τους.
Το παραπάνω είναι εξόχως σημαντικό για την διαφύλαξη της Ελλάδας από την τουρκική επιθετικότητα.
6. Και οι δύο τόνισαν τη συνεχή σημασία των διμερών ασκήσεων και δραστηριοτήτων κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα που ενίσχυαν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας.
Αναμένεται λοιπόν εντατικοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Ελλάδας στο ελληνικό έδαφος.
7. Και οι δύο χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, και από την…
Διαβάστε και για τα υπόλοιπα σημεία συμφωνίας:
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/7043486_bentalia-asfaleias-kai-synergasias-ta-20-simeia-poy-symfonisan-athina
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Ελλάδα
#ΗΠΑ
#ΑμυντικήΣυνεργασία
————–
-Videos animations, maps, used:
1) Hellenic Daily News – https://www.youtube.com/watch?v=DZoCG-lcYAA