https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/energeia/7053270_mayra-mantata-pos-i-energeiaki-symfora-mporei-na-odigisei-tin
—————–
Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη σπάνε επανειλημμένα ρεκόρ, ακόμη και πριν ξεκινήσει πραγματικά ο χειμώνας, και μία από τις πιο επιζήμιες κρίσεις κόστους στην ιστορία πρόκειται να χειροτερέψει καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει.
Μια απίστευτη άνοδος των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα ανάγκασε ορισμένες βιομηχανικές εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή και να ζητήσουν κρατική βοήθεια, προάγγελος για το τι θα μπορούσε να συμβεί ευρέως στην Ευρώπη, καθώς αντιμετωπίζει την αναζωπύρωση του κορονοϊού. Για τις κυβερνήσεις, θα μπορούσε να σημαίνει ένταση με τις γειτονικές χώρες με την κίνηση για την προστασία των προμηθειών. Για τα νοικοκυριά, θα μπορούσε να σημαίνει ότι τους ζητείται να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ή ακόμη και να σχεδιάζουν συνεχείς διακοπές ρεύματος.
Το πρόβλημα είναι ότι οποιαδήποτε λύση είναι απίθανο να προκύψει σύντομα από την πλευρά της προσφοράς, με τους εξαγωγείς της Ρωσίας να παρέχουν μόνο ό,τι πρέπει και το Κατάρ να λέει ότι παράγει ό,τι μπορεί. Αντίθετα, η βιομηχανία ενέργειας στηρίζεται στην «καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Fabian Roenningen, αναλυτής της Rysted Energy.
«Το έχουμε δει ήδη τους τελευταίους δύο μήνες, και σε πολλούς κλάδους, πιθανότατα θα συνεχιστεί και μάλιστα θα αυξηθεί», είπε από το Όσλο. «Απλώς δεν είναι κερδοφόρο να λειτουργείς για πολλούς από τους παίκτες στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς».
Η Ευρώπη είναι ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας με τα κρούσματα Covid-19 να αυξάνονται και τους φόβους για μια νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Οι περιορισμοί γίνονται αυστηρότεροι σε ορισμένες χώρες, ενώ οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών συμπιέζονται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Επιπλέον, ο παγωμένος καιρός θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα «φώτα θα αρχίσουν να σβήνουν». Μια επιστροφή στο lockdown όπως στην Αυστρία θα βοηθούσε στον περιορισμό της ζήτησης ενέργειας, αν και λίγες κυβερνήσεις θέλουν να το κάνουν αυτό.
Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βρίσκεται σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Το ενδεχόμενο ψύχους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προκαλεί ανησυχία στον πάροχο ηλεκτρισμού της χώρας. Η διαθεσιμότητα στους πυρηνικούς σταθμούς, το πλεονέκτημα του γαλλικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, είναι χαμηλή μετά την καθυστέρηση της πανδημίας στη συντήρηση ορισμένων αντιδραστήρων, σύμφωνα με έκθεση στις 22 Νοεμβρίου.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί είναι οι υψηλότερες από το 2012, καθώς μια «έκρηξη κρύου» ξεκίνησε στη Γαλλία και αναμένεται να παραμείνει σταθερή μέχρι τη Δευτέρα, όταν η ζήτηση για τις εργάσιμες ημέρες αρχίσει να αυξάνεται.
Τον περασμένο χειμώνα, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου απηύθυνε έκκληση στα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια σε ώρες αιχμής και ενεργοποίησε ορισμένα συμβόλαια μείωσης της ζήτησης με τους κατασκευαστές όταν τα πράγματα ήταν πολύ στενά. Το επόμενο βήμα θα ήταν η μείωση της τάσης στο δίκτυο και στη συνέχεια η διακοπή ρεύματος δύο ωρών ανά περιοχή ως έσχατη λύση. Όλα αυτά θα έρθουν πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Η Γαλλία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις μιας κρίσης θα αντηχούσαν στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βρετανία. Η μέγιστη ζήτηση αναμένεται να είναι 80,7 γιγαβάτ τη Δευτέρα, πολύ μακριά από το ρεκόρ των 102 γιγαβάτ από τον Φεβρουάριο του 2012.
Η κατάσταση είναι ήδη τόσο τρομερή στις αρχές της χειμερινής περιόδου, λόγω του εκρηκτικού ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου. Οι αποθήκες καυσίμου, που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των σπιτιών και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το συνηθισμένο και εξαντλούνται γρήγορα. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι αποθηκευμένες πόσότητες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μηδενιστούν αυτόν τον χειμώνα, εάν ο κρύος καιρός αυξήσει τη ζήτηση.
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
For copyright matters please contact us at: [email protected]
————–