https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/polemiko-naytiko/7051936_giati-amerikaniko-naytiko-den-ehei-fregates-kai-giati-pire
————–
Μπορεί ήδη να γνωρίζετε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είναι πιθανότατα το πιο ισχυρό στον κόσμο. Με σχεδόν 500 ενεργά πλοία στο στόλο του, το κυριαρχεί στις θάλασσες και στους ωκεανούς.
Μεταξύ όλων αυτών των πλοίων, λειτουργούν τα πιο ισχυρά αεροπλανοφόρα, τα πιο εξελιγμένα υποβρύχια και τα πιο αποτελεσματικά αντιτορπιλικά που υπάρχουν. Αλλά πράγματι, κάτι λείπει από τον αμερικανικό στόλο και αυτό είναι οι φρεγάτες, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους πλοίων οι οποίοι πλέουν στις θάλασσες για εκατοντάδες χρόνια.
Οπότε, πως και το μεγαλύτερο ναυτικό του κόσμου δεν λειτουργεί ούτε μία φρεγάτα; Για να δούμε τον λόγο!
Ποιος Είναι Ο Ρόλος Της Φρεγάτας
Ο όρος φρεγάτα χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ποικιλία διαφορετικών πολεμικών πλοίων σήμερα. Ειδικά κάποια ευρωπαϊκά ναυτικά, ονομάζουν τα αντιτορπιλικά τους φρεγάτες. Οπότε, καταλαβαίνετε πως ο όρος είναι αρκετά αόριστος και ο τύπος πλοίου δεν είναι και ο πιο συγκεκριμένος. Σήμερα, έχουμε φρεγάτες για διαφορετικούς ρόλους, όπως φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων, φρεγάτες αεράμυνας κλπ.
Το 2021, φρεγάτες όπως της κλάσεως Horizon ή οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων FREMMM χρησιμοποιούν εξελιγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος όπως τους Eurosam Aster 15 και μπορούν να επιχειρούν σε αποστολές που απαιτούν κατευθυνόμενους πυραύλους. Οι πιο χαρακτηριστικές φρεγάτες που συναντάμε στην Ευρώπη είναι πολεμικά σκάφη πολλαπλών ρόλων όπως οι γερμανικές MEKO 20, Anzac και Halifax.
Όσον αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, φρεγάτες που ειδικεύονται σε τέτοιες αποστολές συνήθως έχουν ένα κατάστρωμα προσγείωσης για να επιχειρεί ένα ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η φρεγάτα Type 22 του Βασιλικού ναυτικού, η οποία κουβαλάει ισχυρούς ανθυποβρυχιακούς πυραύλους (Mk.46 και Stingray) αλλά είναι και εξοπλισμένη με τους πυραύλους εδάφους-αέρος Sea Wolf και τους πυραύλους εδάφους-εδάφους Exocet. Άλλα ανθυποβρυχιακά όπλα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις φρεγάτες είναι οι τορπίλες ASROCK και Ikara.
Τέλος, υπάρχουν νεότερες φρεγάτες ειδικά σχεδιασμένες για αεράμυνα. Για παράδειγμα, το Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό επιχειρεί τις φρεγάτες κλάσης De Zeven Provinciën οι οποίες είναι εξοπλισμένες με VL Standard Missile 2 Block IIA, Goalkeepr CIWS οπλικά συστήματα κοντινής απόστασης, τους πυραύλους RIM-162 Sea Sparrow, το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας SMART-L και το ραντάρ Thales Active Phased Array. Η κλάση Iver Huitfeldt του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας είναι άλλη μία κλάση φρεγάτας που έχει δυνατότητες αεράμυνας.
Η βασική απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι οι περιορισμένες δυνατότητες των φρεγατών σε σύγκριση με άλλα πολεμικά πλοία όπως τα αντιτορπιλικά ή τα καταδρομικά. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είναι ένα ναυτικό ‘μπλε-νερών’ αφού ο στόλος του επιχειρεί σε όλο τον κόσμο. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, τα πλοία τους χρειάζεται να έχουν τίμια εμβέλεια και διάρκεια αποστολών, κάτι που έλειπε από τις φρεγάτες στο παρελθόν. Από την άλλη, αυτός είναι ο λόγος πίσω από το μεγάλο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών ναυτικών για φρεγάτες. Οι θάλασσές μας είναι ιδανικές για την λειτουργεία των φρεγατών αφού τέτοια πλοία μπορούν αποδώσουν άψογα σε αυτές τις περιοχές.
Ωστόσο, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει κάποια πλοία που μπορούν να χαρακτηριστούν φρεγάτες, με κάποιον τρόπο… Οι κλάσεις πλοίων Freemo και Independence είναι παράκτια πλοία μάχης (littoral combat ships) τα οποία είναι αρκετά παρόμοια με φρεγάτες και υπό ευρωπαϊκά πρότυπα, πιθανότατα θα χαρακτηρίζονταν ως φρεγάτες. Αλλά οι πρώτες 100% φρεγάτες για το αμερικανικό ναυτικό παραγγέλθηκαν το 2020 και είναι 20 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων και κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Constellation. Οι πρώτες 15 θα είναι έτοιμες να υπηρετήσουν μέχρι το 2026 και το κόστος για κάθε μονάδα υπολογίζεται να είναι 492 εκατομμύρια ευρώ (εκτός από την πρώτο πλοίο, το οποίο θα κοστίσει €708 εκατομμύρια).
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#ΗΠΑ
#ΠολεμικόΝαυτικό
#Φρεγάτες
==========
For copyright matters please contact us at: [email protected]