https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7052766_zitoyn-dimereis-diapragmateyseis-oi-toyrkoi-gia-tin-aoz-me
———–
Τι μπορεί να ετοιμάζει η Άγκυρα τελικά σε σχέση με την χάραξη ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο, μετά και την παρουσία αμερικανικών και γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή μας ενόψει εξορύξεων στην Κύπρο;
Υπάρχει μια αίσθηση ότι οι Τούρκοι “παίζουν” με την διεθνή νομιμότητα, (πάντα αυτό έκαναν),σε μια προσπάθεια να φανούν ως “πολιτισμένοι” στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή απειλούν Ελλάδα, Κύπρο και άλλα κράτη, με σκοπό την επιβολή των άνομων συμφερόντων τους.
Έτσι και τώρα το τουρκικό Κέντρο Ερευνών Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Άγκυρας (DEHUKAM), (του οποίου οι εκθέσεις και οι απόψεις των επικεφαλής αντανακλούν την επίσημη γραμμή της χώρας) μέσω του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Καθ. Hakan Karan, αναφέρεται στην αξιολόγησή του για το θέμα, επισείοντας την προσοχή του στο γεγονός ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ των κρατών με αμοιβαίες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο ( Ελλάδα-Κύπρο) μπορεί να επιτευχθεί μέσω συμφωνίας ή δικαστικής απόφασης που θα επιτευχθεί σε διμερές βάση.
Ο ίδιος επισημαίνοντας ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας αποτελεί νομική υποχρέωση για τη συνεργασία των σχετικών κρατών είπε, «το αίτημα της Ελλάδας να επιβάλει δική της ΑΟΖ στην Τουρκία, με κέντρο το Καστελόριζο έκτασης 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι μια μονόπλευρη κρατική πρακτική που θα οδηγούσε στον αποκλεισμό της Τουρκίας, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή".
Ο Καράν, από την άλλη δήλωσε ότι, η Τουρκία έχει καταλήξει σε συμφωνία για την ΑΟΖ με τη Λιβύη, «η οποία επιχειρείται να αποκλειστεί ξανά στην περιοχή.
“Για αυτό η Τουρκία προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, προσδιόρισε επίσημα την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ΑΟΖ της”.
Τονίζοντας ότι η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, είναι «μια νόμιμη προσέγγιση», ο Καράν είπε: «Αυτή η συμφωνία είναι η πιο σημαντική διπλωματική νίκη μετά τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, προκειμένου να υποστηριχθεί η πολιτική της Τουρκίας για τη “Γαλάζια Πατρίδα” στην Ανατολική Μεσόγειο, και να περιοριστεί η ελληνική υφαλοκρηπίδα εντός της “Γαλάζιας Πατρίδας” και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της, εάν αυτή δηλωθεί.
Είτε υπάρχει είτε Όχι ελληνική ΑΟΖ, τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν τεθεί από την ίδια την Τουρκία».
Από την άλλη πλευρά, ο Karan επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη η πιθανότητα οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που διεκδικούν άλλα κράτη στην περιοχή να έρχονται σε σύγκρουση με την Τουρκία και τόνισε: «Είναι σημαντικό αυτή η διαφωνία να επιλυθεί στη βάση της ισότητας με τη συμμετοχή όλων των χωρών με ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δείχνοντας την Αίγυπτο.
Τα επίσημα σύνορα, τα οποία πιστεύουμε ότι δημιουργήθηκαν στη βάση της δικαιοσύνης, αποτελούν μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας και αξίζει να τα υπερασπιστούμε», κατέληξε ο ίδιος.
Οι εκλογές στην Λιβύη πλησιάζουν, (αν γίνουν κανονικά), μαζί με την μεγάλη πιθανότητα να χάσει η Άγκυρα τα πολιτικά της ερείσματα στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας, η οποία θα θελήσει φυσικά να ακυρώσει το παράνομο πέρα για πέρα Τουρκολιβυκό μνημόνιο, και να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Αυτό προσπαθούν να νομιμοποιήσουν οι Τούρκοι, αφού χωρίς αυτό το σύμφωνο και την ΑΟΖ στην Κύπρο, δεν υφίσταται καμία "Γαλάζια Πατρίδα", η οποία βέβαια αποτελεί ένα φανταστικό σχέδιο σε μια φανταστική κατάσταση στην Α.Μεσόγειο.
—————–
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–