https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7041360_o-oktobris-ferneispora-kai-mpores-thermo-epeisodio-toyrkias
————
Οι Τούρκοι έχουν θορυβηθεί με την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra και των κορβετών Gowind,η οποία αναβαθμίζει κατακόρυφα τις δυνατότητες του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού .
Ειδικότερα η απόκτηση των εν λόγω φρεγατών, εκτός των άλλων πολλαπλών δυνατοτήτων που προσδίδει , παρέχει στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αυξημένες δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνα θαλάσσιας περιοχής, τομέας στον οποίο υστερούσε η χώρα μας.
Είναι σαφές ότι η αυξημένη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας θαλάσσιας περιοχής είναι απολύτως αναγκαία για την διασφάλιση ισορροπίας στον τομέα αυτό με την Τουρκία τόσο στη ΝΑ Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
Οι συγκεκριμένες φρεγάτες έχουν επίσης λίαν αυξημένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, καθώς και κατά πλοίων επιφανείας του εχθρού.
Επιπλέον και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό οι Belharra στην ουσία χάρη στα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν αποτελούν πλωτά Κέντρα επιχειρήσεων, αφού μπορούν να παρέχουν εικόνα του πεδίου της μάχης σε real time σε φίλια παραπλέοντα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη που δρούν στην περιοχή, εξασφαλίζοντας την τόσο κρίσιμη για την επίτευξη νίκης, διαλειτουργικότητα (interoperability) ,των Ελληνικών οπλικών συστημάτων και μέσων στο πεδίο της μάχης
Κατά συνέπεια μέσω των γαλλικών φρεγατών μπορεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να λειτουργεί με πολύ μεγάλη ασφάλεια στην περιοχή ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού ,μεταξύ Ρόδου-Συμπλέγματος Νήσων Καστελορίζου-Κύπρος-Κρήτη, αλλά και μεταξύ Κρήτης- Λιβύης
Οι παραπάνω περιοχές υποστηρίζονται αεροπορικά από την Κρήτη κυρίως και δευτερευόντως από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Τα παραπάνω τα γνωρίζουν οι Τούρκοι , για αυτό τα ΜΜΕ τους προσπαθούν να εμφανίσουν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας ως απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γαλλικές φρεγάτες εναντίον υποβρυχίων γερμανικής κατασκευής της Τουρκίας ως ακραίο σενάριο πολέμου.
Υπενθυμίζουν οι Τούρκοι ότι τον περασμένο χρόνο Τουρκία και Ελλάδα, κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, διαμάχησαν έντονα οδηγούμενοι σε επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στη Μεσόγειο για τα δικαιώματα στους υποβρύχιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι πρόσφατες ναυτικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και Τουρκίας με τη Γερμανία προκαλούν ανησυχία και πυροδοτούν νέες εντάσεις.
Η συμφωνία Τουρκίας-Γερμανίας ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, όταν η Άγκυρα αγόρασε έξι νέα υποβρύχια από τη Γερμανία για να ενισχύσει τη ναυτική της δύναμη. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 12 υποβρύχια έναντι 11 της Ελλάδας.
Οι Έλληνες αναφέρουν οι Τούρκοι, επέδειξαν μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια να πείσουν τη Γερμανία να σταματήσει την πώληση υποβρυχίων στην Τουρκία, λέγοντας ότι η προγραμματισμένη πώληση μισής ντουζίνας υποβρυχίων θα άλλαζε την ισορροπία της ναυτικής δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο.
Συνεχίζοντας αναφέρουν ότι Ελλάδα και Γαλλία, ολοκλήρωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δώσει στην Αθήνα τρεις φρεγάτες Belharra και τρεις κορβέτες Gowind, με δυνατότητα επιλογής για μία ακόμη από κάθε μία, ενώ οι Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι οι δύο πρώτες θα παραδοθούν έως το 2025 και η τρίτη το 2026.
«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç απαντώντας στην ελληνογαλλική συμφωνία.
Τον Ιούνιο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι τα νέα υποβρύχια θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία στο Αιγαίο πέλαγος και προς όφελος της Άγκυρας.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι η Thyssen, η εταιρεία που κατασκευάζει τα υποβρύχια τύπου U-214, δεσμεύεται από μια σύμβαση που υπογράφηκε το 2002.
Η Ελλάδα ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία απέρριψαν το αίτημα.
Το σπουδαιότερο από όλα αναφορικά με την πρόσφατη Στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας -Γαλλίας ,είναι η ρήτρα παροχής αμυντικής βοήθειας μεταξύ των δύο χωρών ,σε περίπτωση που μια εκ των δύο τους δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα.
Αυτό εισάγει "νέα δύσκολα δεδομένα" για την Τουρκία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, όπου βλέπει τα σχέδια της και τα οράματα…
Τελικά το Αιγαίο φλέγεται;
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7041360_o-oktobris-ferneispora-kai-mpores-thermo-epeisodio-toyrkias
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Ελλάδα
#Τουρκία
#ΘερμόΕπεισόδιο