https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7048716_simata-kapnoy-apo-ta-balkania-ston-erntogan-i-toyrkia-prepei-na
————
Έκκληση για δυναμική παρέμβαση της Άγκυρας, απηύθυναν ενώσεις Βοσνίων μουσουλμάνων και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, καθώς η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει τη χειρότερη εσωτερική κρίση από τον τερματισμό του πολύνεκρου εμφυλίου πολέμου (1992-1995).
Προ ημερών, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, προειδοποίησε, με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι η χώρα «αντιμετωπίζει υπαρξιακών διαστάσεων απειλή», ακόμη και τον κίνδυνο επιστροφής στον εμφύλιο πόλεμο.
Οι ισχυρισμοί ότι Σέρβοι στρατιώτες ετοιμάζονταν να σχηματίσουν δικό τους στρατό, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στο μουσουλμανικό κοινό στη χώρα.
Μετά τη δήλωση του Σέρβου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, ότι «θα δημιουργήσουμε στρατό με τα δεσμά μας», οι εντάσεις αυξάνονται στα Βαλκάνια. Στις δύο δεκαετίες της πολιτικής του κυριαρχίας, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ως προστάτης των μουσουλμάνων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενισχύοντας την τουρκική πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή στη βαλκανική χώρα.
Από την πλευρά του ο Σεφίκ Ντζαφέροβιτς, ο οποίος εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στην τριμερή προεδρία (ένας Σέρβος και ένας Κροάτης συμπληρώνουν την τριάδα), επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν, στενό σύμμαχο της Τουρκίας.
Η Ρωσία απειλούσε μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι θα θέσει βέτο και έδωσε το πράσινο φως μόνο από τη στιγμή που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δέχτηκαν να μη γίνει καμία αναφορά στην έκθεση του Σμιτ.
Ο Ερντογάν ακολουθεί εδώ και χρόνια την ίδια τακτική, ενώ διατηρεί σχέσεις και με την Σερβία, επιδιώκοντας να δείξει ότι η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη που ασκεί ισχυρή επιρροή στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Αντίθετα η ελληνική διπλωματία, περιορίζεται στα Δυτικά Βαλκάνια μόνο σε διοργάνωση διπλωματικών φόρουμ, που δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και ισχυρίζεται ότι προωθεί την οικονομική διπλωματία στην περιοχή, Ωστόσο, για να αποδώσει η ελληνική εξωτερική πολιτική, απαιτείται συντονισμός και γνώση των πολιτικών εξελίξεων που συντελούνται στα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, συνεχή επαγρύπνηση και διπλωματία πεδίου.