https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7051390_ekpaideytiki-genoktonia-apo-ton-erntogan-stis-meionotites
———
Έχουμε γράψει πολλές φορές για όσα συμβαίνουν στην Θράκη με τους πεμπτοφαλαγγίτες του Ερντογάν που διαμαρτύρονται γιατί δήθεν δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και μάλιστα καλούν τα παιδιά να μάθουν πρώτα τουρκικά και μετά ελληνικά.
Ο δε "σουλτάνος" ζητάει πάντα και τα ρέστα όσον αφορά την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μιλώντας ο ίδιος και το καθεστώς του μονίμως για "τουρκική μειονότητα".
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ωστόσο πως φέρεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του στις μειονότητες εντός της Τουρκίας.
Σήμερα υπάρχουν μόνο 22 ινστιτούτα που συνδέονται με την ελληνική, την αρμενική και την εβραϊκή κοινότητα. Η εκτίμηση είναι πως χρειάζεται πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ για να διατεθούν στον κρατικό προϋπολογισμό της Τουρκίας του 2022 προς ενίσχυσή τους. Το αίτημα ενός Αρμένιου βουλευτή, όμως, απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο με αντίθετη ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μιλάμε για ξεκάθαρη θεσμική κρίση που συνδέεται με την κατάρρευση των μειονοτήτων.
Αναλυτικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε τη χρηματοδότηση σχολείων που ανήκουν σε μειονότητες της χώρας: Αρμένιους, Έλληνες και Εβραίους. Όπως προαναφέραμε ένας ελάχιστος αριθμός, μόνο 22 συνολικά όσα έχουν απομείνει, εκτιμάται ότι χρειάζονται κάτι παραπάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της σχολικής χρονιάς καλύπτοντας όλα τα έξοδα. Ωστόσο, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απέρριψε την κατανομή σε προηγούμενο αίτημα που είχε υποβάλει στο Κοινοβούλιο ο Αρμένιος βουλευτής Garo Paylan, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ενός αντιπολιτευόμενου κινήματος που ενώνει αριστερές και φιλοκουρδικές δυνάμεις .
Τα σχολεία που διοικούνται από την Αρμενική, την Εβραϊκή και την Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, που επιδεινώνονται από τη σταδιακή μείωση του αριθμού των μαθητών. Εξ ου και η πρωτοβουλία του Αρμένιου βουλευτή Paylan, ο οποίος στις 2 Νοεμβρίου παρουσίασε νομοσχέδιο με στόχο την «αύξηση πόρων» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 του τουρκικού υπουργείου Παιδείας.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
For copyright matters please contact us at: [email protected]
—————-
#ΘΡΑΚΗ
#ΤΟΥΡΚΙΑ