https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7043950_neo-othomaniko-ntelirio-toyrkos-istorikos-stin-naymahia-tis
———-
Ο ιστορικός της Hürriyet, Berlber Ortaylı, ανέφερε τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο σημερινό του άρθρο στο οποίο περιελάμβανε τα αποτελέσματα της ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Εξηγώντας ότι η Ναυμαχία γιορτάστηκε ως η αρχή της απελευθέρωσης και της ευημερίας της Ευρώπης, ο Ortaylı είπε: «Το δυτικό τμήμα της Ευρώπης και η χριστιανική Μεσόγειος διαταράχθηκαν από τον έλεγχο των Τούρκων στην Ανατολή εκείνη την ημέρα. Εξακολουθεί να ισχύει. Η κυριαρχία και η ενίσχυση του τουρκικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 30 χρόνια, ακόμη και η διείσδυση μιας καταστροφικής ομάδας στο ναυτικό με κακόβουλες δραστηριότητες (εννοεί τους Γκιουλενιστές) δείχνει αυτό το γεγονός. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πάντα σημαντική ».
Ο Ortaylı είπε: «Οι Τούρκοι δεν αναζητούνται εδώ, αλλά βρίσκονται σε αυτήν τη γεωγραφία τώρα. Πρέπει να ελέγξουμε τις θάλασσές μας για να επιβιώσουμε », προειδοποίησε.
Αναφέρει διάφορα ιστορικά στοιχεία,,,υπό την διή του εκδοχή:
-Η κατάκτηση της Κύπρου το 1570 συγκλόνισε τρομερά τον χριστιανικό κόσμο
-η έλλειψη κωπηλατών μείωσε την κινητικότητα του στόλου μας
-η ναυμαχία της Ναυάκτου έβλαψε την εικόνα για την ανερχόμενη ανωτερότητα και το ανίκητο του τουρκικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.
-112 χρόνια αργότερα, με τον ίδιο τρόπο επί της Πολιορκίας της Βιέννης και των δεκαέξι χρόνων πολέμων που ακολούθησαν , αυτή η εικόνα του ανίκητου κατά μήκος του Δούναβη θα κλονιστεί ακόμη περισσότερο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η Τουρκική Αυτοκρατορία θα περάσει σε μια άλλη περίοδο, με στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις…
-Η ναυμαχία της Ναυπάκτου γιορτάζεται στην ιστορία της Ισπανίας και στα ιταλικά κράτη ως η αρχή της απελευθέρωσης και της ευημερίας της Ευρώπης.. Οι Έλληνες δεν ήταν στο πλευρό των Σταυροφόρων σε αυτόν τον πόλεμο. Αντίθετα, οι ναύτες τους βρίσκονταν στο οθωμανικό ναυτικό. Ο χαρακτηρισμός της ναυμαχίας της Ναυπάκτου ως απελευθέρωσης της Ελλάδας στην ελληνική λογοτεχνία είναι μια μεταγενέστερη ερμηνεία και είναι χαρακτηριστική για τις υπερβολές του εθνικισμού στα Βαλκάνια.
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Τουρκία
#Ελλάδα
#Ιστορία