https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7048172_geopolitiki-manoybra-mporoyn-oi-sheseis-toyrkias-oykranias-na-allaxoyn-skiniko-sti
——-
Οανταγωνισμός μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση αρνητικά τις προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς. Το Κίεβο έχει εμβαθύνει τη συνεργασία με την Άγκυρα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον αγώνα της κατά των Ρώσων αυτονομιστών. Όπως αναφέραμε και σε χθεσινό μας άρθρο, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι το προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας έλαβε εκπαίδευση «Πρακτικής Ναυτικής» σε τουρκική κορβέτα. Η ανακοίνωση συνέπεσε με την αυξανόμενη δυσφορία της Ρωσίας για την τουρκική-ουκρανική στρατιωτική συνεργασία, μετά από επίθεση τουρκικής κατασκευής drone, εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
Η Άγκυρα σκοπεύει να συνεργαστεί με την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τον "ρωσικό επεκτατισμό" και ακόμη σχεδιάζει να περιορίσει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί επεκτατική εξωτερική πολιτική στην περιοχή παρά την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Ενώ η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικές για το Κίεβο για τον τερματισμό της κατοχής της Κριμαίας από τη Μόσχα, η Άγκυρα επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ουκρανία για να αλλάξει τη δυναμική ισχύος στην περιοχή.
Οι Τάταροι της Κριμαίας, που έχουν εθνοτικούς δεσμούς με τους Τούρκους, είναι η προτεραιότητα της Τουρκίας στην Ουκρανία και η Άγκυρα αντιτάχθηκε σθεναρά στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ίσως το πιο σημαντικό για την Τουρκία, ως χώρα με ακτογραμμή άνω των 1.000 χιλιομέτρων στη Μαύρη Θάλασσα και έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, είναι ότι θεωρεί την παρουσία της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα δεν δέχεται με ενθουσιασμό τις ΗΠΑ ή οποιοδήποτε άλλο ναυτικό του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η τουρκική διοίκηση γνωρίζει καλά τον υψηλό κίνδυνο που εμπεριέχεται σε περίπτωση που προκύψουν εντάσεις με τη Ρωσία.
Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της εθνικής της ασφάλειας και έχει τριπλασιάσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή από το 2014. Η Ρωσία είχε επιδείξει επιθετικότητα εκτοξεύοντας προειδοποιητικά πυρά και ρίχνοντας βόμβες στο ”μονοπάτι” ενός αντιτορπιλικού του βρετανικού βασιλικού ναυτικού καθώς έπλεε περίπου 12 μίλια (19 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Κριμαίας τον Ιούνιο. Η Ρωσία επιβεβαίωσε την αντιπαράθεση. Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας αρνήθηκε ότι ρωσικά τζετ πυροβόλησαν στο HMS Defender, δηλώνοντας ότι το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού απλώς διεξήγαγε μια αθώα διέλευση μέσω της διεθνώς αναγνωρισμένης οδού διέλευσης από την Οδησσό στη νότια Ουκρανία προς τη Γεωργία. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν επίσης την ανάπτυξη δύο πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη συσσώρευση ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία τον Απρίλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7048172_geopolitiki-manoybra-mporoyn-oi-sheseis-toyrkias-oykranias-na-allaxoyn-skiniko-sti
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΤΟΥΡΚΙΑ
#ΟΥΚΡΑΝΙΑ
#ΡΩΣΙΑ
————–