https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7054268_giati-i-agora-rafale-apo-ellada-aigypto-iae-mazi-me-tin
———–
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές συνήθους αξιοπιστίας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκινάει από σήμερα, αρχής γενομένης από το Ντουμπάι περιοδεία στις χώρες του Κόλπου, με σκοπό να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με τα αραβικά κράτη της περιοχής.
Ωστόσο η επίσκεψη στα ΗΑΕ κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική θα είναι αφού το "Γαλλικό μενού", περιλαμβάνει διμερείς στρατιωτικές συμβάσεις με εξέχουσα αυτή της αγοράς δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών Rafale ,προς αντικατάσταση του αεροπορικού στόλου των 60 πεπαλαιωμένων Mirage 2000 που είχαν αγοράσει στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να αγοράσουν 80 γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τη μεγαλύτερη διεθνή παραγγελία που έγινε ποτέ για πολεμικά αεροσκάφη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα Γαλλικά μαχητικά Rafale έχουν πουληθεί πρόσφατα εκτός από την Ελλάδα, στο Κατάρ που αγόρασε 36 και όπως προαναφέραμε στην Αίγυπτο που αγόρασε 30.
Η Αίγυπτος πλέον θα διαθέτει έναν αεροπορικό στόλο 54 συνολικά Rafale, αφού το 2015 είχε αγοράσει τα πρώτα 24 από αυτά.
Κατόπιν συμφωνίας που υπέγραψαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, οι Στρατηγοί Yaşar Güler και Ganim bin Şahin el Ganim, στις 2 Μαρτίου 2021,η οποία έγινε δεκτή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, εγκρίθηκε 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ να σταθμεύουν μόνιμα στην Τουρκία.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η συμμαχία μας με τα ΗΑΕ σε συνδυασμό με την επικείμενη απόκτηση Rafale από αυτά, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η επίσης φίλη και σύμμαχος Αίγυπτος διαθέτει 54 Rafale αλλάζουν δραματικά το αεροπορικό ισοζύγιο με την Τουρκία στη ΝΑ Μεσόγειο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η αδύναμη αεροπορικά Τουρκία, σπεύδει άμεσα να προβεί βάσει συμφωνίας της με το Κατάρ στην αποδοχή εγκατάστασης 36 μαχητικών αεροσκαφών του στο έδαφός της, μεταξύ αυτών θα είναι τουλάχιστον 12 Rafale.
Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ την διατήρηση της συμμαχίας της με ΗΑΕ-Αίγυπτο και ιδιαίτερα με το Ισραήλ, αφού ο Ερντογάν επιχειρεί ανοίγματα στους παραπάνω συμμάχους μας.
Τέλος η κίνηση της εγκατάστασης των μαχητικών του Κατάρ στο τουρκικό έδαφος με όλα τα επακόλουθα της αλλά και η εφαρμογή της συμφωνίας Κατάρ-Τουρκίας με όλες τις εκφάνσεις της δείχνει ότι οι επόμενοι μήνες θα ανεβάσουν κατακόρυφα το θερμόμετρο σε Αιγαίο, ΝΑ Μεσόγειο και Λιβύη, με τον κίνδυνο γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης Ελλάδας-Τουρκίας να είναι ορατότερος από ποτέ.