https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/7044846_aetos-enantion-drakoy-se-elliniko-edafos-ta-dinoyn-ola-oi-amerikanoi-gia-na
————–
Οι Financial Times με εκτενές άρθρο τους “καταγράφουν” πως οι Κινέζοι δεν τηρούν την συμφωνία για τον Πειραιά και πως οι φορείς της πόλης διαμαρτύρονται.
Στο άρθρο τους οι FT αναφέρουν πως αυτόν τον μήνα η Λιμενική Αρχή Πειραιά παρέδωσε το 16 % των μετοχών της στην Cosco, ενισχύοντας τον έλεγχο της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία αγόρασε το 51 % του ελληνικού λιμένα τον Αύγουστο του 2016.
Η συμφωνία έχει εντείνει την ανησυχία η ΕΕ για την αυξανόμενη συμμετοχή της Κίνας στην ευρωπαϊκή υποδομή και έρχεται αντιμέτωπη με ένα τείχος αντιπαράθεσης για περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες, και τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις της Κίνας.
Σύμφωνα με μια προκαταρκτική συμφωνία του 2016, η Cosco επρόκειτο να λάβει επιπλέον μερίδια αν ολοκλήρωνε 11 επενδυτικά έργα αξίας περίπου 300 εκατ. € έως το 2021. Η λίστα περιελάμβανε επέκταση της ικανότητας του λιμανιού να δέχεται περισσότερα κρουαζιερόπλοια και βελτίωση της ναυπηγικής του υποδομής. Αλλά τα περισσότερα παραμένουν ημιτελή. Η Κίνα έχει κατηγορήσει για τις καθυστερήσεις την ελληνική γραφειοκρατία και την τοπική αντιπολίτευση.
Για την Κίνα, το λιμάνι είναι σημαντικό για την πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει υποδομές που θα συνδέουν την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.
Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχουν παγώσει, ισχυρίζονται οι FT, με τη συντηρητική ελληνική κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία πριν από δύο χρόνια να καθοδηγεί μια στενή πορεία μεταξύ δυτικών συμμάχων και Κινέζων επενδυτών.
Και κάπου εδώ φτάνουμε στο ζουμί του άρθρου, που παραπέμπει στην ελληνοαμερικανική συμφωνία.
Γράφουν λοιπόν οι FT:
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις. Δεν έχει καμία επιρροή στη συμφωνία του Πειραιά, αλλά έχει εργαστεί για να εξασφαλίσει ότι σημαντικές επενδύσεις, όπως λιμάνια στη βόρεια Ελλάδα και έργα 5G, παραμένουν στα χέρια των δυτικών συμμάχων. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ελλάδα απέσυρε τις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις από δημόσιους διαγωνισμούς και αρνήθηκε να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής το 2022 για τον όμιλο «17+1» της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα προσχώρησε στους εταίρους της ΕΕ τον Μάρτιο καταδικάζοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας κατά της μειονότητας των Ουιγούρων και υποστήριξε τις κυρώσεις κατά του Πεκίνου. Ο Κινέζος πρέσβης έφυγε ξαφνικά από την Αθήνα λίγο αργότερα, με έναν αντικαταστάτη να μην φτάνει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
«Αυτή η επιδείνωση των σχέσεων μπορεί να εξηγήσει την ξαφνική αποχώρηση του κινέζου πρέσβη που πολλοί θεωρούν ως ένα σαφές σημάδι της δυσαρέσκειας του Πεκίνου », δήλωσε ο Πλάμεν Τόντσεφ, από το Ινστιτούτο Διεθνών με έδρα την Αθήνα.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#KINA
#COSCO
————–
-Videos animations, maps, used:
1)New China TV(https://www.youtube.com/watch?v=WTAE2DJLtzg)
2)New China TV(https://www.youtube.com/watch?v=0mo1LjT9UQs)
3)euronews (στα ελληνικά)(https://www.youtube.com/watch?v=JGqIr1VQ73Y)