https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7048658_tgkioyrnteniz-se-ipa-min-anamenete-na-kinithoyme-apo-koinoy-kata-tis-rosias
————
Τις προθέσεις της Τουρκίας σε πιθανό σενάριο δράσης των ΗΠΑ στο Εύξεινο Πόντο έκανε γνωστό ο Τούρκος Αντιναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz, αφήνοντας ακάλυπτους τους Αμερικανούς σε αυτό το ενδεχόμενο.
«Ο Εύξεινος Πόντος έχει γίνει πλέον περιοχή ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ τουλάχιστον όσο και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν θα εξέταζαν ποτέ μια στρατιωτική επιχείρηση στην θαλάσσια αυτή περιοχή, αφού οι απώλειες τους θα ήταν τεράστιες", τόνισε ο ίδιος.
Η ανάρτηση του 6ου Αμερικανικού Στόλου στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τις δραστηριότητες του Αμερικανικού Ναυτικού στην Ευρώπη-Αφρική, και η κοινή άσκηση αμερικανικού αντιτορπιλικού με την τουρκική φρεγάτας TCG Yavuz στον Εύξεινο Πόντο, έφερε την αντίδραση του Τούρκου Ναυάρχου.
Αντιδρώντας στην ανάρτηση, ο Τ.Γκιουρντενίζ έγραψε: "Ο 6ος στόλος είναι χαρούμενος. Αμερικανικά πολεμικά πλοία που πέρασαν ένα ωραίο Σαββατοκύριακο με το τουρκικό πολεμικό πλοίο στον Εύξεινο Πόντο. Τι όμορφη που είναι η ζωή! Η Αλεξανδρούπολη είναι σε οργασμό, στη Μεσόγειο, η Κύπρος εκφοβίζει την Τουρκία με την Άσκηση Νέμεσις, και εμείς κάνουμε κοινή εκπαίδευση με φρεγάτα Yavuz ( με τους Αμερικανούς). Είναι τουλάχιστον αστείο, αλίμονο!».
Αξιολογώντας την πολιτική των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο Γκιουρντενίζ είπε, ότι με τη διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ανατολή-Δύση, έχουμε ένα νέο γεωπολιτικό σχέδιο στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες υλοποιούν τώρα.
Ο Τούρκος Ναύαρχος δήλωσε ότι αν και η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Πρωτοβουλίας “Three Seas”, η πρόσφατα ανανεωμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη, θα πρέπει να εξεταστούν παράλληλα με αυτήν την πρωτοβουλία.
«Για τις ΗΠΑ το Αιγαίο είναι η συνέχεια του Εύξεινου Πόντου στην προοπτική της ναυτικής τους στρατηγικής», τόνισε ο Γκιουρντενίζ εξηγώντας τη σημασία της Αλεξανδρούπολης και της Κρήτης, και συνέχισε : "Σε περίπτωση απώλειας των Στενών του Βοσπόρου έναντι του ΝΑΤΟ, η γεωγραφική δομή που σχηματίζουν τα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος θα χρησιμοποιηθεί για την ανάσχεση των ρωσικών θαλάσσιων εμπορικών οδών».
Τονίζοντας ο ίδιος ότι, η Τουρκία θα πρέπει να είναι προσεκτική απέναντι στις πιέσεις και τις ανισορροπίες που θα δημιουργήσει έμμεσα η Πρωτοβουλία “Three Seas” στον Εύξεινο Πόντο, υπογράμμισε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητο όσον αφορά τη συμμετοχή του στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή, την επόμενη περίοδο.
Τονίζοντας ότι ο λόγος της παρουσίας των ΗΠΑ στον Εύξεινο Πόντο αφορά σχέδιο πολιορκίας της Ρωσίας, και πρόκλησης θερμών επεισοδίων, Ο Γκιουρντενίζ εξήγησε τον στόχο των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Η πρόκληση προβλημάτων στο εσωτερικό μας, για είναι απασχολημένη η Τουρκία, αποτρέποντας μια τουρκο-ρωσική προσέγγιση, είναι μεταξύ των στόχων των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την μετατροπή του Εύξεινου Πόντου σε περιοχή κρίσης, κάτι που είχε κάνει ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, διατηρώντας πάντα λεπτές ισορροπίες.
Ως η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, δεν υλοποίησε ποτέ ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε θάλασσα ή αέρα στον Εύξεινο Πόντο", κατέληξε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Ο Τούρκος Ναύαρχος και πρώην σύμβουλος του υπουργείου άμυνας της χώρας του, ουσιαστικά προειδοποιεί την Άγκυρα να μην προκαλέσει την Ρωσία, κάτι που αποδέχεται η σημερινή κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν.
Ο Γκιουρντενίζ γνωρίζει ότι σε οποιαδήποτε διένεξη στον Εύξεινο Πόντο, ο πρώτος και ο κύριος χαμένος θα είναι η Τουρκία που θα δεχθεί πυραυλική επίθεση λόγω ΝΑΤΟ.
Το πιο σοβαρό όμως σημείο αφορά δήλωση του ίδιου για “ορθή χρήση” των Στενών του Βοσπόρου, κάτι που σημαίνει την μη είσοδο στον Εύξεινο Πόντο αμερικανικών πολεμικών πλοίων που θα προκαλούσαν άμεση αντίδραση της Μόσχας.
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
#Ρωσία
#Τουρκία
#ΗΠΑ
————–
-Videos animations, maps, used:
1) RT World Now – https://www.youtube.com/watch?v=OMp-aG6OzL8
2) xanthipost – https://www.youtube.com/watch?v=xEDJfhTKC94
==============
For copyright matters please contact us at: [email protected]