Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας μεγάλωσε με τις «πλάτες» των Γερμανών και προσωπικά της πρώην Καγκελαρίου Α.Μέρκελ
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7060260_allazei-o-manolios-kai-i-eyropi-bazei-ta-royha-tis-allios-i-gallia-analambanei-tin
————–
Στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και στην παγκόσμια ειρήνη αναφέρεται ο Εμανουέλ Μακρόν εδώ και αρκετό διάστημα ξανά και ξανά και κατά πως φαίνεται με αυτό το τρίπτυχο θα πορευτεί ασκώντας από αύριο την προεδρία της ΕΕ.
Από τον Ιανουάριο του 2022, η Γαλλία θα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PFUE) για έξι μήνες, διαδεχόμενη τη Σλοβενία. Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να αποδείξει την νέα πορεία και τις προκλήσεις αυτής της Προεδρίας, της 13ης για τη Γαλλία.
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία . Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Γαλλία θα είναι υπεύθυνη ιδίως για τη διοργάνωση και την προεδρία των συνεδριάσεων μεταξύ εκπροσώπων των κρατών μελών, αλλά και για τη σύναψη συμφωνιών για πολλούς ισχύοντες νομοθετικούς φακέλους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε προόσφατα ότι οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, θα περιστρέφονται γύρω από τρεις άξονες: «αναβίωση (επανεκκίνηση), εξουσία (δύναμη) και ανήκειν».
Η οικονομική ανάκαμψη είναι «απαραίτητη » στην «ανταπόκριση στην κρίση» του Covid-19, διευκρίνισε, προτού υπερασπιστεί την ανάγκη να ενισχυθεί η δύναμη της ΕΕ για να γίνει πιο ανεξάρτητη, ειδικά στρατιωτικά . Εκφράζοντας τη λύπη του που το «αίσθημα του ανήκειν » των Γάλλων στην ΕΕ έχει «μαραθεί» τα τελευταία χρόνια, ο Εμμανουέλ Μακρόν κρίνει ότι «η ευρωπαϊκή κυριαρχία ενισχύει την κυριαρχία της Γαλλίας» , η οποία είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στον κόσμο με 26 συνεργάτες παρά ολομόναχη.
Η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια ευκαιρία για τη Γαλλία να θέσει στην ημερήσια διάταξη τα θέματα που επιθυμεί να δει να υλοποιούνται.
Στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2022, ο Γάλλος Πρόεδρος θα δεχθεί όλους τους Ευρωπαίους Επιτρόπους. Στη συνέχεια θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 ή 20 Ιανουαρίου για να αποκαλύψει τον οδικό του χάρτη για το PFUE. Την ομιλία αυτή θα ακολουθήσει συζήτηση.