Συγκεκριμένα τονίζουν οι Τούρκοι ότι “’έχοντας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος στις 29 Δεκεμβρίου 2020, η Ελλάδα σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή την πρακτική στη Θάλασσα των Νήσων ( Αιγαίο) βήμα προς βήμα"
https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7058793_koimoyntai-kai-xypnane-me-ton-idio-efialti-i-ellada
————
Μεγάλη τουρκική ιστοσελίδα αναφέρει τους λόγους μιας πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης με την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με το κέντρο αποφάσεων στην Άγκυρα, ετοιμάζεται επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο, με την βοήθεια των ΗΠΑ, που επιθυμούν να ελέγξουν τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή.
Συγκεκριμένα τονίζουν οι Τούρκοι ότι “’έχοντας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος στις 29 Δεκεμβρίου 2020, η Ελλάδα σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή την πρακτική στη Θάλασσα των Νήσων ( Αιγαίο) βήμα προς βήμα.
Σύμφωνα με το σχέδιο των 3 βημάτων, μετά το Ιόνιο Πέλαγος, η Ελλάδα θα ανακηρύξει πρώτα την επέκταση στα 12 μίλια στα χωρικά ύδατα των γραμμών Πελοπόννησο-Κύθηρα-Κρήτη, και στη συνέχεια θα εφαρμόσει αυτή την πρακτική στα νησιά του Αιγαίου.
Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε δήλωση μετά την απόφαση για το Ιόνιο Πέλαγος, είπε ότι επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της χώρας του για 12 μίλια στο Αιγαίο.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ακόμα πολιτικοί στην Τουρκία που νιώθουν «ντροπή» για αυτή την απόφαση.
Για παράδειγμα, ο Bulent Arınç, Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας τότε, ο οποίος είχε απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων στις 8 Απριλίου 2005, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εκφράσεις: «Η απόφαση όπως καταλαβαίνω, φαίνεται ότι προκάλεσε δυσφορία στην ελληνική Βουλή. Πρέπει να ρίξουμε μια ματιά σε αυτό. Φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεων μας με την Ελλάδα. Συνεχίζονται και πάνε καλά οι διαβουλεύσεις Τουρκίας-Ελλάδας για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου. Τώρα, αυτήν την περίοδο , θα πρέπει να καταργηθεί και αυτή η απόφαση».
Πόσο θεμιτό είναι λοιπόν το αίτημα της Ελλάδας για 12 μίλια, πόσο σωστές είναι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, τι είναι δίκαιο, ποιες συμφωνίες ισχύουν, έχει δίκιο ο Bulent Arinc ή είναι προδοσία;
Ενώ όλα τα κράτη έχουν την ελευθερία να τοποθετούν υποθαλάσσια καλώδια και σωλήνες σε ανοιχτές θαλάσσιες περιοχές, άλλα κράτη δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα στα χωρικά ύδατα εκτός από το παράκτιο κράτος.
Επιπλέον, τα υποβρύχια που διέρχονται από τα χωρικά ύδατα ενός ξένου κράτους πρέπει να πλέουν πάνω από το νερό και το παράκτιο κράτος μπορεί να αναστείλει το δικαίωμα αθώας διέλευσης όταν το κρίνει απαραίτητο για τη διατήρηση της ασφάλειάς του.
Με άλλα λόγια, το καθεστώς των 12 μιλίων είναι απόλυτη παραβίαση της κυριαρχίας της Τουρκίας. Είναι η μετατροπή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Δεν διαφέρει από την απόβαση των Ελλήνων στρατιωτών στη Σμύρνη το 1919”. αναφέρει το τουρκικό άρθρο.
Με αυτές τις καταστροφικά εθνικιστικές ιδέες και νεο-οθωμανική φιλοσοφία κινείται και σήμερα το τουρκικό κράτος, το οποίο ετοιμάζει σχεδόν σίγουρα κάποιου είδους κρίση, όχι για να εκφοβίσει την Αθήνα, αλλά για να δώσει ενδεχομένως νομική ισχύ στις παράλογες απαιτήσεις του.
Εκεί ακριβώς έρχονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η στάση τους στο Αιγαίο, αφού είναι πλέον γνωστό ιστορικά , ότι οι Τούρκοι για να σταματήσουν τις παράλογες διεκδικήσεις, θα πρέπει να ηττηθούν σε στρατιωτική αναμέτρηση.
———
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
For copyright matters please contact us at: [email protected]
—————-
#ΑΙΓΑΙΟ
#ΤΟΥΡΚΙΑ