Χαμηλή είναι η εκτίμηση του Πενταγώνου για την αντικατάσταση Τούρκων προμηθευτών περισσότερων από 900 ανταλλακτικών-Η απέλαση θα κοστίσει στην Τουρκία 11 δισεκατομμύρια δολάρια
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7058555_ola-sto-fos-pos-oi-ipa-kataferan-na-apomakrynoyn-tin-toyrkia-apo-programma-f-35
———–
Οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 Joint Strike Fighter, θα είχε ένα κόστος εύρεσης και εγκατάστασης προμηθευτών από τις ΗΠΑ, για την κατασκευή των 900 και πλέον εξαρτημάτων που θα κατασκευάζονταν από δέκα Τούρκους κατασκευαστές.
Το κύριο πρόβλημα για τις ΗΠΑ ήταν η νομική οδός της απομάκρυνσης της Τουρκίας και όχι τόσο η εύρεση κατασκευής εξαρτημάτων, αφού αυτό το θεώρησαν ως ελάχιστη επίπτωση στη μεγαλύτερη συνεργασία των F-35.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να δημιουργήσουν μια νέα συνεργασία, για την ανάπτυξη και την παραγωγή του παγκόσμιου προγράμματος μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35, για την απομάκρυνση της Τουρκίας λόγω της έλλειψης διάταξης απέλασης στην αρχική συμφωνία, σύμφωνα με το Nordic Monitor.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το μνημόνιο συνεννόησης (MOU) για το F-35 Lightning II Joint Strike Fighter και άσκησαν επιτυχώς πιέσεις και στις επτά συμμετέχουσες χώρες -ΗΒ, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Δανία, Νορβηγία και Καναδά- να αποχωρήσουν από την συμφωνία, αφήνοντας την Τουρκία μόνη και ουσιαστικά αχρηστεύοντας την αρχική συμφωνία.
Η κίνηση των ΗΠΑ ήρθε αφότου η Τουρκία αρνήθηκε να αποχωρήσει μόνη της από τη συμφωνία και η Ουάσιγκτον αποφάσισε να τιμωρήσει την Άγκυρα, για την αγορά ρωσικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους να μην προχωρήσει στη συμφωνία. Το Μνημόνιο δεν είχε διάταξη αποβολής και επέτρεπε μόνο αλλαγές στη συμφωνία με την έγκριση όλων των συμμετεχόντων μελών.
Το κεφάλαιο 18 της συμφωνίας SDD, που μιλάει για τροποποιήσεις, απόσυρση και καταγγελία, ανέφερε ξεκάθαρα ότι οποιεσδήποτε αλλαγές συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του Μνημονίου, απαιτούσαν τη γραπτή έγκριση όλων των συμμετεχόντων και την προειδοποίηση τριών μηνών. Η συμφωνία σημειώνει ότι ορισμένες υποχρεώσεις, όπως η μη κοινοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών με τρίτους, η χρήση των γνώσεων που αποκτήθηκαν και οι προφυλάξεις ασφαλείας θα παραμείνουν ανέπαφες ακόμη, και αν το Μνημόνιο Συνεννόησης τερματιστεί ή ένα κράτος μέλος αποσυρθεί.
Το Μνημόνιο δεν περιελάμβανε καμία επιλογή να παραπεμφθεί η διαφορά σε διεθνή διαιτησία από κανένα κράτος μέλος, πράγμα που σημαίνει ότι η απειλή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να μηνύσει τις ΗΠΑ δεν ήταν παρά κενά λόγια.
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με μια μονοσέλιδη αναφορά, που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο από την κυβέρνηση το 2007 για να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από το Μνημόνιο Συνεννόησης, τα μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 Block-30 της Τουρκίας θα καταστούν παρωχημένα μέχρι το 2010, όσον αφορά τις τεχνολογικές τους δυνατότητες και κόστος της λειτουργίας τους. Παρουσίασε το F-35 ως το αεροσκάφος stealth πολλαπλών χρήσεων νέας γενιάς που θα έπρεπε να αποκτήσει η Τουρκία.
Τα Αμερικανικό Πεντάγωνο φέρεται να έχει αναπτύξει απρόβλεπτα διαδικασίες για να μεταφέρει την παραγωγή εκτός Τουρκίας.
———-
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
—————–
For copyright matters please contact us at: [email protected]
—————-
#ΤΟΥΡΚΙΑ
#F35
#ΗΠΑ