Οι στενοί πλέον φίλοι της Γαλλίας από τα Εμιράτα ετοιμάζονται να κάνουν στις ΗΠΑ ότι έκαναν αυτές στη Γαλλία με την Αυστραλία και τα υποβρύχια-Τα «σπάνε» με τις ΗΠΑ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για χάρη της Κίνας;
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7056827_galliki-rebans-stoys-amerikanoys-me-anti-aukus-meta-deal-gia-ta-rafale-ta
———–
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απειλούν να αποσυρθούν από μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών F-35, για μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper και άλλα προηγμένα πυρομαχικά, σε μια σημαντική ανατροπή μεταξύ δύο μακροχρόνιων εταίρων. Οι εταίροι διαφωνούν όλο και περισσότερο για τον ρόλο της Κίνας στον Κόλπο.
Σημασία βέβαια έχει πως αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας μαμούθ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Γαλλία για την προμήθεια Rafale στην έκδοση F4 19 που το ύψος του συμβολαίου είναι 19 δισ. δολάρια.
Οι σχέσεις των Εμιράτων με την Γαλλία είναι στενές, ξεκινώντας από την φιλοξενία γαλλικής βάσης φθάνοντας όμως η μεγάλη ρευστότητα στα ζητήματα της περιοχής επιβάλλει την αναζήτηση και άλλων στηριγμάτων.
Και οι στενοί φίλοι της Γαλλίας από τα Εμιράτα ετοιμάζονται να κάνουν στις ΗΠΑ ότι έκαναν αυτές στη Γαλλία με την Αυστραλία και τα υποβρύχια!
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι θα αναστείλουν τις συζητήσεις για την απόκτηση του F-35, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος των Εμιράτων. «Οι τεχνικές απαιτήσεις, οι κρατικοί λειτουργικοί περιορισμοί και η ανάλυση κόστους/οφέλους οδήγησαν στην επαναξιολόγηση», είπε. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ εργάζονταν για μια συμφωνία που θα αντιμετώπιζε τους όρους αμοιβαίας αμυντικής ασφάλειας για την εξαγορά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Οι ΗΠΑ παραμένουν ο προτιμώμενος πάροχος των ΗΑΕ για προηγμένες αμυντικές απαιτήσεις και οι συζητήσεις για το F-35 ενδέχεται να ανοίξουν ξανά στο μέλλον».
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος παρέμεινε «δεσμευμένος» στη συμφωνία, η οποία θεωρήθηκε ως ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας του Αυγούστου 2020 για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ.
H σχέση Κίνας-ΗΑΕ μοιάζει ολοένα και περισσότερο με έναν «κεντρικό πυλώνα» στην πολιτική Κίνας-Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν φαίνεται να έχουν πιο νόημα με την πρώτη ματιά καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες αγορές και είναι πιο ισχυρά συμβατικά από τα ΗΑΕ.
Τα ΗΑΕ όμως είναι ένας κόμβος logistics για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA), το Κέρας της Αφρικής και τη Νότια Ασία, είναι η πιο συνδεδεμένη χώρα στην περιοχή.
Οπότε οικονομικά τα ΗΑΕ είναι πολύ πιο ελκυστικά. Διαθέτουν μακράν τη μεγαλύτερη κινεζική κοινότητα στη Μέση Ανατολή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σε πολλές περιοχές και χώρες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τοποθετηθεί καλύτερα από τους περισσότερους γείτονές τους για ένα μέλλον μετά τους υδρογονάνθρακες και υπάρχει πολλή συνέργεια μεταξύ αυτού που προσπαθεί να κάνει από αυτή την άποψη και του είδους των προτεραιοτήτων συνεργασίας που έχει στοχεύσει η Κίνα.
Η τελευταία κίνηση των ΗΑΕ να σταματήσει τις εργασίες σε μια κινεζική εγκατάσταση είναι σίγουρα μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης με τον στρατιωτικό τους εταίρο, τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στη συμφωνία για τα F-35 για σχεδόν ένα χρόνο.