https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7045251_senario-foklant-gia-ellada-toyrkia-tritonoyn-oi
———
Μετά τους Γάλλους και τους Αμερικανούς σειρά των Ρώσων να μας προειδοποιήσουν για πιθανή κρίση στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό Konstantin Kotlin: “Ελλάδα και Τουρκία είναι πλέον πολύ πιο κοντά σε έναν πόλεμο παρά σε κάθε είδους συμφωνία, και υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για αυτό.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς μπορούν πράγματι να οδηγήσουν σε ένα παράδειγμα του σύγχρονου "casus belli" σύμφωνα με το μοντέλο των νησιών Φώκλαντ, που είχε ως αποτέλεσμα μια πραγματική στρατιωτική σύγκρουση με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.
Ακόμα κι αν στην περίπτωση των ελληνικών νησιών το ερώτημα αφορά την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ΑΟΖ ανήκει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας.
Κινήσεις στην σκακιέρα του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου:
Πρώτον, Αμερικανοί και Γάλλοι υπολογίζουν σοβαρά τη δύναμη του τουρκικού στρατού και αξιολογούν τις κινήσεις τους ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται την έναρξη ενός είδους «εμφύλιου πολέμου» μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ (Τουρκία και Ελλάδα) και, βλέποντας τη δραστηριότητα της Γαλλίας, φοβούνται ταυτόχρονα, ότι το Παρίσι θα βγει μπροστά παίζοντας τα δικά του παιχνίδια στην Μεσόγειο, εξακοντίζοντας τις ΗΠΑ στην περιοχή για πρώτη φορά μετά το 1945.
Έχουμε ουσιαστικά ένα είδος τετραγώνου, που αποτελείται από χώρες του ΝΑΤΟ, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία.
Η Γαλλία, με τη σειρά της, επιδιώκει να αποδείξει, πρώτα απ’ όλα, στον εαυτό της και στον υπόλοιπο κόσμο την ικανότητά της να συμμετέχει ενεργά στη γεωπολιτική διαδικασία ως ανεξάρτητος παίκτης.
Η Τουρκία με την δική της σειρά, θέλει να ξεκινήσει την εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό.
Η Άγκυρα στην διαδικασία αυτή, προφανώς και δεν ενδιαφέρεται για “λεπτομέρειες όπως το ζήτημα εδαφικής ιδιοκτησίας των νησιών στα ανοικτά των ακτών των οποίων προβλέπεται η τουρκική εξόρυξη.
Εκτίμηση πολλών ειδικών είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα υπέγραψε δύο τεράστιας σημασίας αμυντικές συνθήκες με ρήτρα αμυντικής συνδρομής με ΗΠΑ και Γαλλία, προκαλώντας την οργή σε πολλούς φίλους και εχθρούς.
Νομίζουν μερικοί ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην γειτονική χώρα εσαεί; Σαφώς και όχι για αυτό ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να “διαφύγει” μέσω κρίσης με την Ελλάδα.
Ότι και να κάνουν όμως οι νεο-Οθωμανοί είναι σίγουρο ότι θα βρουν αδιαπέραστο “τείχος” των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε Αιγαίο, Έβρο και νησιά, όπως έδειξε και ο πρόσφατος "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2021".