Ολόκληρο το σχέδιο των Ιαπώνων, η ιστορία συγκυρία, οι συνέπειες και οι συσχετισμοί-Βασικότατος ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης και η σύγκριση με την σημερινές σχέσεις Ρωσίας-Κίνας
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7055070_80-hronia-apo-perl-harmpor-pos-oi-iapones-epitethikan-kai-ti-parallilismoi
———–
Σήμερα, 7 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ιαπωνική επίθεση στην αμερικανική ναυτική βάση στο Περλ Χάρμπορ. Μετά από αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτά τα γεγονότα, μακριά από εμάς όχι μόνο χρονικά, αλλά και γεωγραφικά, στην πραγματικότητα δείχνουν ενδιαφέροντες παραλληλισμούς με την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο.
Όπως και τότε, ο κύριος εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα βρίσκεται στην Άπω Ανατολή. Αν πριν από 80 χρόνια ήταν η Ιαπωνία, τώρα είναι η Κίνα, η οποία ήταν σύμμαχος της Αμερικής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τώρα αναφέρεται επίσημα στα έγγραφα του Πενταγώνου ως η κύρια απειλή για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη του αποκλεισμού των καυσίμων από τις ΗΠΑ, ο ιαπωνικός στρατός άρχισε να αναπτύσσει ένα σχέδιο για μια επίθεση στην κύρια ναυτική βάση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό – Περλ Χάρμπορ στο νησί Oahu της Χαβάης.
Το σχέδιο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον στρατό τον Ιανουάριο του 1941. Ο αμερικανικός στόλος θα έπρεπε να είχε δεχθεί επίθεση κατά μήκος του μόνο στις βάσεις του -δηλαδή σε σημεία συμπαγούς συγκέντρωσης- από αεροπορία και υποβρύχια.
Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου, δύο ιαπωνικά αεροσκάφη αναγνώρισης πέταξαν στο Οάχου για να διευκρινίσουν τους στόχους για την επίθεση. Μετά ήρθε το πρώτο κύμα 183 επιθετικών αεροσκαφών. Εντοπίστηκαν από ραντάρ, ο συναγερμός αναφέρθηκε στο αρχηγείο, αλλά ολόκληρη η ηγεσία της αμερικανικής ναυτικής βάσης, όπως αποδείχθηκε, πήγε για πρωινό και έχασε ένα σημαντικό μήνυμα.
Στον κύριο στόχο – το Περλ Χάρμπορ – τα ιαπωνικά αεροπλάνα έφτασαν περίπου στις 8 το πρωί. Όλα τα πλοία που συνάντησαν πυροβολήθηκαν από τορπίλες που έπεσαν από αεροσκάφη. Το θωρηκτό Arizona βυθίστηκε, σοδηγώντας στο θάνατο 1.100 ανθρώπους – περισσότερες από τις μισές απώλειες των Αμερικανών στο Περλ Χάρμπορ.
Περίπου στις 9 το πρωί ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της αεροπορικής επίθεσης. Προσπάθησαν να του αντισταθούν: αρκετά αεροσκάφη των ΗΠΑ που γίτωσαν απογειώθηκαν, αλλά καταρρίφθηκαν από έναν πιο πολυάριθμο και ευέλικτο εχθρό. Επίσης, οι Αμερικανοί κατάφεραν να βγάλουν αρκετά πλοία στη θάλασσα, όπου ήταν λιγότερο επιτυχές να τους επιτεθούν παρά σε έναν κόλπο με μεγάλη συγκέντρωση πλοίων.
Την επομένη της επίθεσης – 8 Δεκεμβρίου – ο πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία. Έτσι μπήκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσαν την πρώτη τους σοβαρή ήττα στους Ιάπωνες το καλοκαίρι του 1942 στη Μάχη της Ατόλης του Μίντγουεϊ. Και μέχρι το τέλος του έτους, η ιαπωνική επίθεση είχε εξαντληθεί στις περισσότερες κατευθύνσεις. Κατά τη διάρκεια του 1943, οι Αμερικανοί συσσώρευσαν δύναμη και το 1944 εξαπέλυσαν στρατηγική επίθεση.
Τον Σεπτέμβριο του 1945, η Ιαπωνία υπέγραψε παράδοση.